Η ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί και στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός σε όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο για κορωνοϊό και προ των πυλών είναι η ανακοίνωση νέων μέτρων.

 

Ανακοινώνονται νέα μέτρα

Την Τρίτη θα ανακοινωθούν, κατά πάσα πιθανότητα τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, όπως προανήγγειλε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Τα νέα μέτρα θα σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους  πολίτες, καθώς όπως έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown δεν υφίσταται.

«Κλειδωμένη» θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης μόνο των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού ενώ κατά πάσα πιθανότητα επιστρέφει για όλους η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους  για όλους. Ωστόσο, τα μέτρα δεν θα περιοριστούν εκεί, αλλά θα περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις στην τσέπη όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. 

Η τρίτη δόση θα αφορά κατ’ αρχήν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, τη Δευτέρα 23 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι ευπαθείς ομάδες που κατ’ αρχήν θα κάνουν την τρίτη δόση από το Σεπτέμβρη. Μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί για τους υγειονομικούς. Πληροφορίες του καναλιού αναφέρουν πως είναι πιθανό να δούμε τρίτη δόση κατ’ αρχάς για τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής. Μάλιστα, όταν δοθεί το πράσινο φως για τους υγειονομικούς τότε είναι που θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται και οι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας και δομές ΑμΕΑ.

Θα καθυστερήσει λίγο αλλά στην πορεία θα δούμε τρίτη δόση και σε ηλικιωμένους, πιθανώς να ανάψει το πράσινο φως για τους άνω των 60 ή 70 ετών.

 

Τέλος τα δωρεάν self test

Ειδικότερα, τα self test θα σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα απαραίτητα τεστ αυτοδιάγνωσης για την Covid-19 με δική τους επιβάρυνσή. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτα μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

Παράλληλα οι περιορισμοί στα ταξίδια που υφίστανται όλο το καλοκαίρι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τον χειμώνα. Δηλαδή σε πλοία και αεροπλάνα η επιβίβαση θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή διαφορετικά με τα απαραίτητα τεστ.

 

Οι δηλώσεις Οικονόμου

Για τα νέα μέτρα μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι πιθανότατα θα ανακοινωθούν την Τρίτη και στη συνέχεια έδωσε ορισμένες διευκρινήσεις για τα όσα θα περιλαμβάνουν. «Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» σημείωσε και σχολίασε για τους ανεμβολίαστους ότι «ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί». «Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» τόνισε.  Παράλληλα, δήλωσε ότι η πιθανότατα επαναφοράς της μάσκας για όλους σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανή εάν το υποδείξουν οι ειδικοί.

Για τα μέτρα που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους ανέφερε ότι «για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας πχ ψώνια εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα όπως περιορισμός ατόμων μάσκα.  Όσοι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 – 2 φόρες την εβδομάδα από το Σεπτέμβριο και μετά με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή». Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει περίπτωση καθολικού lockdown.

 

Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και πανεπιστήμια

Με ανάλογο τρόπο με τις επιχειρήσεις αλλά και με τον δημόσιο τομέα θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους. Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Πηγή: ethnos.gr