Σηκώνουν ρολά είναι από σήμερα Δευτέρα 22 Μαρτίου τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα καταστήματα μανικιούρ – πεντικιούρ έχοντας λάβει όλες τα απαραίτητα μέτρα προστασία δηλαδή τις σχετικές απολυμάνσεις του χώρου, αντισηπτικά, δημιουργία αποστάσεων για να αποφευχθεί συνωστισμός και φυσικά μάσκες.

Όσοι έχουν κλείσει ήδη ραντεβού τηλεφωνικώς, γνωρίζουν ότι θα πρέπει να έχουν μαζί τους μάσκα, καθώς η χρήση της είναι υποχρεωτική εντός του καταστήματος ενώ τα ραντεβού που μπορούν να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα εξαρτάται, όπως και παλαιότερα, από τα τετραγωνικά μέτρα των κομμωτηρίων.

Τι θα γίνει σε περίπτωση που το κομμωτήριο ή το κέντρο αισθητικής βρίσκεται εκτός του δήμου.

Τελικώς, οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα επιτραπούν σήμερα, ωστόσο αποκλειστικά και μόνο για τη μετάβαση στα κομμωτήρια και στα κέντρα περιποίησης άκρων, σε περίπτωση που δεν βρίσκονται στον Δήμο που διαμένουν οι ενδιαφερόμενοι.

Έτσι λοιπόν όσοι θέλουν να μεταβούν σε κομμωτήριο που βρίσκεται σε διαφορετική περιοχή από τον τόπο διαμονής τους θα χρησιμοποιήσουν τη βεβαίωση τύπου Β, σημειώνοντας την επιλογή «6», είτε με την αποστολή του «6» στο 13033.

«Από Δευτέρα 22/3 στις περιοχές επιδημιολογικού επιπέδου «πολύ αυξημένου κινδύνου», επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες των κομμωτηρίων & περιποίησης άκρων. Επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση κατόπιν ραντεβού, με βεβαίωση τύπου Β ή αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 6», τονίζεται σε ανάρτηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στα social media.

 

Τι άλλο ανοίγει

Aπό σήμερα λοιπόν εκτός από τα κομμωτήρια, θα ανοίξουν και πάλι για το κοινό οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι όπως η Ακρόπολη Αθηνών, η Αρχαία Αγορά, το Ολυμπίειο, ο Κεραμεικός, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, το Σούνιο, η Αρχαία Ελευσίνα, η Ολυμπία, η Μεσσήνη, οι Αιγές, η Πέλλα, η Ελεύθερνα, η Αμφίπολη, η Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, το Ασκληπιείο Επιδαύρου, τα Άβδηρα, η Νικόπολη, η Αρχαία Νεμέα.

Εκεί θα πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον 3 άτομα χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα. Για την παρουσία τους εκεί οι πολίτες θα πρέπει να έχουν αποστείλει με sms στο 13033 τον κωδικό «6», είτε να έχουν μαζί τους βεβαίωση τύπου Β όπου θα έχει επιλεγεί ο κωδικός «6». Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα ανοίγουν ξανά τις «πύλες» τους από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, με το κανονικό μη διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, στο πλαίσιο των μέτρων χαμηλού επιδημιολογικού αποτυπώματος που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Οι μοναδικοί αυτοί χώροι που ετοιμάζονται να μας (ξανα)μυήσουν στα μυστικά τους, θα υποδέχονται στην είσοδο έως 3 επισκέπτες, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, ώστε να μην δημιουργείται συμφόρηση, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Η μετάβαση σε αυτούς, μέσω κωδικού 6, δεν θα γίνεται με αυτοκίνητο ή μηχανή, παρά μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία, τουλάχιστον για όσους κατοικούν σχετικά κοντά σε τέτοιους χώρους, να τους επισκεφτούν ως μια ανάσα γνώσης και ξεκούρασης, ιδιαίτερα απαραίτητης την περίοδο του παρατεταμένου lockdown που διανύουμε. Μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, εμβληματικοί ή πιο ταπεινοί, αποτελούν «οάσεις» πολιτισμού ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου στον οποίο ανήκουν, είτε αυτοί αφορούν σύγχρονα αστικά κέντρα είτε περιοχές εκτός κλεινού άστεως. Προσφέρουν όμως κι άλλα «ευεργετήματα». Ανάπαυλα, μάθηση και βιωματική εμπειρία, ειδικά όταν συνοδεύονται από πλούσιο ενημερωτικό υλικό και νέες τεχνολογίες (wifi ή διαδραστικές ξεναγήσεις), ενώ μπορεί, ακόμα και όταν βρίσκονται μέσα σε πόλεις, να αποτελούν βιοτόπους που φιλοξενούν ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας, ενίοτε και ενδημικής.

Θυμίζουμε μερικούς εμβληματικούς υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των οποίων μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως η Ακρόπολη των Αθηνών, οι Φίλιπποι, τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, αρχαία πανελλήνια ιερά όπως οι Δελφοί και η Ολυμπία, τόποι μυστηριακών λατρειών όπως η Ελευσίνα και το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, σημαντικοί προϊστορικοί οικισμοί, όπως το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη, γυμνάσια και «πανεπιστήμια» της αρχαιότητας όπως το Λύκειο του Αριστοτέλη, εντυπωσιακά κάστρα διαφόρων εποχών, όπως το φράγκικο κάστρο στο Γεράκι Λακωνίας, βυζαντινές καστροπολιτείες όπως ο Μυστράς και η Μονεμβασιά, μνημειακά ανάκτορα όπως η Κνωσός και η Φαιστός, περίφημες ακροπόλεις, όπως οι Μυκήνες.

Μέσα σε πανέμορφα φυσικά περιβάλλοντα που ειδικά αυτή την εποχή γίνονται ακόμα πιο ελκυστικά και ασφαλή (στην ενημέρωση χτες έγινε λόγος για το πόσο λιγότερο ευνοούν τη μετάδοση του ιού οι εξωτερικοί χώροι), οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας είναι πάλι έτοιμοι να μαγέψουν με το κάλλος και το αρχαιολογικό/ιστορικό ενδιαφέρον τους, αλλά και με τις μοναδικές ευκαιρίες μικρής απόδρασης που προσφέρουν και οι οποίες, ειδικά αυτή την περίοδο, είναι ιδιαίτερα πολύτιμες. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχαιολογικοί χώροι ήταν σε αναστολή λειτουργίας από τις αρχές Νοεμβρίου 2020, μαζί με τα μουσεία τα οποία παραμένουν κλειστά μέχρι νεοτέρας.

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα έκανε αυτοψία στην Ακρόπολη, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, την αρμόδια Εφορο Αρχαιοτήτων Ε. Μπάνου, τον τμηματάρχη Εργων της ΕΦΑΠΑ Μ. Λεφαντζή, την αρχιφύλακα του χώρου Ε. Φιλιππαίου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

 

Όπως, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού «οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα -ως υπαίθριοι ανοιχτοί χώροι- είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους επισκέπτες, παρέχοντας τους μια δυνατότητα “αποσυμπίεσης” από την πολύμηνη καραντίνα, αλλά και προσφέροντας την ευκαιρία ενός ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού περιπάτου. Προφανώς οφείλουμε όλοι, επισκέπτες και εργαζόμενοι, να τηρούμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία των άλλων αλλά και τη δική μας. Οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η ασφάλεια εργαζομένων και κοινού. Το ΥΠΠΟΑ και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων έχουν λάβει κάθε δυνατή πρόνοια για την κατάλληλη προετοιμασία των αρχαιολογικών χώρων, σε όλη την επικράτεια, προκειμένου οι επισκέπτες να μπορέσουν να χαρούν με ασφάλεια την επίσκεψή τους».

Ανοίγουν πάρκα και παιδικές χαρές

Παράλληλα από το πρωί της Δευτέρας ανοίγουν και πάλι τα δημόσια πάρκα και οι παιδικές χαρές με επίσκεψη έως τρία άτομα, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες. Σημειώνεται πως και για την επίσκεψη σε αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο κωδικός «6» και η μετακίνηση να γίνεται είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε πλήρη ισχύ παραμένει ο περιορισμός στις μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια -κάτι που ισχύει και για την ενιαία πλέον απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί σε όλη την επικράτεια