Ένα παράθυρο αισιοδοξίας άφησε ανοικτό η τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου αναφορικά με την έκβαση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού στη χώρα μας, το οποίο αποδεικνύεται πολύ πιο φονικό από το πρώτο.

Η σαφής τάση υποχώρησης των νέων κρουσμάτων (1.044), η σταθεροποίηση του αριθμού των διασωληνωμένων (585) επιτρέπουν μια κάποια αισιοδοξία για τον μήνα που ξεκίνησε σήμερα και -παρότι παραδοσιακά εορταστικός- αναμένεται φέτος να είναι εντελώς διαφορετικός σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ευχάριστα νέα αποτελούν επίσης η πτώση του δείκτη μετάδοσης Rt κάτω από το 1 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, καθώς και το ποσοστό θετικών τεστ το οποίο επίσης βαίνει μειούμενο (γύρω στο 9%).

Τα καλά επιδημιολογικά νέα, ωστόσο, όπως επισήμαναν οι ειδικοί θα έχουν διάρκεια μόνο αν τηρηθούν τα μέτρα της χρήσης μάσκας, της τήρησης απόστασης, της υγιεινής και γενικώς ό,τι περιλαμβάνεται στη νέα κανονικότητα που επιβάλλει στη ζωή μας ο κορωνοϊός.

Δίπλα στα καλά νέα, ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές «μαύρες σκιές» πού δεν αφήνουν κανένα περιθώριο όχι μόνο για πανηγυρισμούς αλλά και για εφησυχασμό.

Αφού επισημανθεί ότι ο χθεσινός μειωμένος αριθμός νέων κρουσμάτων προέρχεται από έναν σχετικά μικρό αριθμό τεστ μοριακού τύπου (7.203 όταν την Κυριακή είχαν διεξαχθεί 16.426 τεστ), οι επιστήμονες εξακολουθούν να εκφράζουν την ανησυχία τους για μια σειρά από θέματα:

1. Όπως επεσήμανε χθες ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, αν και η μείωση των νέων κρουσμάτων στα αστικά κέντρα είναι αισθητή, τα ενεργά κρούσματα παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, όσα ήταν στην αρχή του Νοεμβρίου.

2. 18 περιοχές στην χώρα εξακολουθούν να παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο. Οι 18 περιοχές που είναι επιβαρυμένες σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών, είναι οι ακόλουθες (η σειρά έχει μεταβληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με βάση τα νέα στοιχεία): η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.

3. Το σύστημα υγείας σε πολλές περιοχές παραμένει υπό ασφυκτική πίεση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας. Όπως κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, οι γιατροί του νοσοκομείου βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της έλλειψης ειδικά διαμορφωμένων χώρων για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, κινδυνεύουν τόσο οι ασθενείς όσο και το προσωπικό του νοσοκομείου.

Ιδιαίτερη θλίψη δημιουργεί, φυσικά, και ο αριθμός των νεκρών, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 85 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο.

Ανησυχία για την Πιερία

Σε συναγερμό όμως βρίσκεται και η Πιερία καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται καθημερινά ενώ το νοσοκομείο της πόλης δέχεται επίσης μεγάλη πίεση.

Την κατάσταση στην περιοχή παρακολουθεί στενά το υπουργείο Υγείας για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, στην Κατερίνη αναμένεται να ταξιδέψει σήμερα, Τρίτη, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Θα επισκεφθεί το Γενικό νοσοκομείο της περιοχής και θα έχει αλλεπάλληλες επαφές με γιατρούς και στελέχη του υγειονομικού τομέα στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στην περιοχή της Πιερίας, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η οποία όπως τόνισε τους προβληματίζει «μιας και το επιδημιολογικό φορτίο αντί να είναι σταθερό ή να μειώνεται όπως σε άλλες περιοχές αυξάνεται τα τελευταία 24ωρα».

Αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από την άλλη εβδομάδα

Η κορύφωση της πανδημίας σε αριθμό νέων διαγνώσεων ήταν, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, περίπου 1,5-2 εβδομάδες πριν, ενώ η κορύφωση της βαρύτητας των διαγνώσεων με βάση το προφίλ θνησιμότητας ανά ηλικία ήρθε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

Ποια είναι η πληρότητα στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, η κατάσταση στις ΜΕΘ διαμορφώνεται ως εξής:

Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια σε ό,τι αφορά σε κλίνες ΜΕΘ-COVID υπάρχουν 173 κλίνες, εκ των οποίων οι 137 είναι κατειλημμένες.

Στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου είναι 58 κλίνες, εκ των οποίων οι 38 είναι κατειλημμένες.

Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια 146 κλίνες.

Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης 149 κλίνες, εκ των οποίων οι 144 είναι κατειλημμένες.

Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος 87 κλίνες.

Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, 65 κλίνες εκ των οποίων οι 41 είναι κατειλημμένες.

Στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης 30 κλίνες, εκ των οποίων οι 20 είναι κατειλημμένες.

Ο χάρτης της διασποράς

Αναλυτικότερα:

– 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 255 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

– 213 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 49 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Μυτιλήνης

– 34 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 39 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

– 33 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Πηγή: cnn.gr