Την ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Φιλύρου ανακοίνωσε την Δευτέρα 5 Μαρτιου στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη. Στο βίντεο που ακολουθεί εξηγεί τους λόγους που το έκτασης 45 στρεμμάτων οικόπεδο, που ανήκει στο υπουργείο Υγείας, είναι η καλύτερη επιλογή σε αντίθεση με το πρώην στρατόπεδο Καρατάσου που έχει πολλά ιδιοκτησιακά προβλήματα.

Στις 21 Μαρτίου, σύμφωνα με τον κ. Πολάκη «αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική πολιτεία με το ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» για την μεγάλη δωρεά των 250 εκατομμυρίων η οποία θα κατευθυνθεί μεταξύ άλλων και στον σχεδιασμό, κατασκευή και εξοπλισμό του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης που θα αφορά την Βόρεια Ελλάδα».

Η αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας-Χορτιάτη

Με ομόφωνο ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη χαιρετίζει την εξαγγελία δημιουργίας του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Φιλύρου και συντάσσεται ομόφωνα με την πρόταση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του υπουργείου Υγείας.

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου θεωρούν ότι η ανέγερση και η δημιουργία ενός εξειδικευμένου παιδιατρικού νοσοκομείου με όλες τις ειδικότητες για τα παιδιά όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας ήταν επιβεβλημένη, καθώς το σχετικό αίτημα για την κατασκευή του συζητιέται στη Θεσσαλονίκη για πάνω από 20 χρόνια.

«Με τη συγκεκριμένη επιλογή μπορεί άμεσα να γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο δεκαετιών, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος καλύπτει μια έκταση περίπου 45 στρεμμάτων η οποία ανήκει ιδιοκτησιακά στο Υπουργείο Υγείας, ενώ είναι χαρακτηρισμένος για τον σκοπό αυτό και συνεπώς δε θα απαιτηθούν πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την κατασκευή του νοσοκομείου», αναφέρεται σχετικά στο ψήφισμα.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης δήλωσε: «Οι πολίτες, ο δήμος ομόφωνα, αλλά και ολόκληρη η Θεσσαλονίκη καλωσορίζει τη σχετική εξαγγελία για την κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου». Και συμπλήρωσε: «Το Φίλυρο επιλέχθηκε σωστά με βάση το οικόπεδο ιδιοκτησίας του υπουργείου Υγείας κάτι που θα μηδενίσει τον χρόνο έναρξης της κατασκευής του. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος για νοσοκομείο και το οικόπεδο κατάλληλο, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες. Ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο και μάλιστα για τα παιδιά είναι μια σημαντική και θετική εξαγγελία, που ενισχύει τη Θεσσαλονίκη και αναβαθμίζει τις υποδομές υγείας της ευρύτερης περιοχής. Το μόνο που μένει τώρα είναι η γρήγορη υλοποίησή του, χωρίς καθυστερήσεις ώστε να γίνει σύντομα κτήμα των συμπολιτών μας βορειοελλαδιτών».