Η αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test) της NASA ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου, 08:21 ώρα Ελλάδας, με σκοπό να συντριβεί στο διάστημα. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή-τεστ, πλανητικής άμυνας έναντι μελλοντικού κινδύνου από αστεροειδή!

Το κόστους 330 εκατομμυρίων δολαρίων ρομποτικό σκάφος DART, αφού διανύσει μια απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, προορίζεται να συντριβεί στον μικρό δορυφόρο Δίμορφο (Dimorphos, διαμέτρου 160 μέτρων) του αστεροειδούς Δίδυμος (Didymos, διαμέτρου περίπου 800 μέτρων) τον Σεπτέμβριο του 2022, σε μια «πρόβα» πλανητικής άμυνας σε περίπτωση που ένας τέτοιος διαστημικός βράχος αποτελέσει απειλή για τη Γη στο μέλλον!

Θα είναι το πρώτο τεστ μιας τεχνολογίας αποτροπής ενός καταστροφικού αστεροειδούς. Ενώ κατά καιρούς, διάφορα διαστημικά σκάφη έχουν ηθελημένα και μη πέσει πάνω σε ουράνια σώματα, θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο σκοπίμως, στο όνομα σωτηρίας του πλανήτη μας από έναν μελλοντικό κίνδυνο.

Μεταφερόμενο σε έναν πύραυλο Falcon 9 που ανήκει στην SpaceX, το DART πρέπει να συντριβεί με ταχύτητα 24.100 km/h και να αλλάξει την πορεία του κατά ένα κλάσμα.

Εάν η αποστολή είναι επιτυχής, θα σημαίνει ότι η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να εκτρέψουν έναν αστεροειδή, που κατευθύνεται προς τη Γη και να αποτρέψουν μια πρόσκρουση τύπου… Αρμαγεδδώνα!

Το DART, περίπου στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, ξεκίνησε το 10μηνο ταξίδι του στο βαθύ διάστημα, περίπου 11 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη. Μόλις φτάσει, το DART, θα δοκιμάσει την δυνατότητά του να αλλάξει την τροχιά ενός αστεροειδούς με καθαρή κινητική δύναμη. Κάμερες θα καταγράψουν τη σύγκρουση και θα μεταδώσουν εικόνες στη Γη!

Ο αστεροειδής-στόχος του DART δεν αποτελεί πραγματική απειλή και είναι μικρός σε σύγκριση με τον κατακλυσμικό αστεροειδή Chicxulub, που χτύπησε τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, οδηγώντας στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Αλλά οι επιστήμονες λένε πως οι μικρότεροι αστεροειδείς, είναι πολύ πιο συχνοί και αποτελούν μεγαλύτερο, θεωρητικό, κίνδυνο στο εγγύς μέλλον.

 

Με πληροφορίες της New York Times.