Είναι από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία-εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και δεν το λέω μόνο εγώ αλλά και όσοι το έχετε ήδη τιμήσει πολλές φορές. Γιατί αυτό συμβαίνει με τον “Κρίταμο”. Δεν μπορείς να πας μόνο μία φορά και επίσης δεν μπορείς παρά να μοιραστείς την εμπειρία και να στείλεις και κάποιον άλλον να δοκιμάσει τις νοστιμιές που βγαίνουν από την κουζίνα. Γι’ αυτό και συνιστούμε να κάνετε κράτηση, όποια ημέρα κι αν θελήσετε να απολαύσετε καλό φαγητό. Εκτός Δευτέρας, βέβαια, που είναι κλειστά.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος
Follow: facebook 
instagram 

Φωτογραφίες: Νικηφόρος Ντέμπος

Εδώ θα σας υποδεχτούν ο Σαμψών, ο Γιώργος και ο Σταύρος. Οι δύο πρώτοι μάγειρες και ο τρίτος με πολλά χρόνια εμπειρίας στην εστίαση. Στη διάθεσή σας έχετε έναν σταθερό κατάλογο και έναν ακόμα με τα πιάτα ημέρας που φτάνουν τα δέκα, ίσως και περισσότερα. Πιάτα ορεκτικών, κυρίως, σαλάτες που ετοιμάζονται πάντα με φρέσκα υλικά εποχής και με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά. Στο μενού θα βρείτε και πιάτα κρεατικών αλλά η θαλασσινή κουζίνα επικρατεί. Ωστόσο τα μπιφτεκάκια σχάρας που έχω δοκιμάσει είναι από τα καλύτερα που έχω φάει μέχρι σήμερα.

Νέες ιδέες στο μενού

Εκτός από τα φρέσκα υλικά, ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι οι χειροποίητες παρασκευές. Αλίπαστα, τουρσί, αλοιφές, όλα ετοιμάζονται εντός του εστιατορίου και αυτό το αντιλαμβάνεσαι με την πρώτη μπουκιά. Δε χρειάζεται να πω περισσότερα. Θα αφήσω να μιλήσουν οι εικόνες με τα πιάτα που θα συναντήσετε στο νέο μενού και μερικές υποσημειώσεις.

Κολοκυθοκεφτέδες με αφρό φέτας

Δοκίμασα το Τυρί Τσαντίλας Βογιατζή παναρισμένο στο τηγάνι, όπου κάθε πιρουνιά φέρνει αμέσως την επόμενη, μία δροσερή σαλάτα με ρόκα, φράουλες και ψητό ταλαγάνι, ιδανική για την εποχή αυτή και συνεχίσαμε με αφράτους κολοκυθοκεφτέδες με αφρό φέτας, το κλασσικό σε μια μοντέρνα εκδοχή.

Σαλάτα με ρόκα, φράουλες και ψητό ταλαγάνι

Στις σαλάτες μία άλλη πρόταση είναι και η κινόα με καβούρι και sauce από μαγιονέζα και lime. Δε θα έλειπε και ένα carpaccio από φρέσκο ψάρι ημέρας.

Σαλάτα με κινόα καβούρι και μαγιονέζα-lime

 

Τα φασολάκια τουρσί (τι σας έλεγα για τις χειροποίητες παρασκευές) και το ημίπαστο σκουμπρί με τσιμένι και κρεμμύδια στιφάδο είναι δείγματα αυτού που θεωρώ εξέλιξη στον ελληνικό μεζέ.

Ημίπαστο σκουμπρί με τσιμένη, φινόκιο και κρεμμυδάκια στιφάδο

Στο ίδιο μήκος και δύο κυρίως πιάτα: το φιλέτο τόνου με κρέμα καπνιστής μελιτζάνας και βλήτα και η γεμιστή μουρμούρα επίσης με κρέμα μελιτζάνας, ταραμά και κινόα. Κρατείστε το «γεμιστή» γιατί είναι από τις νέες τάσεις στο ψάρι.

Μουρμούρα γεμιστή με χόρτα, κρέμα καπνιστής μελιτζάνας, λευκό ταραμά και κινόα

Γεύσεις υπέροχες, άνθρωποι χαμογελαστοί, καθαρό περιβάλλον, δημιουργικότητα στην κουζίνα, ωραία παρουσίαση πιάτων. Όλα αυτά αρκούν για να επιστρέφεις στον Κρίταμο. Αυτό κάνω εγώ τουλάχιστον.

Και θυμηθείτε…συνιστώ οπωσδήποτε κράτηση.

ΙD: ΚΡΙΤΑΜΟΣ
MEZE BAR

ΤΥΡΟΛΟΗΣ 38, ΤΟΥΜΠΑ
Τ: (+30) 2310951396

ΑΝΟΙΧΤΑ
ΤΡΙΤΗ-ΚΥΡΙΑΚΗ 12:00-00:00
ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΟ

Facebook: Kritamos Meze Bar
Instagram: kritamos_meze_bar