Οι αρχαίοι Φωκαείς, γνωστοί ταξιδευτές της Μεσογείου, υπήρξαν ιδρυτές και της Μασσαλίας, που παραμένει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό λιμάνι και ένα γαστρονομικό σημείο αναφοράς. Οι σύγχρονοι Φωκαείς, έρχονται ως πρόσφυγες από τη Φώκαια της Μ. Ασίας και δημιουργούν τη Νέα Φώκαια στη Χαλκιδική. Στην πλατεία του χωριού, δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου, το 2010 εμφανίζεται η «Μασσαλία», ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο που συμμετέχει στην κουλτούρα του τόπου και την παράδοση που αντλείται από τα μικρασιατικά παράλια εδώ και αιώνες. Μια νέα γευστική σελίδα αρχίζει να γράφεται με νόστιμα πιάτα, φιλόξενους ανθρώπους, αρώματα και καλό κρασί.

Η δική μας, λοιπόν, Μασσαλία, της Χαλκιδικής, που πλέον τη συναντάμε και στη Θεσσαλονίκη (Μανουσογιαννάκη 6 & Φιλικής Εταιρίας), εξελίσσεται διαρκώς υιοθετώντας το πνεύμα του ταξιδευτή μέσα από τα πιάτα και τις νοστιμιές της. Κουζίνα ελληνική, επηρεασμένη από τη Μικρά Ασία και μ’ ένα άγγιγμα Μασσαλίας.

Ο χώρος έχει μεγαλώσει με τη διαμόρφωση μιας φιλόξενης αυλής με ένα όμορφο κιόσκι ενώ δημιούργησαν και το δικό τους περιβόλι που προσφέρει προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και κάποια που είναι διαθέσιμα για να τα αγοράσετε ή να τα επιλέξετε, π.χ. για ένα πιάτο σαλάτας. Τα μυρωδικά και πολλά από τα βότανα, όπως τα κρίταμα, είναι μαζεμένα από την περιοχή.

Στον κατάλογο συναντάμε ποικιλία από νόστιμα ορεκτικά, όπως η κριθαροκολούρα με ντομάτα και φέτα, το δημοφιλές μπουγατσάκι με παστουρμά, τα χειροποίητα ντολμαδάκια, το καπνιστό χέλι με πατάτες και μπέικον και αρκετές οικείες γεύσεις πάντα με μια δημιουργική νότα που κάνει τη διαφορά από τα συνηθισμένα. Το υπόλοιπο μενού περιλαμβάνει τόσο προτάσεις με κρεατικά, όπως η περίφημη μελωμένη παντσέτα με πουρέ μελιτζάνας, η μοσχαρίσια ταλιάτα, το κεμπάπ κοτόπουλο με σαλάτα και αρωματικό γιαούρτι, όσο και πιάτα θαλασσινών, όπως το καλαμάρι με αβοκάντο Κρήτης, η γαριδομακαρονάδα και ψάρι «ψιλό», όπως γαύρος, σαρδέλα αλλά και μπακαλιάρος και μεγαλύτερα ψάρια αναλόγως με το τι θα φέρουν οι ψαράδες του χωριού στη σκάλα.

Η λίστα των αποσταγμάτων, μπύρας και κρασιών είναι πολύ ενημερωμένη και με μεγάλη ποικιλία και αξίζει να την εξερευνήσετε. Ό,τι κι αν επιλέξετε για να πιείτε το τσιπουράκι ή την μπύρα και το κρασί σας, από μεζέδες μέχρι ένα ολοκληρωμένο γεύμα, θα αντιληφθείτε από την πρώτη μπουκιά την προσεκτική επιλογή των υλικών αλλά και το μεράκι όλων των ανθρώπων που εργάζονται στη Μασσαλία. Αυτό είναι και το σημαντικότερο.

 


Ανοιχτά
12:00 – 24:00

Πλατεία Νέας Φώκαιας, Χαλκιδική
Τ: 
2374081008