Η χρέωση της πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ ανέδειξε πολύ νωρίς μία ιδιαίτερη οικολογική συμπεριφορά εκ μέρους των πολιτών της χώρας μας. Πλέον, μεγάλη μερίδα ανθρώπων ψωνίζει με σακούλες πολλαπλών χρήσεων, καθώς και καρότσια.

Νέο κίνητρο στην οικολογική μας συνείδηση

Ecology is the new trend λοιπόν. Ένα μικρό κίνητρο χρειαζόμαστε απ’ ότι φαίνεται για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να δρούμε πιο οικολογικά. Κι αυτό το κίνητρο έρχεται τώρα και στον καφέ μας!

Φυσικά αναφερόμαστε στον take away καφέ μας, τον οποίο ήδη κάποια καταστήματα έχουν αρχίσει να τον προσφέρουν με έκπτωση στους σκεπτόμενους οικολογικά. Μια δράση της εθελοντικής οικολογικής ομάδας Greenpeace.

STOPOTIRIMOU.GR

Η νέα σελίδα της Greenpeace ακούει στο όνομα stopotirimou.gr. Σχεδιάστηκε για να δώσει στον κόσμο τα απαραίτητα κίνητρα για την αποφυγή της χρήσης ποτηριών μίας χρήσης. Στη σελίδα ο χρήστης μπορεί να βρει έναν χάρτη με καφετέριες οι οποίες δίνουν έκπτωση στα ροφήματα όταν τα παίρνει στο δικό του ποτήρι πολλαπλών χρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το stopotirimou είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα μέσα στην οποία μπορείτε να δείτε τις καφετέριες που ήδη κάνουν έκπτωση, να ενημερώστε όσον αφορά τις καφετέριες που συχνάζετε και θα θέλατε να έχουν έχουν την συγκεκριμένη έκπτωση καθώς και να δηλώσετε ως ιδιοκτήτης/τρια κάποιας επιχείρησης ότι θα εισάγετε τη συγκεκριμένη έκπτωση στο κατάστημά σας.

Που θα πάρετε καφέ με έκπτωση στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν αυτή την στιγμή τέσσερα σημεία όπου γίνεται έκπτωση αν πάρετε τον καφέ ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα παραγγείλετε στο δικό σας ποτήρι Αυτά είναι τα παρακάτω:

στο Housemade (Αγίας Σοφίας 48)
στο Tabya (Κων. Μελενίκου 14)
στο Κουμπί (Πελοποννήσου 2)
στο Τσάι (Καρόλου Ντηλ 27)

στο Η Μικρή Φρίντα (Αχειροποίητου 4)

Σημείωμα του υπεύθυνου εθελοντών στην Ελλάδα Denys Tsutsaev

Θα αναρωτιέστε γιατί ασχολούμαστε τόσο με το ποτήρι. Αν δείτε μερικά νούμερα όμως, θα καταλάβετε: 300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ και αναψυκτικά πετιούνται στη χώρα μας κάθε χρόνο, κάτι το οποίο σημαίνει 11 ποτήρια κάθε δευτερόλεπτο! Και πολλά από αυτά καταλήγουν στη θάλασσα, εκεί που όλοι κολυμπάμε το καλοκαίρι, και παράλληλα απολαμβάνουμε το δροσιστικό μας φρέντο, φραπέ ή χυμό. Επειδή η ανακύκλωση δεν λύνει το πρόβλημα, γιατί να μην χρησιμοποιείσετε το ποτήρι σας και ταυτόχρονα να απαιτήσετε μία έκπτωση στο ρόφημά σας; Για πολλούς έχει γίνει πλέον συνήθεια να κουβαλάμε μαζί μας ποτήρια πολλαπλών χρήσεων (ή θερμός, σέικερ κλπ). Είναι όμορφα, κρατάνε το ρόφημα ζεστό/κρύο, και είναι μαζί σας παντού: στην παραλία, στο γραφείο, στο πανεπιστήμιο, στα ΜΜΜ, στο κομμωτήριο, ακόμα και στο γήπεδο.

Το να έχετε ένα δικό σας ποτήρι έχει γίνει πολύ πιο εύκολο! Στην αγορά υπάρχουν χιλιάδες είδη ποτηριών πολλαπλών χρήσεων, για όλα τα γούστα και σε διάφορα μεγέθη, με μεταλλικό καλαμάκι και χωρίς, από μέταλλο και μπαμπού, με θερμομόνωση για παραλία και για βουνό – ό,τι θέλετε δηλαδή! Το μόνο που χρειάζεται είναι να το πάρετε απόφαση και να βάλετε μία καινούρια, πολύ όμορφη συνήθεια στην καθημερινότητά σας. Και φυσικά αν έχετε και κάποια άλλη καφετέρια από την οποία ψωνίζετε καθημερινά και δεν είναι ακόμα στη λίστα της ιστοσελίδας stopotirimou.gr τότε είναι η ώρα να τους το πείτε, ή να μας ενημερώσετε ποια είναι, για να γίνει το δίκτυο ακόμα μεγαλύτερο.

πληροφορίες: Typosthes