Η σχέση πολίτη και Δημοσίου, καθώς και η νέα ψηφιακή εποχή και οι προκλήσεις της, απασχόλησαν τις εργασίες του 2ου πάνελ της σημερινής ημέρας στο Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημείωσε πως το gov.gr ξεκίνησε με 501 υπηρεσίες, που υπήρχαν σε πολλά διαφορετικά sites και τώρα έπειτα από 1,5 χρόνο είναι περίπου 1.300 υπηρεσίες. “Εκείνο που έχει αυξηθεί είναι η προσφορά αυτών των υπηρεσιών, το gov είναι το νέο πρόσωπο του κράτους. Θα συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην ψηφιοποίηση και την απλούστευση των διαδικασιών (μεταβιβάσεις ακινήτων και αυτοκινήτων, ιατρικές βεβαιώσεις κα)”. Ο Υπουργός εστίασε και στο γεγονός ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί 440 έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, εκ των οποίων κάποια έχουν ήδη δημοπρατηθεί.

Ο κ. Μάριος Κάτσης, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τόνισε πως η κυβέρνηση αναγκάζεται να υπερπροβάλλει το έργο της ψηφιακής μετάβασης γιατί έχει αποτύχει σε άλλους τομείς. Ο κ. Κατσής υπογράμμισε πως η σύσταση του gov.gr είναι στην θετική κατεύθυνση. “Στην ψηφιακή μετάβαση δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω, όλοι οι πολίτες απαιτείται να συμμετέχουν”, είπε ο ίδιος και πρόσθεσε πως “η ψηφιακή μετάβαση δεν πρέπει να λειτουργεί ως άλλοθι για να γίνεται outsourcing και να συρρικνώνεται το δημόσιο”.

Από την πλευρά της η κα. Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, είπε ότι ο τάχιστος ψηφιακός μετασχηματισμός γίνεται μία παγκόσμια επιταγή. “Υπήρχαν ψηφιακές υπηρεσίες αλλά δεν τις ήξερε κανείς. Το gov δεν δημιούργησε ψηφιακές υπηρεσίες, ο κόσμος αναγκάστηκε να το χρησιμοποιήσει και έμαθε να κάνει την δουλειά του ψηφιακά. Την αλλαγή την αποδέχεσαι όταν αυτό που μου φέρνει το χρειάζομαι. Εάν δεν το χρειάζομαι, δεν αποδέχομαι εύκολα την αλλαγή” ανέφερε η κα. Παπαρίδου και συμπλήρωσε πως “η πανδημία έκανε ένα μεγάλο καλό, έδειξε στο ευρύ κοινό πως η τεχνολογία δεν είναι μόνο κινητό τηλέφωνο και κοινωνικά δίκτυα”.

Ο κ. Γεώργιος Τσαπρούνης, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND, επισήμανε ότι η ραχοκοκαλιά των ψηφιακών υπηρεσιών είναι οι υποδομές και η συνδεσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσαπρούνης κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση να επικουρήσει τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να εγκατασταθούν γρηγορότερα τα δίκτυα οπτικών ινών για να εκσυγχρονιστεί και η σταθερή τηλεφωνία και να προσφερθούν νέες ψηφιακές υπηρεσίες.

Ο κ. Δημήτριος Τζοβάρας, Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, τόνισε ότι το gov προσφέρει ένα μοναδικό σημείο πρόσβασης για όλες τις υπηρεσίες, ενώ παράλληλα πολύ σημαντικό είναι και το ζήτημα του data collection μέσω του gov.gr για τον τρόπο που οι πολίτες συναλλάσσονται με το δημόσιο. “Είμαστε ακόμη στην αρχή, έρχονται πολύ πιο έξυπνες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το κράτος στους πολίτες” σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Γιώργος Νώλης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας LANCOM, υπογράμμισε ότι δυστυχώς υπάρχει μεγάλος ψηφιακός αναλφαβητισμός στην χώρα. Πρώτη προτεραιότητα είπε ότι είναι να επιταχυνθούν όλες οι επενδύσεις στον ψηφιακό τομέα, ενώ για το gov πρότεινε να ενταχθούν σε αυτό όλοι οι δημόσιοι φορείς, όπως οι κατακερματισμένες ψηφιακές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Τέλος, ο κ. Βασίλης Σταματόπουλος, Μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι να δημιουργήσουμε μόνο πλατφόρμες, αλλά και να αλλάξει η γενικότερη ψηφιακή κουλτούρα των δημοσίων φορέων. “Ο κόσμος θα χρειαστεί να εμπιστευτεί τις υπηρεσίες, να φτάσουμε στο επίπεδο του ψηφιακού πολίτη, ενώ ακόμη και ο μη καταρτισμένος θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τέτοιες υπηρεσίες” κατέληξε ο ίδιος.

Επίσημος Τηλεπικοινωνιακός Πάροχος της 85ης ΔΕΘ είναι η Wind, Επίσημος Αερομεταφορέας η Aegean, Επίσημος Χορηγός Μετακίνησης η Kosmocar, Επίσημος Πάροχος Ενέργειας η ΔΕΗ, Επίσημη Τράπεζα η Εθνική Τράπεζα, Μπύρα της 85ης ΔΕΘ είναι η «ΝΥΜΦΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» και υποστηρικτής με την προσφορά μασκών είναι η φαρμακαποθήκη ΛΙΑΦΑΡΜ. Χορηγός φιλοξενίας των συναυλιών είναι το ξενοδοχείο ΚΑΨΗΣ. Όσον αφορά το Thessaloniki Helexpo Forum υποστηρικτής είναι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και χορηγός η ΓΑΙΑ Επιχειρείν, ενώ η εταιρεία Farcom διαθέτει αντισηπτικά.