Η MONUMENTA πραγματοποιεί από  τον Νοέμβριο του 2014 το πρόγραμμα «Καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη».  Στόχος του προγράμματος είναι η έρευνα και η καταγραφή όλων των κτηρίων που κτίστηκαν την περίοδο 1830-1940 και διατηρούνται στον δήμο της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης η μελέτη, η προστασία και η ανάδειξή τους. Πέρα από τη φωτογράφιση και την επιτόπια καταγραφή συγκεντρώνονται παλιές φωτογραφίες, έγγραφα, σχέδια και προφορικές μαρτυρίες για την ιστορία των κτηρίων και των γειτονιών της πόλης. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 900 κτήρια σε τρεις δημοτικές κοινότητες του Δήμου.  Από το 2016 το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το πρόγραμμα συντονίζει και εκπονεί ομάδα που αποτελείται από τους αρχιτέκτονες Σταύρο Απότσο, Φωτεινή Γκουγκουστάμου, Νίκο Καραγιάννη, Ελένη Κυριακίδου, Στέλλα Ρωσικοπούλου Λένια Στεφανίδου, με τη συνεργασία της αρχιτέκτονος Κατερίνας Χατζηκωνσταντίνου και του φωτογράφου Στέργιου Καράβατου. Επιστημονικοί σύμβουλοι είναι η κ. Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου, ομότιμη καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο κ. Βασίλης Κολώνας, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στην καταγραφή των κτηρίων συμμετέχουν εθελοντές.

Εκτός από την καταγραφή, πραγματοποιούνται μια σειρά από δραστηριότητες που στοχεύουν να εντάξουν το ενδιαφέρον για τα ιστορικά κτήρια στην καθημερινή ζωή των πολιτών, όπως φωτογραφικοί περίπατοι, ξεναγήσεις, περιηγήσεις, παρουσιάσεις του προγράμματος και εργαστήρια φωτογραφίας.

Το υλικό που συγκεντρώνεται θα καταχωρίζεται σε βάση δεδομένων, ελεύθερα προσβάσιμη, με Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα και θα αποτελέσει εργαλείο για την έρευνα της αρχιτεκτονικής της Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν θα μπορείτε να βρείτε στοιχεία, αλλά και να στείλετε δεδομένα για κάθε κτήριο του 19ου και του 20ου αιώνα.

Για την ώρα πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να αντλήσετε από το ιστολόγιο https://monumentakatagrafithessaloniki.wordpress.com και από το  https://www.facebook.com/thessprokat/

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ανοιχτή. Αν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα επικοινωνήστε στο [email protected] ή στο 6976503775.