Εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι χορευτές της Θεσσαλονίκης θα λάβουν μέρος σε ένα θεαματικό flashmob στους διαδρόμους του Mediterranean Cosmos, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου και ώρα 17.00.

Θα ξαφνιάσουν τους επισκέπτες του κέντρου, χορεύοντας με τις μουσικές από τα γνωστά μπαλέτα και θα κάνουν ένα εντυπωσιακό «μάθημα μπαλέτου» στις κυλιόμενες σκάλες του εμπορικού κέντρου.

Η ιδέα του flashmob είναι να δείξουνε στον κόσμο της Θεσσαλονίκης πόσες μπαλαρίνες και χορευτές υπάρχουν στην πόλη μας και πόσο όμορφη και ωφέλιμη δραστηριότητα είναι.

Σχέδιο του Flashmob

Οι σπουδαστές μπαλέτου, όλων των ηλικιών και επιπέδου, θα εμφανιστούν ξαφνικά ανάμεσα στον κόσμο (φορώντας πουέντ, στολές μπαλέτου, ρούχα προπόνησης αλλά και πιο casual ρούχα) και θα κατευθύνουν τον κόσμο στις κυλιόμενες σκάλες του κεντρικού διαδρόμου του κέντρου εμπορίας και εκδηλώσεων Mediterranean Cosmos.

Στις σκάλες, σαν να είναι μια ατελείωτη μπάρα, θα κάνουν κινήσεις σαν σε μάθημα μπαλέτου – και κατεβαίνοντας θα παίρνουν μια όμορφη πόζα. Τέλος, οι θεατές θα δουν στον ίδιο διάδρομο μια μικρή παράσταση μπαλέτου.

Όλο το flashmob μεταδίδεται Live στο Youtube και εντάσσεται στο πλαίσιο των live εκδηλώσεων που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Θα καλυφθεί από τα τοπικά ΜΜΕ και την τηλεόραση και θα διαδοθεί μέσω social media σε όλη την παγκόσμια κοινότητα του μπαλέτου.

Συμμετοχές:

Αναμένουμε συμμετοχή 200-400 χορευτών από την πόλης μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μπαλέτου

Η Παγκόσμια Ημέρα Μπαλέτου διεξάγεται κάθε Οκτώβριο από το 2014: τα μεγαλύτερα μπαλέτα στον κόσμο – The Australian Ballet, Bolshoi Ballet, The Royal Ballet κ.α., προβάλλουν ζωντανά 24-ωρα βίντεο από την καθημερινότητά τους.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, το μπαλέτο ξαναμπαίνει στη μόδα ως ερασιτεχνική ενασχόληση. Το παγκόσμιο κίνημα #BalletIsForEveryone δηλώνει, με παρόμοιες μαζικές εκδηλώσεις, ότι το μπαλέτο είναι και για μία γυναίκα που πραγματοποιεί το όνειρό της, να ανέβει στις πουέντ στα 50 της χρόνια και για ένα αγοράκι που ζητάει από το μπαμπά του να τον γράψει σε σχολή χορού (πράγμα ιδιαίτερα ασυνήθιστο στην Ελλάδα).

Το μπαλέτο στην Θεσσαλονίκη

Σε μια σχετικά μικρή πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη μας, χιλιάδες μικροί και μεγάλοι χορευτές ξεκινούν ή ολοκληρώνουν την ημέρα τους σε μια αίθουσα μπαλέτου. Λειτουργούν εκατοντάδες σχολές μπαλέτου και ακόμη πιο πολλά μικρότερα studio.

«Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μπαλέτου , μέσα από την διοργάνωση του flashmob, είναι η αφορμή για να προβληθεί στο ευρύ κοινό το πλήθος των ατόμων που ασχολούνται με την τέχνη του κλασικού χορού, η οποία απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας. Είμαστε περήφανοι που στην χώρα μας και στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχουμε  τόσες  πολλές σχολές χορού και αξιόλογους χορευτές», – δηλώνει η Μαρία Αθανασιάδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Χορού Βορείου Ελλάδος.

«Σε σύγκριση με την «γενέτειρα του μπαλέτου», τη Ρωσία, το μπαλέτο στην Ελλάδα έχει, ίσως, και περισσότερη εμβέλεια. Αυτό γίνεται επειδή στη Ρωσία παραμένει «ειδική τέχνη για εκλεκτούς και ικανούς», ενώ εδώ το 90% των κοριτσιών θα έχουν ασχοληθεί με το μπαλέτο, έστω και για λίγο! Επίσης, σχεδόν σε κάθε σχολή χορού υπάρχει και τμήμα ενηλίκων αρχαρίων μπαλέτου», – δηλώνει ηΤατιάνα Γκορόντνιαγια, διαχειρίστρια της εταιρίας C-D-P Group (Pointe.gr).

Διοργάνωση

Η εκδήλωση φέρει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και διοργανώνεται από την εταιρία CDP Group (Pointe.gr) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Σχολών Χορού της Β. Ελλάδος.

Η εταιρία CDP GROUP εδώ και 9 χρόνια ασχολείται με την προώθηση του μπαλέτου στην Ελλάδα. Το όραμα της εταιρίας είναι να κάνει την Θεσσαλονίκη έναν από τους σημαντικούς προορισμούς για τους λάτρεις του μπαλέτου από όλο τον κόσμο.

Ο Σύλλογος Χορού Βορείου Ελλάδος ιδρύθηκε το 1999 με έδρα την Θεσσαλονίκη. Σκοπός του συλλόγου είναι η καλλιέργεια του καλλιτεχνικού αισθήματος, η προαγωγή της τέχνης του χορού και η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των νέων για τον χορό, η ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης και συναδελφικότητας μεταξύ των μελών, η προβολή του χορού στο κοινό. Με συνεχείς δράσεις ανά έτος, ο σύλλογος έχει πραγματοποιήσει  παραστάσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού σε πολλά θέατρα της πόλης, παραστάσεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα για διάφορα ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες.

Σαν σήμερα

Μια παρόμοια μαζική εκδηλώσή τους έλαβε μέρος τον Οκτώβριο του 2016, όπου στις ομπρέλες στην παραλία της Θεσσαλονίκης μαζεύτηκαν 430 μπαλαρίνες που ανέβηκαν ταυτόχρονα στις πουέντ τους και έτσι (ανεπίσημα) σπάσανε το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness .

Δείτε ένα από τα πολλά ρεπορτάζ