Το Tex-Mex πιάτο, έκανε πρόσφατα μια τηλεοπτική εμφάνιση σε μια προπαγανδιστική εκπομπή, ενώ η εφημερίδα Rodong Sinmun ανέφερε ότι το γεύμα επινοήθηκε αρχικά το 2011 από τον Κιμ Τζονγκ-ιλ, τον πατέρα και τον προκάτοχο του σημερινού ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δείχνει επίσης «σχολαστικό ενδιαφέρον» για το μεξικάνικο φαγητό, του οποίου η δημοτικότητα όλο και μεγαλώνει.

Σε πλάνα από ειδησεογραφικό υλικό, Βορειοκορεάτες φαίνονται να καταβροχθίζουν τα μπουρίτο σε ένα περίπτερο έξω από το εργοστάσιο τροφίμων Kumsong στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η εκπομπή έδειξε επίσης μια τοιχογραφία του Κιμ Τζονγκ-ιλ να χαμογελά σε μια κουζίνα όπου παρασκευάζονταν μπουρίτο.

Ωστόσο, οι Βορειοκορεάτες που έχουν ξεφύγει από το μυστικό κράτος επιμένουν ότι τέτοια πιάτα είναι σχεδόν ανύπαρκτα εκεί.

Ο Χιον-σονγκ Λι, ο οποίος γεννήθηκε σε μια ελίτ οικογένεια της Βόρειας Κορέας, αλλά έφυγε από τη χώρα το 2014, είπε ότι οι περισσότεροι συμπατριώτες του δεν μπορούσαν καν να ονειρευτούν ότι θα φάνε ένα μπουρίτο.

«Αυτό συμβαίνει γιατί δεν τους δίνεται καν η ευκαιρία να το συναντήσουν», είπε. «Η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει χρήματα για να αγοράσει το ξένο φαγητό. Και να έχουν λεφτά δεν υπάρχει μέρος να το φάνε. Τη δεκαετία του 1990, οι λάτρεις του ψωμιού και του βουτύρου σατιρίστηκαν και επικρίθηκαν ως σοσιαλιστές προδότες».

Σε πολλές περιπτώσεις, πρόσθεσε, απλά δεν υπήρχαν τα συστατικά για να αναδημιουργηθούν ξένα τρόφιμα. «Δεν έχω δει ποτέ μπουρίτο ή τυλιχτά προς πώληση στη Βόρεια Κορέα», είπε.

«Ίσως δεν υπήρχαν εστιατόρια όπου μπορείς να φας μπουρίτος και τυλιχτά μέχρι τώρα. Το ποσοστό διείσδυσης του δυτικού φαγητού στη Βόρεια Κορέα είναι εξαιρετικά χαμηλό, επειδή υπάρχουν πολύ λίγα εστιατόρια όπου μπορείτε να το φάτε και τα συστατικά του φαγητού δεν είναι ευρέα. Διάφορα συστατικά μαγειρικής όπως γάλα, τυρί και μπαχαρικά λείπουν απολύτως».

Ο Λι, που ζει τώρα στις ΗΠΑ, αφηγείται τα 29 χρόνια του στη Βόρεια Κορέα στο κανάλι του Pyonghattan στο YouTube, μαζί με την αδερφή του, Σεοχιούν. Όπως λέει, τα χάμπουργκερ και η πίτσα είχαν εμφανιστεί μόνο σε «φανταχτερά εστιατόρια» στην Πιονγιάνγκ τα τελευταία 10 χρόνια.

Πριν από τότε, ισχυρίστηκε, τα μόνα ξένα φαγητά που είχε δοκιμάσει ήταν γιαπωνέζικα: σούσι και σασίμι. «Η Βόρεια Κορέα αρνείται εδώ και καιρό να δεχτεί ξένα αγαθά και πολιτισμό», είπε. «Το ξένο φαγητό δεν αποτελεί εξαίρεση».

Η έκδοση της Βόρειας Κορέας φαίνεται διαφορετική από τη δυτική εκδοχή της, χρησιμοποιώντας κρέας ντονέρ με λάχανο και καρότο.

Ο Κιμ Τζονγκ-ιλ συμβούλεψε ότι τα «τυλιχτά σίτου» συνοδεύονται καλύτερα με μεταλλικό νερό το καλοκαίρι και ζεστό τσάι το χειμώνα, πρόσθεσε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Rodong Sinmun.

Ο Ρόουαν Μπερντ, ξεναγός της Young Pioneer Tours – που ειδικεύεται στην οργάνωση ταξιδιών στη Βόρεια Κορέα – είπε ότι δεν είχε συναντήσει το πιάτο στην Πιονγιάνγκ.

Τα σύνορα της Βόρειας Κορέας είναι κλειστά για ξένους επισκέπτες από τον Ιανουάριο του 2020 για προστασία από τον κορωνοϊό.

«Είναι η πρώτη φορά για μένα που βλέπω κρέας ντονέρ και αυτές τις συγκεκριμένες μηχανές ψησίματος στη Βόρεια Κορέα», είπε ο Μπερντ. «Ποτέ δεν είχα φάει μπουρίτο ή τυλιχτό εκεί πριν. Φαίνεται αρκετά καλό! Σίγουρα θα το δοκιμάσω μόλις ανοίξει ξανά η Βόρεια Κορέα για τους τουρίστες».

Είπε επίσης, ότι είχε βρει το δυτικό φαγητό «αρκετά κοινό» στην Πιονγιάνγκ, αλλά συμφώνησε ότι ήταν ασυνήθιστο αλλού. «Μακαρόνια, τηγανητές πατάτες ή ένα χάμπουργκερ μπορούν να βρεθούν σε ορισμένα μενού σε εστιατόρια που απλώνονται στην πρωτεύουσα», είπε. «Ωστόσο, όχι τόσο έξω από την Πιονγιάνγκ».

Η ακριβής προέλευση του σύγχρονου μπουρίτο είναι ασαφής, ωστόσο η λέξη μπουρίτο εμφανίζεται σε ένα μεξικανικό λεξικό του 1895, όπου περιγράφεται ως τρόφιμο.

Οι ελλείψεις τροφίμων παραμένουν μεγάλο πρόβλημα για τη Βόρεια Κορέα, με τον ίδιο τον Κιμ Γιονγκ Ουν να αναγνωρίζει τον περασμένο Ιούνιο ότι η κατάσταση ήταν «τεταμένη». Ο Κιμ τον Οκτώβριο είπε στους πολίτες του ότι πρέπει να περιμένουν ότι θα τρώνε λιγότερο φαγητό έως ότου η χώρα ανοίξει ξανά τα σύνορά της με την Κίνα το 2025.

Η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει εξωτερικούς παράγοντες για τις ελλείψεις τροφίμων τους, επικαλούμενη κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν, φυσικές καταστροφές και την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού.

Πηγή: iefimerida.gr