Εάν δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή χωρίς σοκολάτα, είστε τυχεροί που δεν γεννηθήκατε πριν από τον 16ο αιώνα. Μέχρι τότε, η σοκολάτα υπήρχε μόνο ως ένα πικρό, αφρώδες ποτό στη Μεσοαμερική.

Γράφει η Χριστίνα Μισιρλή

Λοιπόν, πως φτάσαμε από ένα πικρό ποτό στις σημερινές σοκολάτες; Το biscotto.gr επικοινώνησε με τη Laura Reiman, υπεύθυνη Τύπου, στο Μουσείο Σοκολάτας που βρίσκεται στο Brixton του Λονδίνου και μας διηγήθηκε την ιστορία της σοκολάτας και πώς ανακαλύφθηκε.

Η ανακάλυψη της σοκολάτας

Για το πως και από ποιους ανακαλύφθηκε η σοκολάτα εξήγησε ότι υπήρχαν πληροφορίες πως οι Ολμέκοι της Κεντρικής Αμερικής/Μεξικού, οι προκάτοχοι των Μάγια, εφηύραν τα πρώτα ροφήματα σοκολάτας, τα οποία ήταν φτιαγμένα από καβουρδισμένους, αλεσμένους κόκκους κακάο, νερό και μπαχαρικά, ήδη από το 1800 π.Χ.. Ωστόσο, σε πιο πρόσφατες μελέτες πιστεύεται ότι η κουλτούρα Mayo-Chinchipe του Ισημερινού ήταν η πρώτη που κατανάλωνε ρόφημα κακάο ήδη από το 3000 π.Χ..

Η σοκολάτα για πρώτη φορά στην Ευρώπη

Η σοκολάτα ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα, πιθανώς, με μια αντιπροσωπεία των Μάγια που παρουσιάστηκε στον Ισπανό βασιλιά από Δομινικανούς μοναχούς το 1544, και όχι από τον Ερνάν Κορτές όπως πιστεύεται ευρέως. «Δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η σοκολάτα έφτασε στην Ευρώπη, μπορεί να ήταν νωρίτερα ή αργότερα. Η πρώτη καταγεγραμμένη αποστολή κόκκων κακάο από τη Βερακρούζ που έφτασε στη Σεβίλλη ήταν το 1585», σημείωσε η Laura.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο αρχείο που να αναφέρει το πότε ακριβώς έφτασε για πρώτη φορά η σοκολάτα στην Ελλάδα. Πάντως, στην υπόλοιπη Ευρώπη, η σοκολάτα έφτασε κατά το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, κυρίως μέσω των αρχόντων της εποχής.

«Οι Ισπανοί ήταν αρκετά μυστικοπαθείς με την ανακάλυψη της σοκολάτας, καθώς τη θεωρούσαν φαρμακευτική. Επίσης, υπήρξε συζήτηση εντός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για το αν επιτρέπεται η κατανάλωση σοκολάτας κατά τη διάρκεια της νηστείας ή όχι», εξηγεί.

Η σημερινή μορφή της σοκολάτας

Η πρώτη συμπαγής μπάρα σοκολάτας διαμορφώθηκε από τον Fry’s (σ.σ. ιδιοκτήτης βρετανικής εταιρείας σοκολάτας) στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1847 και κατέστη δυνατή χάρη σε μια προηγούμενη εφεύρεση της ολλανδικής εταιρείας van Houten που χώρισε το βούτυρο κακάο από τη σκόνη κακάο το 1828.

Το 1879 ο Lindt (σ.σ. Ελβετός κατασκευαστής σοκολάτας) κατάφερε να κάνει την υφή της σοκολάτας πολύ πιο λεία, ενώ την ίδια χρονιά φτιάχτηκε η πρώτη μπάρα σοκολάτας γάλακτος από τον Daniel Peter, έναν Ελβετό κατασκευαστή σοκολάτας. Μάλιστα, το 1967 η Nestle είχε εφεύρει το γάλα σε σκόνη.

Τότε ξεκίνησε να πίνεται η σοκολάτα ως ρόφημα

Πριν εφευρεθεί η στερεά σοκολάτα τον 19ο αιώνα, η σοκολάτα καταναλωνόταν πάντα ως ρόφημα, από την προέλευσή της στη Νότια και Κεντρική Αμερική έως την εισαγωγή της στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα. Σε πολλούς πολιτισμούς της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, το ρόφημα σοκολάτας εξακολουθεί να είναι πολύ πιο δημοφιλές από τη συμπαγή σοκολάτα.

49,3% τόνοι σοκολάτας καταναλώνονται στην Ευρώπη

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη καταναλώνει περίπου το 49,3% της παγκόσμιας σοκολάτας, κάτι που είναι πάρα πολύ αν στεφτούμε πόσο μικρή είναι η Ευρώπη σε σύγκριση με άλλες ηπείρους!

Το πρώτο κατάστημα σοκολάτας

Σύμφωνα με την Laura, τα Coffee-houses ήταν οι πρώτες εγκαταστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που πουλούσαν ρόφημα ζεστής σοκολάτας. «Τα Coffee-houses ήταν σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά κέντρα στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα», είπε.

Στη συνέχεια προσθέτει ότι μέχρι το 1663 υπήρχαν 82 καφετέριες μόνο στο Λονδίνο που πουλούσαν σοκολάτα, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη η σοκολάτα εξακολουθούσε να καταναλώνεται κυρίως στους αριστοκρατικούς κύκλους.

«Το 1824 η Cadbury (ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σοκολάτας στο Ηνωμένο Βασίλειο) άνοιξε ένα κατάστημα καφέ και τσαγιού στο Μπέρμιγχαμ όπου πωλούνταν και σοκολάτα», είπε καταλήγοντας.