Ένα διαφορετικό και σχετικά extreme κριθαρότο, με υλικά που αρχικά σκεφτήκαμε πως μόνο ένα πείραμα θα γινόταν με αυτά. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Πάμε να το δοκιμάσουμε;

Υλικά:
400 γρ. κριθαράκι Λακωνίας (χειροποίητο)
κρέμα balsamico με σύκο
200 γρ. τοματίνια cherry
3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε πλάγιες ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδου
φύλλα δυόσμου
ελαιόλαδο
100 γρ. γραβιέρα Νάξου (τριμ.)
αλάτι και πιπέρι
1 ποτήρι κρασί (200 ml.)
3 ποτήρια νερό (600 ml.)

Εκτέλεση:
-Τσιγαρίζουμε την ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου στο ελαιόλαδο και στη συνέχεια, αφού μαραθεί, προσθέτουμε το κριθαράκι.
-Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να δούμε το κριθαράκι να αλλάζει χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε 200 ml νερού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να τραβήξει το κριθαράκι, όλο το νερό.
-Σειρά έχουν τα τοματίνια τα οποία, αν είναι λίγο μεγάλα, μπορούμε να τα κόψουμε στη μέση. Ανακατεύουμε και αρωματίζουμε με τα φύλλα δυόσμου και το φρέσκο κρεμμύδι.
-Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα 200 ml κρασιού. Αφήνουμε να εξατμιστεί η αλκοόλη και προσθέτουμε το αλατοπίπερο.
-Όταν το κριθαράκι δούμε να έχει τραβήξει όλα τα υγρά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα 400 ml νερού. Στο σημείο αυτό, προσθέτουμε 5 κουταλιές της σούπας balsamico σύκου. Το κριθαρότο θέλει καλό ανακάτεμα, οπότε συνεχίζουμε με ρυθμό!
-Τέλος, όταν το κριθαράκι μας είναι λίγο πριν το «σκάσιμο», προσθέτουμε την γραβιέρα μας, ανακατεύουμε και κλείνουμε με το καπάκι.
Αποσύρουμε από την φωτιά, το αφήνουμε 10-15 λεπτά να ξεκουραστεί και σερβίρουμε.

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο
Κόστος: 3,80 ευρώ
Μερίδες: 2 κυρίως / 4-5 γαρνιτούρας