Υλικά:
1 ποτήρι ελαιόλαδο
½ ποτήρι ζάχαρη
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
1 σφηνάκι κονιάκ
½ ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
½ κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.γλυκού κανέλα
¼ κ.γλυκού γαρύφαλλο
½ κ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κ.γλυκού σόδα

για το σιρόπι…
1 ½ ποτήρι νερό
1 ½ ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι κρασιού μέλι
½ πορτοκάλι (όχι ξύσμα, όχι χυμο, όπως είναι)
1 ξύλο κανέλας
4-5 γαρύφαλλα

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι μας, γιατί θα χρησιμοποιήσουμε κρύο. Χρειάζεται μόλις 10 λεπτά από το σημείο βρασμού.
Σε μια λεκάνη, βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη και ξύσμα και χυμό από το πορτοκάλι. Χτυπάμε καλά με το μίξερ έτσι ώστε να γίνουν ένα. Προσθέτουμε τη κανέλα, το γαρύφαλλο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Τέλος, το σιμιγδάλι και το αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά και απαλά για να μην βγει το λάδι στην επιφάνεια. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 25 λεπτά.
Αφού τα βγάλουμε από το φούρνα, τα περνάμε από το σιρόπι. Θέλουμε καυτό μελομακάρονο, κρύο σιρόπι.