«Ζήσε την κάθε μέρα σαν μια διαφορετική εμπειρία, κοιτώντας στο τέλος τα θετικά που αποκόμισες και τις καινούριες γνώσεις που απέκτησες». Αυτό είναι το statement της Φωτεινής Καμπουρίδου, που ειδικεύεται ως Συμβούλος Ψυχικής Υγείας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Γνωρίστε την καλύτερα

Η Φωτεινή Καμπουρίδου είναι απόφοιτη του Αμερικανικού Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ. Σπούδασε Ψυχολογία στο American College of Thessaloniki (ACT) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές (ΜSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία στο CITY College στη Θεσσαλονίκη.

Είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, με ειδίκευση στη διαχείριση άγχους των μαθητών σε περίοδο εξετάσεων.

Αρθρογραφεί στο προσωπικό της blog και διατηρεί γραφείο Συμβουλευτικής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είναι συνεργάτης τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών με θέματα ψυχολογίας.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει

Μέσα από τις σπουδές της όλα αυτά τα χρόνια, εξειδικεύεται σε τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε εφήβους, καθώς και στη διαχείριση άγχους κατά την περίοδο των εξετάσεων. Παρέχει συμβουλευτική και επαγγελματικό προσανατολισμό.

Μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα θέματα

Ποια είναι τα πιο συχνά θέματα που απασχολούν τους εφήβους σε σχέση με τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους;

Συνήθως πρωταρχικό ρόλο έχει η επιλογή επαγγέλματος, αλλά και σε δεύτερο χρόνο η απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

Ποιος είναι ο ρόλος του γονέα στη διαδικασία της επιλογής του κλάδου που θα ακολουθήσει ο έφηβος;

Ο γονέας χρειάζεται να είναι υποστηρικτικός, αλλά παράλληλα να έχει και καθοδηγητικό ρόλο σε ό,τι αφορά την επιλογή επαγγέλματος του παιδιού. Σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να ωθήσει το παιδί προς μια κατεύθυνση που θέλει ο γονιός, αλλά όχι το ίδιο το παιδί (π.χ. πατέρας γιατρός, το παιδί πρέπει να ακολουθήσει την Ιατρική).

Πόσο βοηθάει το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού και πότε πρέπει να γίνει;

Το τεστ είναι ένα εργαλείο το οποίο διευρύνει τους ορίζοντες του υποψηφίου και είτε επιβεβαιώνει την ήδη υπάρχουσα προτίμηση σε ένα επάγγελμα ή ακόμα σε πολλές περιπτώσεις «βγάζει» στην επιφάνεια επαγγέλματα τα οποία ο μαθητής ενδεχομένως δεν έχει καν σκεφτεί. Η καλύτερη ηλικία για να πραγματοποιηθεί το τεστ είναι από Γ’ Γυμνασίου-Β’ Λυκείου. Σε ό,τι αφορά την πιο κατάλληλη περίοδο διεξαγωγής του τεστ, αυτή είναι την περίοδο της άνοιξης, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο μελέτης και σκέψης των αποτελεσμάτων πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η αιτία των προβλημάτων για τους περισσότερους ανθρώπους;

Θεωρώ ότι η αιτία προβλημάτων για την πλειοψηφία των ανθρώπων είναι το αυξημένο άγχος λόγω της καθημερινότητας, αλλά και η δυσκολία διαχείρισης έστω και των πιο απλών ζητημάτων.

Πόσο εύκολο τελικά είναι να αλλάξει κάποιον η συμβουλευτική στην ψυχική υγεία; Ποια όρια και περιορισμοί υπάρχουν;

Η συμβουλευτική είναι αποτελεσματική εφόσον ο ίδιος ο άνθρωπος θέλει να «δουλέψει» με το πρόβλημα του αλλά και με τον εαυτό του. Μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή του τρόπου σκέψης σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα. Πιθανοί περιορισμοί και όρια σχετίζονται με ενδεχόμενο έντονου προβλήματος που δεν είναι δυνατόν να διαχειριστεί μέσω συμβουλευτικής αποκλειστικά, οπότε και χρειάζεται να γίνει παραπομπή σε συνάδελφο διαφορετικής ειδικότητας ή έστω συνεργασία μεταξύ των συναδέλφων.

On Line Workshop με δωρεάν συμμετοχή

Παρακολούθησε Δωρεάν το on line Workshop της Φωτεινής Καμπουρίδου για την επιλογή σπουδών, επαγγέλματος και την αξιοποίηση του ταλέντου, την Πέμπτη 22 Απριλίου. Λεπτομέρειες και δηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ


Φωτεινή Καμπουρίδου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού
MSc in Counseling Psychology
Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη
Τ: 6947879862