Ο όρος “trattoria” συνοδεύει συχνά έναν χώρο εστίασης με ιταλική κουζίνα αλλά είναι λίγες οι φορές που μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια πρόταση κοντά στην αυθεντική ιταλική trattoria.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όμως, υπάρχει μία trattoria που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από εκείνες που θα συναντήσετε στις ιταλικές πόλεις. Το La Pastardo είναι μία αυθεντική ιταλική trattoria σε όλα του. Το φαγητό, το κρασί, τη διακόσμηση, τη συνολική φιλοξενία και ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι άνθρωποι που μας υποδέχονται εκεί.

Ο chef και ιδιοκτήτης Αλκιβιάδης Αϊβάζης έχει μεγάλη εμπειρία από την Ιταλική παραδοσιακή κουζίνα και τη φιλοσοφία μίας trattoria καθώς έχει εργαστεί και έχει γυρίσει την Ιταλία για περίπου 12 χρόνια. Μένει πιστός στις παραδοσιακές συνταγές αλλά και στο πνεύμα συνολικά της “ιταλικής ταβέρνας”, όπως ίσως θα μπορούσαμε να αποδώσουμε τον όρο trattoria στα ελληνικά. Πρόκειται για ένα είδος εστίασης που έχει έναν ρουστίκ χαρακτήρα, συνταγές δοκιμασμένες στον χρόνο, προσιτός χώρος και ως προς τις τιμές και ως προς την επικοινωνία και τον τρόπο σερβιρίσματος. Στην trattoria θα συναντηθείς για το φαγητό, την παρέα, το κρασί και τη συζήτηση.

Παραδοσιακή ιταλική κουζίνα και πνεύμα φιλοξενίας

Το “La Pastardo” έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Καλό χορταστικό φαγητό, χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά, antipasto, το ιταλικό ορεκτικό, σε διάφορες εκδοχές, σαλάτες που ετοιμάζονται τη στιγμή της παραγγελίας, επιλεγμένα προϊόντα και τον chef-ιδιοκτήτη και το υπόλοιπο προσωπικό να σας κερδίζουν με την αμεσότητα και την αγάπη τους για την καλή ιταλική κουζίνα, που τόσο αγαπάμε και τόσα κοινά έχουμε μαζί της.

Στο μενού μας περιμένει μία ποικιλία, όπως είπαμε, από ορεκτικά που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις από την ποικιλία αλλαντικών, τη Burrata, τα γεμιστά μανιτάρια, τις μπρουσκέτες έως και το διάσημο Vitello Tonnato, το σιγομαγειρμένο μοσχάρι που συνδυάζεται με σάλτσα τόνου και μαγιονέζας, το carpaccio μόσχου, η Caprese με φρέσκια μοτσαρέλα, κουκουνάρι, τομάτα και λάδι βασιλικού. Οι σαλάτες, επίσης, πλούσιες σε ποσότητα και υλικά συμπληρώνουν το ξεκίνημα του γεύματος ιδανικά. H Caesar’s με κοτόπουλο, μία σαλάτα τόνου, η La Pastardo με αβοκάντο, μοτσαρέλλα, φινόκιο, κινόα και sauce παλαιωμένου βαλσάμικου και η κλασσική ρόκα – παρμεζάνα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις όλων ενώ μπορούν να “σταθούν” και ως ένα πλήρες γεύμα, εάν το επιθυμείτε.

Πρωταγωνιστής του μενού, ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι από τα ζυμαρικά. Τα φρέσκα ζυμαρικά, ειδικά, είναι αγαπημένη επιλογή όλων των pasta lovers παγκοσμίως. Χειροποίητα, στην πλειοψηφία τους, παρασκευάζονται στο εστιατόριο και σε ότι αφορά τις προτάσεις σερβιρίσματος, θα δυσκολευτείτε να επιλέξετε. Παπαρδέλες με speck και μελιτζάνα, ταλιατέλες θαλασσινών, Νιόκι γαρίδας με pesto βασιλικού, Πέννες με τόνο και bisque οστρακοειδών, ραβιόλι γεμισό με σπανάκι και ρικότα. Ιταλική γαστρονομική πανδαισία.

Επίσης, μπορείτε να απολαύσετε και όλες τις κλασσικές και διάσημες ιταλικές μακαρονάδες και με κλασσικά ζυμαρικά, όπως spaghettoni. Κλασσικές είναι και οι προτάσεις σε ριζότο όπου μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ριζότο με πάστα και λάδι τρούφας, με θαλασσινά, με σπαράγγια και speck αλλά και το α λα Μιλανέζε με κρόκο Κοζάνης. Από μία trattoria δε λείπει η pizza και στο La Pastardo οι επιλογές είναι τέσσερις, Μαργαρίτα, Καπριτσιόζα, La Pastardo Special και Προσούτο. Οι προτάσεις συμπληρώνονται με τρία επιδόρπια στα οποία ποτέ δε λέμε “όχι”. Panna Cotta, Zabaglione, Tiramisu. Δε χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι περισσότερο.

Μία απολαυστική εμπειρία μας περιμένει, λοιπόν, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης κι αν κρίνουμε και από τις υψηλές βαθμολογίες των επισκεπτών και ειδικά τουριστών που επανέρχονται στο La Pastardo, τότε αξίζει να το συμπεριλάβουμε στα “αγαπημένα” μας για φαγητό ενώ προτείνουμε, για να εξυπηρετηθείτε καλύτερα, να κάνετε κράτηση.

Pastardo
Authentic Italian Trattoria

Περιοχή
Κέντρο

Διεύθυνση
Αριστ. Βαλαωρίτη 19 (Στοά Κολόμβου)

Τηλέφωνο
2310551077

Ανοιχτά
Τετάρτη – Σάββατο: 17:00 – 00:00

Facebook: pastardorestaurant

Instagram: pastardorestaurant