Η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO για την προσφορά μιας καινοτόμου γαστρονομικής σκηνής. Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Το δίκτυο δημιουργήθηκε το 2004. Το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO υποδέχθηκε πρόσφατα τα 49 νέα μέλη του, τα οποία θέτουν τη δημιουργικότητα και τον πολιτισμό στο επίκεντρο της αστικής τους βιωσιμότητας. Και ενώ ταξιδεύετε εκεί μπορείτε πάντα να απολαύσετε ένα παιχνίδι στο καζίνο NetBet σε περίπτωση που βαρεθείτε.

Το δίκτυο περιλαμβάνει 295 πόλεις σε 90 χώρες που επενδύουν σε επτά τομείς της δημιουργικότητας για την προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. τέχνες και χειροτεχνία, λαϊκή τέχνη, τρόφιμα, σχεδιασμός, κινηματογραφική λογοτεχνία, τέχνες των μέσων ενημέρωσης, καθώς και μουσική.

Η Θεσσαλονίκη είναι η μία και μοναδική ελληνική πόλη που έχει ανακηρυχθεί Δημιουργική Πόλη της UNESCO για τη Γαστρονομία.

Ο φάκελος υποψηφιότητας, ο οποίος υποβλήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, προβάλλει την πλούσια ιστορία και τη γαστρονομική παράδοση της Θεσσαλονίκης ανά τους αιώνες, καθώς και το ερευνητικό και επιστημονικό έργο της στον τομέα των τροφίμων.
«Η γαστρονομία αποτελεί σημαντικό όφελος για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η πόλη βρίσκεται στο σημείο διασταύρωσης πολιτισμών και γεύσεων… Το τοπικό και νόστιμο φαγητό είναι το θεμέλιο των γαστρονομικών μας προσφορών. Είναι οικονομικά αποδοτικό και ενισχύει την ταξιδιωτική σας εμπειρία». δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο φάκελος για τις υποψηφιότητες στη Θεσσαλονίκη προετοιμάστηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.

«Η διάκριση αυτή έρχεται να προστεθεί στη δυναμική παρουσία της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που διαθέτει 15 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περαιτέρω και να ξεχωρίσει ως τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Ορισμένα από τα νέα μέλη που προστέθηκαν πρόσφατα στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO είναι η Ντόχα (Κατάρ), το Μπατούμι (Γεωργία), το Μπέλφαστ (Ηνωμένο Βασίλειο), η Καμπίνα Γκράντε (Βραζιλία), η Κερμανσάχ (Ιράν), το Κούτσινγκ (Μαλαισία), η Μανίσες (Ισπανία), το Πετετσαμπούρι (Ταϊλάνδη), η Αγία Πετρούπολη (Ρωσία), το Ουσούκι (Ιαπωνία) και το Γουανγκανουί (Νέα Ζηλανδία).

Όταν εντάσσονται στο δίκτυο, οι πόλεις συμφωνούν να συνεργάζονται και να δημιουργούν συμπράξεις με στόχο την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και την ανάπτυξη πολιτιστικών βιομηχανιών που μοιράζονται επιτυχημένες πρακτικές, την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στον πολιτισμό και την ένταξη των τεχνών στα σχέδια κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.