Σημαντική αποκλιμάκωση για τις τιμές της αμόλυβδης καθώς σε αρκετά πρατήρια στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη πωλείται κάτω από τα δύο ευρώ.

Όλο και περισσότερα είναι τα πρατήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που πωλούν την αμόλυβδη κάτω από τα δύο ευρώ, καθώς οι νέες παραλαβές τους είναι με χαμηλότερες τιμές.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι από την Τρίτη θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση καθώς στις διεθνείς αγορές το αργό βρίσκεται στα 88 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν τον περασμένο Μάρτιο, ενώ το μπρεντ βρίσκεται κάτω από τα 95 δολάρια.

Η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου έχει μειώσει τις τιμές πώλησης από τα διυλιστήρια.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μέσα λίγα 24ωρα υποχώρησαν για περισσότερο από 8%, λόγω των στοιχείων που έδειξαν πως οι ΗΠΑ διαθέτουν μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου από τα αναμενόμενα, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης.

Είναι ενδεικτικό πως η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης που πωλούν τα ελληνικά διυλιστήρια ήταν στο 1,6 ευρώ ανά λίτρο την Τρίτη, μειώθηκε στο 1,59 ευρώ ανά λίτρο την Τετάρτη και την Πέμπτη μειώθηκε περαιτέρω στο 1,57 ευρώ ανά λίτρο.

Πόσα λίτρα βενζίνη αγοράζει ο Έλληνας με έναν μέσο μισθό

Ρεκόρ στην τιμή της βενζίνης καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πιέζοντας ασφυκτικά το διαθέσιμο εισόδημα των οδηγών που είδαν το κόστος των μετακινήσεων μέσα σε λίγους μήνες να εκτοξεύεται.

Την ποσοστιαία μεταβολή σε κάθε χώρα ξεχωριστά, όπως και στην Ελλάδα, εξέτασαν οι αναλυτές της πλατφόρμας Picodi.com υπολογίζοντας παράλληλα πόσα λίτρα βενζίνης θα μπορούσε να αγοράσει κανείς με έναν μέσο μισθό.

Στην Ελλάδα με έναν μέσο μισθό ο οδηγός μπορεί να αγοράσει 386 λίτρα βενζίνη εάν, υποθετικά, τον δαπανούσε ολόκληρο για καύσιμα. Εάν βεβαίως,υποθετικά, αποφάσιζε να τον δαπανήσει ολόκληρο για την αγορά βενζίνης.

Σε σύγκριση με τον δείκτη τιμής της βενζίνης του προηγούμενου έτους, η αγοραστική δύναμη του μέσου ελληνικού μισθού παρατηρείται πως έχει μειωθεί σημαντικά.

Αναλυτικά το 2019 αντιστοιχούσε σε 559 λίτρα, το 2020 σε 632 λίτρα, το 2021 σε 627 λίτρα και το 2022 σε 386 λίτρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τον Ιούνιο, η μέση τιμή ενός λίτρου βενζίνης στην Ελλάδα ήταν 2,53 ευρώ αυξημένη κατά 36% υψηλότερο σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν, κατά μέσο όρο, ένα λίτρο βενζίνης κόστιζε 1,76 ευρώ.

Πηγή: cnn.gr