Λίγες ώρες απέμειναν. Η αγορά Καπάνι ετοιμάζεται να γεμίσει με χρώματα, μουσικές και «άρωμα Βαλκανίων». Ανάμεσα στους πάγκους των μαγαζιών και τα στενά σοκάκια της Κυδωνιάτου, της Ασκητού, της Βλάλη και όχι μόνο, για 24 ώρες, η αγορά αλλάζει πρόσωπο μέσα από live acts, dj sets, performances και interactive installations. Στην καρδιά της πόλης, η πολιτιστική πνοή της Θεσσαλονίκης επιστρέφει για 3η χρονιά και υποδέχεται -όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο– όποιον θέλει να γίνει κομμάτι της.

Πριν όμως εμφανιστείς σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα project της πόλης, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις τα 5+1 πράγματα που σου ετοιμάσαμε προκειμένου να γίνεις κομμάτι του. Άνοιξε τους καλλιτεχνικούς σου πόρους και πάρε θέση:

1) Το Καπάνι ως έννοια

Η αγορά Καπάνι ή αλλιώς Αγορά Βλάλη είναι η ιστορικότερη της Θεσσαλονίκης. Αποτελείται από πεζόδρομους (οδοί Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκηπού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδώνη κ.α.) που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου και εντός της μπορεί να βρει κάποιος οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί. Κρεοπωλεία, ψαράδικα, ξηροί καρποί, ουζερί και καφενεία, μαγαζιά με ρούχα, τσάντες, καφεκοπτεία, ζαχαρώδη, μανάβικα και άλλα πολλά. Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται το Μοδιάνο και η πλατεία Άθωνος, κάτι που κάνει την συγκεκριμένη αγορά ένα χαρακτηριστικό σημείο. Το όνομα «Καπάνι» προέρχεται από την Τούρκικη Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά αλεύρων.

2) Προϊστορία

Η διοργάνωση του Kapani Project μετράει ήδη δύο πετυχημένες οργανώσεις. Ήταν το 2016 όταν το 1ο Kapani Project, σύστησε στο κοινό της πόλης της την αξία και τη σημασία που έχει η αγορά ως σημείο συνάντησης και αλληλεπίδρασης. Έχοντας ήδη αγκαλιαστεί από τον κόσμο, η διοργάνωση εκτοξεύθηκε τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, χαράζοντας τις αρχές του Οκτώβρη ως σημείο κατατεθέν για την ετήσια πολιτιστική γιορτή.

3) Μουσικάρες

Στο 24ωρο πρόγραμμα του 3ου Kapani Project θα βρεις να ξεχωρίζουν live μουσικές και dj sets που γεμίζουν τα στενά με rock, house, pop, electro αλλά και άλλους ποικίλους ήχους. Μαζί γεμίζουν και με κόσμο που χορεύει με μια μπύρα στο χέρι, ξεσηκωμένος από μια κοινή δυναμική που ενώνει τους επισκέπτες. Οι Seahorse, οι Gangsters of Love, οι The Noise Figures, και ο BNC – The Disco Vampire, γεμίζουν το μουσικό κομμάτι με τη live παρουσία τους. Πίσω από τα decs οι PRISM, Tall F, Locke, Thomas Numan ,Tikis, Phon, Shango Records Showcase, Mister T, Jiles John και ο Stelio Gala, απογειώνουν το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

4) Άρωμα Ανατολής

Περνώντας από το Καπάνι θα παρασυρθείς από τις γεύσεις, τις μυρωδιές και τις φυσιογνωμίες που ταξίδεψαν από τα Βαλκάνια και την Ανατολή στην πόλη μας για να προβληθούν μέσα από ένα 10ετές project με φωτογραφικό και οπτικό υλικό. Το Balkan Route by Askleipeion σε μεταφέρει σε μέρη και σκηνικά που ίσως δεν έχεις ξανασυναντήσει.

5) Κίνηση και έκφραση

Ετοιμάσου για φευγάτες κινήσεις και θεάματα, μοιρασμένα μέσα στα στενά. Τα φετινά performaces, ως αναπόσπαστο κομμάτι της διοργάνωσης, μεταφέρουν όλη την καλλιτεχνική πνοή που παίρνει σάρκα και οστά με σκιές, κινητικά concept και ιστορίες που αφηγούνται δίχως λόγια. Θα δείτε: Σκιές Ζωντανές – Μαριάνθη Μότα, Playback Theater Thessaloniki – Ομάδα Playback Theater Thessaloniki, η ανταλλαγή – TriplX, Κοινωνία / Μέλος ΙΙ – Βιργινία Μαστρογιαννάκη, slίπ – Ολίνα Οικονομίδου, Μαριάννα Λεπτοκαροπούλου.

6) Be original

Το σημαντικότερο ίσως από όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζεις για το 3ο Kapani Project δε μπαίνει σε προγράμματα και line up, αντίθετα βρίσκεται μέσα στην πιο απλή, την πιο καθημερινή και αμοντάριστη πτυχή του εαυτού μας. Για 24 ώρες στο Καπάνι, οι άνθρωποι ενώνονται προβάλλοντας το πιο γνήσιο κομμάτι τους, συστήνονται και αλληλεπιδρούν σαν μια οικογένεια. Βγάλε τη μάσκα και εξερεύνησε την αγορά όπως δε την έχεις ξαναδεί!

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, από τις 00.01, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Καπάνι. Μπες στον παλμό και γίνε κομμάτι του!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ