Σας είχαμε συστήσει τον Κρίταμο πριν από μερικούς μήνες και σας είχαμε μιλήσει για την πολύ καλή πρώτη εντύπωση που μας άφησε. Στο ήσυχο στενό της οδού Τυρολόης, πίσω από το γήπεδο της Τούμπας μας περιμένει ένας αξιόλογος γαστρονομικός προορισμός. Η θετική ανταπόκριση στις γευστικές του προτάσεις δημιούργησε σε μικρό χρονικό διάστημα πολλούς πιστούς θαμώνες. Γι’ αυτό αναφερόμαστε στον “Κρίταμο” ως “ευχάριστη γαστρονομική έκπληξη” και για ένα από τα καλύτερα εστιατόρια-μεζεδοπωλεία στη Θεσσαλονίκη. Βασικά συστατικά αυτής της επιτυχίας είναι το μεράκι και η δημιουργικότητα. Κι αν νομίζετε ότι πρόκειται για ένα κλισέ, ακολουθήστε μας και θα καταλάβετε.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος
Follow: facebook 
instagram 

Εδώ δε θα χρειαστείτε κατάλογο

Για να το ξεκαθαρίσουμε, κατάλογος υπάρχει με τα βασικά πιάτα, ορεκτικά, σαλάτες, κυρίως καθώς και τις μπύρες, το κρασί και τα αποστάγματα. Καθημερινά, όμως, ο Σαμψών και ο Γιώργος, οι δύο μάγειρες-ιδιοκτήτες, προμηθεύονται διάφορα υλικά, πάντα εποχής, όπως και φρέσκο ψάρι και τα αξιοποιούν με διάφορους τρόπους. Επομένως, αφήστε τον Σταύρο που θα σας υποδεχθεί να σας παρουσιάσει τα μικρά πιατάκια με τους μεζέδες που συνοδεύουν το τσίπουρο αλλά και τα υπόλοιπα πιάτα ημέρας με ό,τι πιο φρέσκο έφτασε το πρωί στον πάγκο της κουζίνας.

Αυτό ακριβώς κάναμε κι εμείς και μια ποικιλία γεύσεων γέμισε το τραπέζι μας. Ξεκινήσαμε με μεζεδάκια, που ανοίγουν την όρεξη (όχι ότι χρειαζόμασταν ιδιαίτερη βοήθεια σε αυτό), όπως κολοκυθοκεφτέδες με γιαούρτι, ψητό ταλαγάνι με τσάτνεϊ δαμάσκηνου, τουρσάκι πράσου και τομάτες τουρσί, από το περιβόλι τους. Το τουρσί πράσου το δοκίμαζα πρώτη φορά και ενθουσιάστηκα ενώ οι τομάτες τουρσί με τον συνδυασμό γλυκύτητας και οξύτητας δρόσιζαν τον ουρανίσκο μου.

Ήμουν, λοιπόν, έτοιμος να υποδεχθώ άλλο ένα πιάτο που δεν είχα ξαναδοκιμάσει. Γνωρίζω, ότι τόσο οι πίκλες, τα τουρσιά αλλά και τα αλίπαστα γίνονται εντός του εστιατορίου με τη φροντίδα των μαγείρων οπότε σειρά θα είχε ένα ήπια παστό ψάρι. Ένα ψάρι που δεν γνώριζα μέχρι εκείνη τη στιγμή, τη Μένουλα. Αφού έμαθα ότι πρόκειται για αφρόψαρο, απόλαυσα τα πολύ μαλακά φιλετάκια, αναζωογονημένα από ελαιόλαδο, τσίλι και ήπια αλμυρή γεύση. Αυτές οι προτάσεις είναι ένας λόγος για να μη ζητήσετε τον κατάλογο.

Φιλέτα παστής μένουλας

Η συνέχεια ήταν το ίδιο νόστιμη. Ο τραχανάς αντικατέστησε το κλασσικό ριζότο μανιταριών – προσωπικά τον προτιμώ – και έτσι τέλεια αρωματισμένος, όπως ήταν, με λάδι τρούφας έδεσε με τα μανιτάρια και τις φλοίδες τυριού. Αν ξεκινήσει κάποιος να τρώει το συγκεκριμένο πιάτο ποντάρω ότι θα το τελειώσει χωρίς να τσιμπήσει ενδιάμεσα κάτι από τα υπόλοιπα πιάτα.

Τραχανότο μανιταριών

Δύο ακόμη πιάτα με ψάρι μας έδειξαν ότι διαφορετικοί τρόποι μαγειρέματος οδηγούν σε διαφορετικούς τρόπους απόλαυσης. Τα “αδικημένα”, πολλές φορές, αλλά πολύ νόστιμα σαφρίδια τηγανίστηκαν και τοποθετήθηκαν σ’ ένα στρώμα από την ισπανική σάλτσα Romesco, που συνδυάζει ψητές τομάτες, πιπεριές και τσίλι. Η δεύτερη πρόταση ήταν αχνιστό φιλέτο τσιπούρας με χόρτα φρικασέ και μία ελαφρά κρεμώδη σάλτσα με λαδολέμονο. Εξαιρετικό και καλομαγειρεμένο πιάτο.

Για το τέλος άφησα το Carpaccio τσιπούρας με μαύρο ταραμά, τοματίνια και κρίταμο. Αν ανήκετε σε εκείνους που δεν τρώνε ωμό ψάρι, μολονότι εξ αιτίας της οξύτητας στη σάλτσα δεν είναι εντελώς ωμό, δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να δοκιμάσει ένα τέτοιο πιάτο. Βασική προϋπόθεση είναι το ψάρι να είναι φρέσκο. Προσωπικά, στον “Κρίταμο” δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλω για τη σωστή επιλογή και διαχείριση των ψαριών. Συνεπώς το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Carpaccio τσιπούρας με μαύρο ταραμά, τοματίνια και κρίταμο

Ήταν μία νόστιμη εμπειρία, είδα και γεύτηκα το μεράκι όλων των ανθρώπων που εργάζονται εδώ και το σίγουρο είναι ότι θα επανέρχομαι καθώς οι προτάσεις αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και δεν πρόκειται να βαρεθώ ποτέ.

Από αριστερά: Σταύρος, Γιώργος, Σαμψών

 

ΙD: ΚΡΙΤΑΜΟΣ
MEZE BAR

ΤΥΡΟΛΟΗΣ 38, ΤΟΥΜΠΑ
Τ: (+30) 2310951396

ΑΝΟΙΧΤΑ
ΤΡΙΤΗ-ΚΥΡΙΑΚΗ 12:00-00:00
ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΟ

Facebook: Kritamos Meze Bar
Instagram: kritamos_meze_bar