Η Πορτογαλία απαγορεύει στους εργοδότες να στέλνουν μηνύματα ή email στο προσωπικό εκτός ωραρίου, ως μέρος των νέων νόμων που ονομάζονται «δικαίωμα στην ανάπαυση».

Η κίνηση είναι μέρος των αλλαγών που εισάγονται για τη βελτίωση της ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ως απάντηση στην επέκταση της εργασίας στο σπίτι.

Οι εταιρείες με περισσότερους από 10 υπαλλήλους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα εάν επικοινωνήσουν με τους υπαλλήλους εκτός των ωρών εργασίας.

Υπάρχουν επίσης νέοι κανόνες που επιτρέπουν στο προσωπικό με παιδιά να εργάζεται εξ αποστάσεως.

Οι γονείς θα επιτρέπεται να εργάζονται στο σπίτι επ’ αόριστον χωρίς να ζητήσουν προηγούμενη έγκριση από τους εργοδότες τους μέχρι το παιδί τους να γίνει οκτώ.

Και οι εταιρείες μπορεί επίσης να πρέπει να συνεισφέρουν στους υψηλότερους οικιακούς λογαριασμούς όπως το κόστος ενέργειας και διαδικτύου. Περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση της απομόνωσης που μπορεί να αισθάνονται οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι, με τις εταιρείες να αναμένεται να διοργανώνουν τακτικές συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο.

Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία του πακέτου δεν εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, συμπεριλαμβανομένου του «δικαιώματος αποσύνδεσης» που επιτρέπει στο προσωπικό να απενεργοποιεί όλες τις συσκευές εργασίας εκτός ωραρίου…

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Πορτογαλίας, Ana Mendes Godinho, είπε σε συνέδριο στη Λισαβόνα την περασμένη εβδομάδα ότι «η τηλεργασία μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι», αλλά η ανάπτυξή της πρέπει να ρυθμιστεί.

Ελπίζει επίσης ότι η ενισχυμένη προστασία της εργασίας θα προσέλκυε περισσότερους ξένους στη χώρα.

«Θεωρούμε την Πορτογαλία ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να επιλέξουν αυτοί οι ψηφιακοί νομάδες και οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι να ζήσουν, θέλουμε να τους προσελκύσουμε στην Πορτογαλία», είπε η κ. Godinho.

Η Πορτογαλία έχει ήδη ένα σύστημα θεωρήσεων προσωρινής διαμονής που έχει σχεδιαστεί για να προσελκύει επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Το πορτογαλικό νησί της Μαδέρα έχει ένα «ψηφιακό νομαδικό χωριό», με δωρεάν Wi-Fi και εγκαταστάσεις γραφείου.

Αρκετές άλλες χώρες έχουν εισαγάγει τις λεγόμενες «ψηφιακές νομαδικές βίζες», σε αντίθεση με τις τυπικές τουριστικές άδειες, συμπεριλαμβανομένων των Μπαρμπάντος και της Κροατίας.

Πηγή: cibum.gr