Το KOUZINA για την Ανατολική Χαλκιδική αποτελεί το κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός της χρονιάς. Στη σκιά του ιερού Άθωνα, στο μυχό του κόλπου του Αγίου Όρους, στο αμμουδερό νησί της Αμμουλιανής, στους πρόποδες του βουνού του Αριστοτέλη, στο Στρυμονικό κόλπο, στον Ακάνθιο Κόλπο, στις παρυφές του Χολομώντα, μας προσκαλεί να μυρίσουμε και γευτούμε τα βιολογικά προϊόντα και τις γεύσεις της περιοχής μέσα από μια υπέροχη γαστρονομική γιορτή.

 

Τι θα γευτούμε φέτος;

To KOUZINA 2020, φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου, έχει αναδιαμορφώσει το πρόγραμμά του και θα κάνει έναρξη την Παρασκευή 3 Ιουλίου. Θα εστιάσει για μία ακόμα φορά στην τοπική παράδοση, που θέλει τους ανθρώπους της  Ανατολικής Χαλκιδικής να τιμούν τη γη τους σε κάθε ευκαιρία, ευχαριστώντας τη για τα δώρα που τους προσφέρει. Θα παντρέψει όμως αυτήν την παράδοση με τις μαγειρικές δημιουργίες, οι οποίες βασίζονται πάντα στην τοπική βιολογική παραγωγή.

Γιορτές της φύσης, της θάλασσας, της γης, των προϊόντων, διαγωνισμοί και μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής, γεύσεις που αναδεικνύουν τα βιολογικά τους προϊόντα και την πλούσια παραγωγή, γεύσεις προσφυγικές, αρχαιοελληνικές, παραδοσιακές, μοναστηριακές, μεσογειακές, αλλά και gourmet πιάτα – δημιουργίες τοπικών και διάσημων chefs.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

 

Ιούλιος 2020

Η γιορτή του λάχανου και του φασολιού

Η πέτρινη πλατεία του Παλαιοχωρίου γεμίζει χρωματιστά καλλιγραφένια υφαντά χαλιά, αλλά και υπέροχες μυρωδιές, καθώς ντόπιες νοικοκυρές – μέλη του τοπικού Συλλόγου Γυναικών μαγειρεύουν παλαιοχωρινό λάχανο με παστό χοιρινό από τις φάρμες του Αριστοτελικού Όρους και ντόπια λαδερά μπαρμπουνοφάσουλα, τα οποία καλλιεργούνται στα εύφορα χώματα της περιοχής. Χοροί και τραγούδια μετατρέπουν τη μαγειρική επίδειξη σε γλέντι, από αυτό που οι χαλκιδικιώτες γνωρίζουν καλά να οργανώνουν και να πραγματοποιούν. Γίνετε κι εσείς μέρος του. Αυτές οι γιορτές άλλωστε τιμούν τη ρίζα όλων μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προέλευσής μας.

Διοργανωτής
Σύλλογος Γυναικών Παλαοχωρίου

info
Παρασκευή 3 Ιουλίου 8:00 μμ – 10:00 μμ

Χώρος Διεξαγωγής
Κεντρική Πλατεία Παλαιοχωρίου, Παλαιοχώρι Χαλκιδικής


Η γιορτή των θαλασσινών

O ξακουστός ψαράς Κορτέσης, μάγειρας και δημιουργός παραδοσιακών ψαράδικων πιάτων, σας προσκαλεί σήμερα στo Λιμάνι της Ιερισσού για να σας τρατάρει «θαλασσινά»! Μαζί του γυναικείες ιερισσιώτικες παρέες μαγειρεύουν πιάτα νόστιμα σαν εκείνα της γιαγιάς τους, φτιαγμένα με αγάπη και θαλασσινά – ψαρεμένα στα ανοιχτά του Ακάνθιου Κόλπου.

Διοργανωτής
Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο

info
Σάββατο 4 Ιουλίου 2:00 μμ – 4:00 μμ

Χώρος Διεξαγωγής
Λιμάνι Ιερισσού, Ιερισσός, Χαλκιδική


Η γιορτή των μυδιών

Ο executive chef του Fish Restaurant Kokkinos, Άκης Στεφανίδης, παραδίδει μαθήματα μαγειρικής, βασισμένα στην πλούσια μυδοπαραγωγή της Ολυμπιάδας. Χρώματα και μυρωδιές από βότανα του Αριστοτελικού Όρους μπλέκονται με το ιώδιο της θάλασσας, ενώ πικάντικα μπαχαρικά, αρνιώτικη μουντοβίνα και αγνό ελαιόλαδο απογειώνουν τη γεύση των διάσημων πλέον μυδιών, που αποτελούν γαστρονομικό brand name του ιστορικού οικισμού. Εσείς θα χάσετε την ευκαιρία;

Διοργανωτής
Fish Restaurant «KOKKINOS»

info
Κυριακή 5 Ιουλίου 8:00 μμ – 9:00 μμ

Χώρος Διεξαγωγής
Μυδοκαλλιέργειες Αναστασίου, Μαρμάρι Χαλκιδικής


Η γιορτή της ποντιακής πίτας

Εκπληκτικό μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής με έμπνευση από τον Πόντο, το οποίο παραδίδεται από Πόντιες νοικοκυρές και συνοδεύεται από μουσικά ποντιακά ακούσματα και χορούς. Μια ιστορική αναδρομή στη γεύση, ένα νοερό ταξίδι στις κουζίνες «εκείνες» και μια περιπλάνηση στην πατρίδα των γαστρονομικών ανακαλύψεων. Μην το χάσετε για κανένα λόγο!

Διοργανωτής
Akrathos Beach Hotel, ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΑΘΩ

info
Δευτέρα 6 Ιουλίου 8:00 μμ – 10:00 μμ

Χώρος Διεξαγωγής
Λιμανάκι Στρατωνίου, Λιμανάκι


Η γιορτή της ναουσέικης γαστρονομίας

Με έμπνευση από τη γαστρονομική κληρονομιά της Νάουσας και των οικισμών που κληροδοτούν τις ποντιακές συνήθειες και τη γαστρονομική καταβολή, ο chef του Restaurant ΧΑΡΑΜΑ, Στέφανος Λαφάρας, αφήνει για λίγο το ορεινό Αρκοχώρι Ημαθίας και «πιάνει δουλειά» στις κουζίνες του «θαλασσινού» Eagles Palace Hotel!
Εκεί, στις γαλάζιες βεράντες του πολυτελούς resort, μεταφέρει την αυθεντική ναουσέικη γαστρονομία τη Χαλκιδική, προωθώντας μακεδονίτικες γεύσεις, βασισμένες σε σπιτικές συνταγές του χθες που συνθέτουν το σήμερα και το αύριο της γαστρονομικής και κατ’ επέκταση της τουριστικής παράδοσης της Μακεδονίας.

Διοργανωτής
Eagles Palace Hotel & Spa

info
Τρίτη 7 Ιουλίου στις 8:00 μμ 

Χώρος Διεξαγωγής
Eagles Palace Hotel, Ουρανούπολη, Χαλκιδική


Η γιορτή της Καππαδοκίας

Χοροί της φωτιάς, τραγούδια της πατρίδας που αφέθηκε σε «άλλα χέρια», φωνές του πόνου αλλά και της χαράς, γεύσεις αυθεντικές από «εκεί», φως στην καταβολή και την ιστορία. Είναι μια μαγική γιορτή, που πραγματοποιείται στη θέση «γλώσσα» των Νέων Ρόδων, εκεί ακριβώς από όπου ο Πέρσης Βασιλιάς Ξέρξης πέρασε στην αντίπερα όχθη.

Διοργανωτής
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ρόδων

info
Τετάρτη 8 Ιουλίου  8:00 μμ – 10:00 μμ

Χώρος Διεξαγωγής
Γλώσσα Νέων Ρόδων, Νέα Ρόδα Χαλκιδική


Η γιορτή των ανατoλίτικων πικάντικων γεύσεων

Εξαίρετο street food workshop, το οποίο έχει θέμα «μεζέδες σμυρναϊκοί» και παραδίδεται στην πιο όμορφη παραλία της Αμμουλιανής από το chef του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Γιάννη Αγγελούδα! Τα εδέσματα ψήνονται επί τόπου και συνοδεύονται από την ξακουστή μουντοβίνα των αρνιωτών μελισσουργών.

Διοργανωτής
Street Food Karagatsia

info
Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 8:00 μμ 

Χώρος Διεξαγωγής
Παραλία «Καραγάτσια», Αμμουλιανή, Χαλκιδική


Η γιορτή της κροατικής κουζίνας

To Gault Millau και chef από την Κροατία επισκέπτονται τα restaurants του πολυτελούς Eagles Palace Hotel και δημιουργούν μενού εμπνευσμένο από την κροατική μεσογειακή κουζίνα. Είναι ο τρόπος σύζευξης των χωρών της Μεσογείου, είναι ο τρόπος με την οποίο η μεσογειακή γαστρονομία μετατρέπεται σε γέφυρα φιλίας και ενίσχυσης ανταλλαγών. Είναι η ίδια η θάλασσα που ορίζει τη μεσογειακή συμπεριφορά στη ζωή, στις συνήθειες και στα χαρακτηριστικά.

Διοργανωτής
Eagles Palace Hotel

info
Παρασκευή 31 Ιουλίου 8:00 μμ – 11:00 μμ

Χώρος Διεξαγωγής
Eagles Palace Hotel, Σκάλα Τρυπητή, Νέα Ρόδα

 

Αύγουστος 2020

 

Η γιορτή της αθωνικής θάλασσας

Ένα καταπληκτικό fish restaurant, «ακουμπισμένο» στις ακτές της αθωνικής θάλασσας στην Ουρανούπολη, παρουσιάζει την KOUZINA του στους επισκέπτες της «θαλασσινής εβδομάδας» της διοργάνωσης. Θαλασσινά φρεσκοψαρεμένα στις ακτές του Άθωνα, ψαρικά που μυρίζουν Αιγαίο, ντόπια βότανα και ζαρζαβάτια συναντιώνται στα πιάτα του Ηλία και προσφέρονται ως δώρο αγάπης «της αθωνικής θάλασσας» προς τους λάτρεις της.

Διοργανωτής
Το Χρυσό Αγκίστρι

info
Σάββατο 1 Αυγούστου στις 8:00 μμ 

Χώρος Διεξαγωγής
Το Χρυσό Αγκίστρι, Ουρανούπολης, Χαλκιδική

Τηλέφωνο
2377071039

Η γιορτή του μεσογειακού ελαιολάδου

Το Athos Bar Restaurant, φημισμένο για τα πεντανόστιμα μεσογειακά πιάτα που προσφέρει στους γαστρονομικούς ταξιδευτές, ανοίγει την αγκαλιά του και σας προτείνει την κάρτα του! Γεύσεις θαλασσινές και λαδένιες, σαλάτες πολύχρωμες και αληθινά μυρωδάτες…, όλα καμωμένα με έμπνευση και …αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Η επικεφαλής chef του KOUZINA και η οικοδέσποινα Μιράντα Γκιούρα σας προσκαλούν στο αποψινό τραπέζι και σας περιμένουν για να σας φιλέψουν μεσογειακά.

Διοργανωτής
Athos Bar Restaurant

info
Σάββατο 1 Αυγούστου στις 8:00 μμ 

Χώρος Διεξαγωγής
Athos Bar Restaurant, Περιοχή Ξενία Ουρανούπολης, Χαλκιδική


Η γιορτή της Μεσογείου στην αριστοτελική θάλασσα

Μετά από μία ακόμη επίσκεψη στις περίφημες μυδοκαλλιέργειες της Ολυμπιάδας, η Gault Millau και chef από την Κροατία καταλήγουν στο restaurant Ακρογιάλι, φημισμένο για τα πολύχρωμα μεσογειακά του πιάτα. Έχουν συνθέσει ένα καταπληκτικό μενού, όπου το θαλασσινό κυριαρχεί, η αρχαιοελληνική κουζίνα της αριστοτελικής γενέτειρας μπλέκεται με τις κροατικές γαστρονομικές συνήθειες της Μεσογείου, δομώντας την πιο εμπνευσμένη δημιουργία του καλοκαιριού που έρχεται.

Διοργανωτής
Restaurant «Akroyiali»

info
Κυριακή 2 Αυγούστου 2:00 μμ – 11:00 μμ

Χώρος Διεξαγωγής
Restaurant «Akroyiali», Παραλία Ολυμπιάδας, Ολυμπιάδα, Χαλκιδική

Τηλέφωνο
2376051256

 

Οκτώβριος 2020

 

Η γιορτή των συμποσίων και του οίνου

Λαϊκό γλέντι στον εξαιρετικό αμπελώνα του κτήματος Akrathos, στους πράσινους λόφους της Μεγάλης Παναγίας. Ένα «συμποσιακό» τραπέζι, με τοπικά εδέσματα, άφθονο οίνο, λαϊκή ορχήστρα και τοπικά συγκροτήματα, ανοίγει τη χρωματιστή πόρτα της διοργάνωσης.

Διοργανωτής
Akrathos Newlands Winery

info
Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 8:00 μμ – 10:00 μμ

Χώρος Διεξαγωγής
Akrathos NewLands Winery, Μεγάλη Παναγία, Χαλκιδική


Η γιορτή του μελιού

Γερμανοί και Αυστριακοί εκπρόσωποι Τύπου περιηγούνται στους πρόποδες του ανοιξιάτικου Χολομώντα, επισκέπτονται μελισσοκαλλιέργειες, συζητούν με ντόπιους μελισσοκόμους, ανακαλύπτουν κοινά ή μη κοινά στοιχεία, αναφορικά με τον τρόπο εκτροφής ανάμεσα στη Σλοβενία και στην Ελλάδα, μυρίζουν το ξεχωριστό άρωμα των δέντρων και θαυμάζουν «το έργο της μέλισσας», το οποίο την καθιστά ως το πιο ευφυές ον της φύσης.
Η εξερεύνηση καταλήγει σε δείπνο στο ανοιξιάτικο Restaurant Bakatsianos στην Αρναία, όπου ο executive chef του Belvedere Hotel Mykonos Πάνος Τζιουρτζιούμης και ο Δημήτρης Πολύζος προσφέρουν στο κοινό ένα μαγικό μελένιο μενού που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό.

Διοργανωτής
Restaurant Bakatsianos

info
Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 8:00 μμ 

Χώρος Διεξαγωγής
Restaurant Bakatsianos

Τηλέφωνο
23720 22750

Η γιορτή των ψαρικών

Θαλασσινό δείπνο υψηλών γαστρονομικών προδιαγραφών, βασισμένο στη χρήση εξαιρετικής πρωτογενούς παραγωγής. Ο chef Άκης Στεφανίδης «ανακατεύει» τα υλικά της γης και της θάλασσας με μαεστρία και τόλμη, δημιουργώντας γαστρονομικές «εμπνεύσεις» και προτάσεις του μέλλοντος! Σήμερα, σας προτείνει την κάρτα του και σας προσκαλεί να δοκιμάσετε τα πιάτα της!

Διοργανωτής
Fish Restaurant «KOKKINOS»

info
Σάββατο 3 Οκτωβρίου στις 8:00 μμ 

Χώρος Διεξαγωγής
Fish Restaurant «KOKKINOS», Ουρανούπολη, Χαλκιδική

 

*Με πληροφορίες από το mountathosarea.org