Η καρδιά της Θεσσαλονίκης χτυπάει στα θεμέλια του παρελθόντος. Γνωρίστε τα στέκια που δίνουν ζωή στα εμβληματικά κτίρια της πόλης.  

Κείμενο: Γιώργος Ψωμιάδης 

Όταν σκέφτεσαι τα κτίρια που επιβίωσαν στο πέρασμα του χρόνου, που διατηρήθηκαν με τη όψη και τον χαρακτήρα τους να είναι ακόμη αναγνωρίσιμος τη στιγμή που τους ρίχνεις μια ματιά περνώντας από μπροστά, τότε συνειδητοποιείς ένα πράγμα. Η ψυχή των νεοκλασικών της Θεσσαλονίκης, οι άνθρωποι που κάποτε περνούσαν κοιτώντας τα στο παρελθόν, η λειτουργία τους στην εκάστοτε κοινωνία, όλα έχουν μείνει εκεί. Ακέραια. Το μόνο που άλλαξε είναι οι άνθρωποι που θα περπατήσουν τα πατώματα τους γεμίζοντας τα με τον αέρα μιας άλλης εποχής.

Τα νεοκλασικά που δεν έφυγαν ποτέ από τις καρδιές των ανθρώπων γίνονται σήμερα το επίκεντρο της ζωής της Θεσσαλονίκης.

Ύψιλον

Πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα κτήρια της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για το Κύρτσι Χαν, που χτίστηκε το 1879, πριν αναπαλαιωθεί μην έχοντας χάσει την ταυτότητα του, αλλά δίνοντας ζωή σε μια νέα, εσωτερική τεχνοτροπία. Τότε ο Γεώργιος Κύρτσης, βιομήχανος και γνωστός για τη βιομηχανική του δραστηριότητα είχε την ιδιοκτησία ενός κτηρίου το οποίο διατηρήθηκε με θαυμασμό για 139 χρόνια, προσφέροντας στέγη σε ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα στέκια της πόλης. Στο Ύψιλον. Ένα μαγαζί που εξασφάλισε αμέσως την αγάπη του κόσμου, και συγκέντρωσε τα βλέμματα όσων θα επιλέξουν ένα ιδιαίτερο μέρος, με μινιμαλιστικό τόνο για να περάσουν την έξοδο τους.

Διεύθυνση: Εδέσσης 5, Κέντρο

Gatto Perso

Το κτίριο χτίστηκε το 1926 από έναν πατέρα έμπορο για τις τρεις κόρες του και θεωρείται κομμάτι της ιστορίας της γύρω περιοχής. Σε όλες τις λεπτομέρειες ήταν από την αρχή ένα σπίτι φτιαγμένο με γούστο, σε στιλ art deco χωρίς περιττά φτιασίδια αλλά με αρχοντιά και άριστη μελέτη. Μέχρι και στα υπόγεια υπήρχαν καλοφτιαγμένες αποθήκες και πλυσταριά, με μέριμνα του πατέρα στο συμβόλαιο-προικιό για τη μοιρασιά στις μέρες της πλύσης. Από την τουρκοκρατία το ιστορικό κέντρο είχε παραχωρηθεί σε Εβραίους από την Ισπανία και κράτησε αυτόν τον χαρακτήρα μέχρι τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα πέρασε στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών, μιας οικογένειας επίσης με τρεις κόρες, η οποία με πολύ μεράκι το μετέτρεψε σε ένα κουκλίστικο Luxury Apartments Hotel, που υπόσχεται μια ευχάριστη και πολυτελή διαμονή.

Διεύθυνση: Μητσαίων 10, Κέντρο

The Caravan bed and breakfast

Ήταν το 1998 όταν χαρακτηρίστηκε διατηρητέο. Παρότι η «βάπτιση» του ως τέτοιο έγινε μόλις 20 χρόνια πριν, το κτίριο που σήμερα πήρα το όνομα του από το θρυλικό Καραβάν Σαράι, έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά το 1926, για να περάσει, μετά τη χρήση του ως κατοικία και πανδοχείο στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας, μέχρι να δώσει τη θέση του, ανανεωμένο πλέον, στο The Caravan bed and breakfast. Διατηρώντας τη «φιλοξενία» ως διαχρονικό στοιχείο, έχει πλέον καθιερωθεί ως χώρος καφέ και διαβάσματος κερδίζοντας όλο και περισσότερους φίλους.

Διεύθυνση: Ρεμπέλου και Βαμβακά 1

Banconar

Σα να είναι αναγνωρίσιμο. Στα τούβλα, τα παράθυρα και την όψη του. Η καταστροφική Πυρκαγιά του 1917, που πέρασε από το πανέμορφο νεοκλασικό της Βαλαωρίτου, έμεινε ανεξίτηλη στην αισθητική του. Χτίστηκε το 1885, για να περάσει 32 χρόνια αργότερα από την πύρινη καταστροφή, σωζόμενο μέχρι και σήμερα για να στεγάσει το Banconar. Πρώτα στέγασε το Picadilly, και σήμερα στην ομορφότερη εκδοχή του στεγάζει το καλόγουστο all day cafe bar δίνοντας πνοή, μέσα στα ανακαινισμένα τοιχώματα στο σωζόμενο κτίριο.

Συγγρού 3, περιοχή Βαλαωρίτου, Κέντρο

Καφέ Λαογραφικού Μουσείου

Ένα χαρακτηριστικό σημείο στην πόλη, το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο που το 1904 πέρασε στην ιδιοκτησία του γνωστού Γιακό Μοδιάνο, αφού πρώτα ήταν η κατοικία του Κάρολου Ασλάν, το 1890. Ο νέος πια ιδιοκτήτης ονόμασε και την έπαυλη που χτίστηκε στο ίδιο σημείο, αποτελώντας σήμερα το ΛΕΜΝΘ. Στον όμορφο κήπο του θα βρει κανείς μία ευχάριστη ατμόσφαιρα, ιδανική για καφέ και χαλαρές συζητήσεις μακριά από τη φασαρία της πόλης αλλά την ίδια στιγμή μέσα στο κέντρο της.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Βασ. Όλγας 68

Μαγική Σοφίτα

Το κτίριο του Μπενσουσάν Χαν χτίστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου δύο αιώνες. Από το 1810 μέχρι και σήμερα η λειτουργία του άλλαξε αρκετές φορές. Τα τρία επίπεδα του εξυπηρέτησαν μέσα στους αιώνες, διαφορετικούς σκοπούς. Αποθηκευτικοί χώροι, κοιτώνες και στάβλοι, μαγαζιά με μπαχαρικά, δικηγορικά γραφεία και άλλα πολλά. Οι άνθρωποι που πάτησαν το πόδι τους στο εσωτερικό αυτού του ιστορικού κτιρίου δε γνώριζαν ότι σήμερα θα φιλοξενούσε μια πανέμορφη σοφίτα- πολυχώρο όπου οι κουβέντες των επισκεπτών θα οριοθετούσαν μια άλλη εποχή για την παράδοση του. Η Μαγική Σοφίτα του Μπενσουσάν Χαν είναι η νέα παράγραφος στην ιστορική του πορεία.

Διατηρητέο

Το μέγαρο Ηλία Ηλιάδη άνοιξε το 1990, χαράζοντας μια ιδιαίτερη εποχή για τις εξόδους των ανθρώπων στην πόλη. Ένα στολίδι στην Ικτίνου, που έχει τα θεμέλια του πίσω στο 1938, πριν τον πόλεμο, ο οποίος δεν επηρέασε την ύπαρξη του κτιρίου. Στον αριθμό 12 της και για τα τελευταία 26 χρόνια βρίσκει κανείς το Διατηρητέο, ένα κομβικό σημείο κατατεθέν, στο οποίο γενιές πέρασαν, μοιράστηκαν στιγμές και έρωτες, μέχρι να δώσουν τη θέση τους στις επόμενες. Σήμερα το Διατηρητέο αλλάζει όψη ανά περιόδους, μεταμορφώνοντας τόσο τον χώρο όσο και τον χαρακτήρα του.

Ικτίνου 12, 1ος όροφος, Κέντρο

Casablanca

Το 1888 ο αρχιτέκτονας Frederic Charnot σχεδίασε και έχτισε τη Βίλα Λεβή Μοδιάνο και Θέμελη, ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό, διατηρητέο στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας. Με αναγεννησιακή τεχνοτροπία και μία από τις πιο όμορφες επαύλεις της περιοχής των Εξοχών, η Βίλα αυτή πέρασε το 1926 στα χέρια της οικογένειας Μιχαηλίδη, η οποία και έμεινε στο εσωτερικό της μέχρι μια τράπεζα να τη νοικιάσει, επισκευάζοντας την. Από τις 4 Οκτωβρίου, η οικία Μιχαηλίδη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης, στεγάζει τη Casablanca, η οποία παραδίδει ξανά σ’ ένα έργο τέχνης την επισκεψιμότητα που χρόνια τώρα του έλειπε.

Βασιλίσσης Όλγας, 18

Toms Flagship Thessaloniki

Το σημείο τομής στο παρελθόν του κτιρίου αυτού που εμφανίστηκε το 1924, είναι ο βομβαρδισμός του 1941, όταν και άφησε άδειο το εσωτερικό του για όλο το διάστημα της κατοχής. Πριν και μετά από τον πόλεμο στέγαζε το ταχυδρομείο της πόλης, ενώ μετά τους σεισμούς που το ταλάνισαν το 1978, μέχρι και σήμερα παραμένει άδειο, με εξαίρεση ένα γραφείο και φυσικά το ισόγειο. Εκεί πλέον στεγάζεται ένα αναγνωρισμένο καφέ-κατάστημα υποδημάτων και στο υπόγειο burbger house, το foodporn, σε μια στοά διακοσμημένη με ατμοσφαιρικό τρόπο, που ανοίγει της πόρτες της καθημερινά σε ανθρώπους οι οποίοι αγαπούν την ησυχία.

Τσιμισκή 22, Θεσσαλονίκη


Τα νεοκλασικά της Θεσσαλονίκης έχουν κάτι παραπάνω από μια αισθητική ομορφιά. Γίνονται τα μέρη όπου ο κόσμος της πόλης θα επιλέξει να μοιραστεί πράγματα. Να απολαύσει ένα ποτό, να χορέψει στη Σαββατιάτικη έξοδο του, να διαβάσει στο περβάζι ενός παραθύρου και να γευτεί τον καφέ του όσο οι συζητήσεις πάνε κι έρχονται επάνω από τα τραπέζια των μαγαζιών. Η ιστορική Θεσσαλονίκη αγκαλιάζει την ζωντάνια του σήμερα. Και οι άνθρωποι της πόλης τριγυρνούν με φόντο την παράδοση στα ιστορικά κτήρια που ποτέ δε χάθηκαν. Στην πόλη αυτή το παρελθόν γίνεται η βάση για νέες εμπειρίες.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τις επίσημες σελίδες των επιχειρήσεων στο Facebook