Η Ημέρα των Νεκρών (ισπανικά: Día de Muertos) είναι Μεξικανική εορτή στην οποία εορτάζεται η παροδική επιστροφή στη Γη των νεκρών συγγενών και των αγαπημένων.

Εορτάζεται σε όλo το Μεξικό, ιδιαίτερα στις κεντρικές και νότιες περιοχές, καθώς και σε άλλες περιοχές του κόσμου, από ανθρώπους μεξικανικής καταγωγής, στο τέλος του Οκτώβρη και στις αρχές Νοεμβρίου, περίοδος η οποία συμπίπτει με την ολοκλήρωση του ετήσιου κύκλου της καλλιέργειας καλαμποκιού. Από το 2008, οι παραδόσεις της Ημέρας των Νεκρών έχουν εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Στο Μεξικό, η Ημέρα των Νεκρών είναι αργία. Πριν τον αποικισμό των Ισπανών, τον 16ο αιώνα, εορταζόταν στην αρχή του καλοκαιριού. Σταδιακά συσχετίστηκε με τις 31 Οκτωβρίου, 1 και 2 Νοεμβρίου, ώστε να συμπίπτει με τον εορτασμό του Halloween, των Αγίων Πάντων και την ημέρα των Ψυχών στις δυτικές εκκλησίες.

Στα κεράσματα της ημέρας την τιμητική τους έχουν τα «Calaveras», ζαχαρωτά σε σχήμα κρανίου, φερέτρου ή σκελετού, μεθυστικά ποτά και το περίφημο «ψωμί των νεκρών», το οποίο είναι πασπαλισμένο με κόκκινη ζάχαρη που συμβολίζει το αίμα, ενώ στους στολισμούς δεσπόζουν τα πορτοκαλί λουλούδια, γνωστά ως «λουλούδια του θανάτου», για να τον ξορκίσουν. Οι παραδόσεις της ημέρας των νεκρών περιλαμβάνουν την κατασκευή ιδιωτικών βωμών, γνωστών ως ofrendas, τιμώντας τους νεκρούς χρησιμοποιώντας καλαβέρα (ομοιώματα κρανίων), κατιφέδες και τα αγαπημένα φαγητά και ποτά των αποβιωσάντων και επισκέψεις στους τάφους κομίζοντας δώρα.

Αρκετοί είναι και οι χώροι στη Θεσσαλονίκη που γιορτάζουν την Ημέρα των Νεκρών με μοναδικά parties. Ρίξτε μία ματιά παρακάτω και καλή διασκέδαση:

Paraty & Loft

Πίνδου 8, Λαδάδικα

Το Paraty & Loft μεταμορφώνεται για τις ανάγκες της περίστασης και μας προσκαλεί να γιορτάσουμε την Ημέρα των Νεκρών, Τετάρτη 30/10 στις 19:30, με τέτοιο τρόπο που θα μας μείνει αξέχαστος. Η Don Julio tequila θα λανσάρει τη νέα Don Julio 70, παρουσία του κορυφαίου Master Distiller Enrique de Colsa. Θα υπάρχει και προαιρετικό dress code!


Hola Mexicana

Κούσκουρα 6

Το Hola Mexicana γιορτάζει την Ημέρα των Νεκρών στις 2 του Νοέμβρη και μας περιμένει μετά τις 20.00 στον υπέροχο χώρο του. Για την ιδιαίτερη αυτή γιορτή έχει ετοιμάσει τον δικό του φόρο τιμής με το calavera burger, με potato ribbon και φυσικά margarita.

Día de Muertos – Ημέρα των νεκρών 2019

Το γιορτάζουμε στις 2 του Νοέμβρη και σας περιμένουμε μετά τις 20.00.Η Ημέρα των Νεκρών (ισπανικά: Día de Muertos) είναι Μεξικανική εορτή στην οποία εορτάζεται η παροδική επιστροφή στη Γη των νεκρών συγγενών και των αγαπημένων.Στο Μεξικό η Ημέρα των Νεκρών είναι αργία. Πριν τον αποικισμό των Ισπανών τον 16ο αιώνα, εορταζόταν στην αρχή του καλοκαιριού. Σταδιακά συσχετίστηκε με τις 31 Οκτωβρίου, 1 και 2 Νοεμβρίου, ώστε να συμπίπτει με τον εορτασμό του Χαλοουίν, των Αγίων Πάντων και την ημέρα των Ψυχών στις δυτικές εκκλησίες.Στα κεράσματα της ημέρας την τιμητική τους έχουν τα «Calaveras», ζαχαρωτά σε σχήμα κρανίου, φερέτρου ή σκελετού, μεθυστικά ποτά και το περίφημο «ψωμί των νεκρών» το οποίο είναι πασπαλισμένο με κόκκινη ζάχαρη που συμβολίζει το αίμα, ενώ στους στολισμούς δεσπόζουν τα πορτοκαλί λουλούδια, γνωστά ως «λουλούδια του θανάτου», για να τον ξορκίσουν. Οι παραδόσεις της ημέρας των νεκρών περιλαμβάνουν την κατασκευή ιδιωτικών βωμών, γνωστών ως ofrendas, τιμώντας τους νεκρούς χρησιμοποιώντας καλαβέρα (ομοιώματα κρανίων), κατιφέδες και τα αγαπημένα φαγητά και ποτά των αποβιώσαντων, και επισκέψεις στους τάφους κομίζοντας δώρα.

Gepostet von Hola Mexicana am Sonntag, 27. Oktober 2019


Cafe Colombia

Κυριάκου Μανωλάκη 5

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Colombia συνάντα το Μεξικό στη μεγαλύτερη Λατινοαμερικάνικη φιέστα, τη διάσημη γιορτή των νεκρών. Δυο βράδια, Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Νοέμβρη, με πολύ αλκοόλ και εκπλήξεις από την Μεξικάνικη μπίρα Corona. Μην το χάσετε!