Κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με με τη Σχολή Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής Αρτοποιίας La Chef Levi, ανακαλύπτουμε παρέα τα μυστικά της κουζίνας. Ξεχωριστές συνταγές και tips από τους επαγγελματίες του είδους, θα ξυπνήσουν τον chef που κρύβετε μέσα σας!

#instarecipe No3: Ντολμαδάκια με ποικιλία θαλασσινών

Η πιο νόστιμη στήλη μας συνεχίζει να εμπλουτίζει τις γευστικές μας εμπειρίες!

Εσένα σου αρέσουν τα ντολμαδάκια γιαλαντζί ή με κιμά; Αυτά τα καλοκαιρινά ντολμαδάκια έχουν μια θαλασσινή αύρα που σίγουρα δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

Υλικά 

400 γρ ρύζι Καρολίνα
1 ματσάκι άνηθο
Όσο θέλετε Δυόσμο
2 τεμ φρέσκα κρεμμυδάκια
½ σφηνάκι ούζο
4 τεμ. γαρίδες
1 τεμ. καλαμάρι
1 τεμ. σουπιά (μικρή)
800 γρ αμπελόφυλλα σε βάζο
1 τεμ. λεμόνι

Για τη σάλτσα

30 γρ. αλεύρι
30 γρ βούτυρο
500 ml ζωμο από τα σαρμαδακια
Αλάτι
πιπέρι
χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα θαλασσινά ξεχωριστά ανά είδος.
  2. Τα βγάζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
  3. Σε άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε 60 ml ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια (φρέσκο και ξερό).
  4. Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε το ούζο και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το ρύζι.
  5. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει.
  6. Προσθέτουμε 400ml από το ζωμό όπου βράσαμε τα θαλασσινά.
  7. Όταν μείνει χωρίς υγρά αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά.
  9. Προσθέτουμε τα θαλασσινά.
  10. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  11. Τυλίγουμε τα αμπελόφυλλα με τη γέμιση.
  12. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε στη βάση σχισμένα ή σκληρά αμπελόφυλλα.
  13. Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια κυκλικά έτσι ώστε να γεμίσει ο πάτος της κατσαρόλας και έπειτα προσθέτουμε από πάνω μέχρι να τελειώσουν. Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω τους.
  14. Προσθέτουμε 100 ml ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και γεμίζουμε με τον ζωμό από τα θαλασσινά ή με νερό μέχρι να καλυφθούν.
  15. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά 25 με 30 λεπτά.

Για τη σάλτσα

  1. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Προσθέτουμε το ζωμό σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, καρυκεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
  4. Αν είναι πολύ σφιχτή η σάλτσα προσθέτoυμε λίγο ζωμό.

Τρόπος Σερβιρίσματος

Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε ένα πιάτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Μπορεί να σερβιριστεί σαν ορεκτικό αλλά και ως κυρίως ανάλογα το μενού.

Extra tips για να κλέψεις την παράσταση στο φαγητό!

  • Όσο περισσότερο μελάνι έχει η σουπιά τόσο πιο φρέσκια είναι.
  • Gourmet upgrade: προσθέστε στη γέμιση σας χταπόδι, γαρίδα, σολομό

Έχετε απορίες; Θα χαρούμε να σας τα λύσουμε! Επικοινωνήστε με τη Σχολή La Chef Levi στο 2310240675 και στο www.lachef.gr

Επισκεφθείτε τη σελίδα της σχολής στο Facebook και στο Instagram