Η Μαρία Καρυωτάκη είναι μια νέα δασκάλα από το Ηράκλειο της Κρήτης. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ και επέστρεψε στην πατρίδα της όπου και διορίστηκε. Η περίπτωσή της είναι μοναδική, επειδή δεν εφησυχάστηκε στο “βόλεμα” του δημοσίου, αντιθέτως, με περισσή αγάπη και όρεξη για δουλειά κατάφερε να φέρει φαντασία και δημιουργικότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τη Μαρία τη γνωρίζω από την εποχή που σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη και είχα καταλάβει από τότε ότι ήταν ένα κορίτσι ξεχωριστό. Έξυπνη, ανήσυχη και με μια μοναδική ενέργεια, έβαζε πάθος σε ό,τι έκανε. Δεν εξεπλάγην, λοιπόν, όταν έμαθα ότι εξέδωσε μια σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων με σκοπό να κάνει πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική την ορθογραφία και τη γραμματική. Σήμερα κυκλοφορούν δύο βιβλια της από τις εκδόσεις Ίτανος με πρωταγωνίστρια την Κυρία Σιντορέ η οποία μέσα από αφηγήσεις σαν παραμύθι, προσπαθεί να κάνει την διδασκαλία διασκεδαστική και να βοηθήσει τα παιδιά να απομνημονεύσουν βασικούς κανόνες ορθογραφίας και γραμματικής. Αυτό το καταφέρνει και μέσα από τα cds που συνοδεύουν τα βιβλία της με χαρούμενα τραγουδια που ερμηνεύουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Σββιδάκης, τον Γιάννης Ζουγανέλης, Πάνος Μουζουράκης

Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία θεατρικών παραστάσεων βασισμένων στα βιβλία. Όπου έχουν ανέβει, γνώρισαν τεράστια επιτυχία και τώρα ήρθε η σειρά της Θεσσαλονίκης να γνωρίσει από κοντά την κυρία Σιντορέ και την παρέα της το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 στις 12:00 στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ«Η κυρία Σιντορέ και η γραμματική σαν παραμύθι» είναι ένα εκπαιδευτικό μιούζικαλ που δεν πρέπει να χάσετε!

Βραβεία

Η Μαρία Καρυωτάκη έχει βραβευτεί για το έργο της το 2013 με έπαινο ποίησης από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, ενώ το 2015 το βιβλίο της μουσικής ορθογραφίας ψηφίστηκε από το κοινό του Public στο Top10 των παιδικών βιβλίων της χρονιάς.

Συνέντευξη: Κατερίνα Ευσταθιάδου

Είναι σπάνιο να συναντά κανείς νέους ανθρώπους τόσο δημιουργικούς και ανήσυχους όπως εσύ. Πές πας πώς γεννήθηκε η ιδεά της Μουσικής ορθογραφίας και της γραμματικής σαν παραμύθι;

Η δουλειά του εκπαιδευτικού είναι εξ ορισμού δημιουργική. Όταν δουλεύεις με παιδιά πρέπει συνεχώς να βρίσκεις τρόπους να τους τραβάς την προσοχή. Υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά, η ορθογραφία και η γραμματική είναι από τα βασικότερα, ασχολούμαστε με αυτά καθημερινά σε κάθε τάξη του δημοτικού. Αυτή τη διαδικασία θέλησα να την κάνω πιο διασκεδαστική, για να περνάμε πιο όμορφα στην τάξη αλλά και γιατί μέσα από τα τραγούδια, τα παραμύθια, το θέατρο και τη δημιουργική γραφή είδα ότι τα παιδιά μαθαίνουν ευκολότερα και απομνημονεύουν σε βάθος χρόνου. Το υλικό που προέκυψε από την καθημερινή μου διδασκαλία θέλησα να το μοιραστώ με όλους μέσα από βιβλία-CD και θεατρικές παραστάσεις.

Στα cd που κυκλοφόρησαν μαζί με τα παραμύθια, είχες συνεργασίες με τον Γιάννη Σββιδάκη, τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Πάνο Μουζουράκη και άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες. Μια μεγάλη επιτυχία για πρωοτεμφανιζόμενη συγγραφέα. Πώς προέκυψαν όλα αυτά;

Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που συνεργάστηκα με αυτούς τους καλλιτέχνες. Η αλήθεια είναι ότι γενικά δεν είναι εύκολο να γίνουν τέτοιες συνεργασίες, ειδικά για εμένα που ζω στο Ηράκλειο. Όμως τις περισσότερες φορές που λέω την ιδέα μου σε κάποιο καλλιτέχνη δείχνει ενθουσιασμό γιατί είναι κάτι πρωτότυπο που ωφελεί τα παιδιά. Οπότε, δεν χρειάστηκε κόπο για να τους πείσω να συμμετάσχουν σε αυτή τη δουλειά!

Το σχολείο σου, οι μαθητές και οι συνάδελφοί σου στηρίζουν τη δραστηριότητά σου;

Οι μαθητές μου θαυμάζουν αυτό που κάνω και νιώθουν περήφανοι για εμένα. Ξέρω ότι τους εμπνέω να προσπαθούν, να δημιουργούν και να κυνηγούν τα όνειρά τους. Άλλωστε κι εκείνοι είναι συμμέτοχοι σε ό,τι κάνω αφού τα δημιουργούμε από κοινού στο μάθημά μας. Οι συνάδελφοι που γνωρίζουν τη δουλεία μου, είτε είναι από το σχολείο μου, είτε από την άλλη άκρη της Ελλάδας, μου μεταφέρουν πολύ θετικά σχόλια και με ενθαρρύνουν να δημιουργώ κι άλλο υλικό για να το μοιράζομαι μαζί τους.

Η πρώτη παράσταση που ανέβηκε στο Ηράκλειο γνώρισε τεράστια επιτυχία, θα μας περιγράψεις τα συναισθήματά σου εκεί την μέρα;

Η πρώτη μας παράσταση έγινε το 2014, ήμουν πολύ άπειρη τότε και κανείς, ούτε κι εγώ, περίμενε αυτό που θα προέκυπτε πάνω στη σκηνή. Ήταν μια παράσταση που αγάπησαν πολύ οι Ηρακλειώτες, ακόμα μιλούν γι’ αυτή. Συγκινήθηκα πολύ όταν είδα το μεγαλύτερο θέατρο της πόλης μας να γεμίζει τρεις φορές, με περισσότερα από 4.000 άτομα, αλλά περισσότερο με συγκίνησε όταν μετά από δύο χρόνια μου είπε τυχαία μια μαμά ότι το αυτιστικό παιδί της δεν είχε καταφέρει να καθίσει ποτέ να παρακολουθήσει κάποια παράσταση μέχρι που είδε τη δική μας.

Τι να περιμένει κάποιος θεατής της παράστασης; Σε τι ηλικίες απευθύνεται;

Η παράσταση μας θα αλλάξει μια για πάντα τον τρόπο που βλέπετε τη γραμματική. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα αποκτήσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για να βοηθούν τα παιδιά. Όσο για τους μικρούς θεατές, από νηπιακή ηλικία μπορούν να απολαύσουν την παράσταση κι ας μη γνωρίζουν από γραμματική, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά θα αντιληφθούν καλύτερα όσα ήδη έχουν διδαχτεί. Πάντως, όποια ηλικία κι αν έχουν οι θεατές σίγουρα θα διασκεδάσουν και θα εκτιμήσουν αν μη τι άλλο τις υπέροχες μελωδίες των τραγουδιών και τη φρεσκάδα των ηθοποιών μας.

Η Θεσσαλοινίκη είναι η πόλη όπου σπούδασες. Τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο εδώ;

Νιώθω πολύ τυχερή που σπούδασα στη Θεσσαλονίκη. Έχει έναν μοναδικό χαρακτήρα αυτή η πόλη λόγω της φυσικής ομορφιάς και της ιστορίας της. Αυτό που αγαπάω όμως πιο πολύ σε αυτή είναι, φυσικά, οι αναμνήσεις της φοιτητικής μου ζωής. Είναι μια πόλη που τη νιώθω σαν δεύτερη πατρίδα μου και χαίρομαι που η πρώτη μας παράσταση εκτός Κρήτης θα παιχτεί εκεί.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της κυρίας Σιντορέ;

Θέλω να ασχοληθώ δυναμικά με τις θεατρικές μας παραστάσεις, να παίξουμε και σε άλλες πόλεις, σε σχολεία και φεστιβάλ ώστε να μάθουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, ότι η γραμματική και η ορθογραφία έγιναν τραγούδι και παραμύθι και δεν είναι πια κάτι βαρετό!