Πολλές φορές πίσω από αγαπημένες γεύσεις και επινοήσεις πιάτων αλλά και street food προτάσεων κρύβονται ενδιαφέρουσες και συχνά χιουμοριστικές ανθρώπινες ιστορίες. Μία από τις πολλές που θα βρει κανείς αφορά ένα σάντουιτς με σουβλάκι που σήμερα είναι καθιερωμένο και ίσως το δημοφιλέστερο στο είδος του στη Θεσσαλονίκη. Κάποιοι, είμαι σίγουρος, ότι το έχετε μαντέψει. Πρόκειται φυσικά για το «Δικάβαλο» που μας το σύστησε το Ντερλικατέσεν στην οδό Κούσκουρα.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος

Τι εννοείς δε θα έχει γύρο;

Η δημιουργία του Ντερλικατέσεν, όπως μου εξηγεί ένας εκ των ιδιοκτητών του και γνωστός για τη δημιουργικότητά του σε γευστικές προτάσεις, ο Χρήστος Κουδούνης, ενείχε μεγάλο ρίσκο. Ο λόγος ήταν ότι στη Θεσσαλονίκη δεν πίστευε κανείς ότι θα άντεχε στον ανταγωνισμό ένα κατάστημα αυτού του είδους χωρίς γύρο, μόνο με βάση το σουβλάκι. Ο χρόνος έδειξε, βέβαια, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και μάλιστα ακολούθησαν και άλλες αντίστοιχες προτάσεις. Ένα χαρακτηριστικό του Ντερλικατέσεν είναι τα ιδιαίτερα ονόματα του καταλόγου του, εκτός από το Δικάβαλο, όπως το Καποτένιο, το Χάι Χούι, το Χαμποργκίνι, το Σουβλούρι.

Δικάβαλο, το δημοφιλές

Το Δικάβαλο, ωστόσο, εξελίχθηκε στο δημοφιλέστερο σάντουιτς με σουβλάκι στη Θεσσαλονίκη. Μία ακόμη «πρωτιά» που είχε το Δικάβαλο ήταν η τορτίγια, την οποία δε χρησιμοποιούσε μέχρι τότε κανείς. Πίτα, ψωμάκι, αράβικη (ή κυπριακή), αυτές ήταν οι επιλογές που υποδέχονταν τον γύρο και τις λοιπές νοστιμιές.

Το Δικάβαλο ήταν κάτι διαφορετικό. Μια μεγάλη τορτίγια με ντομάτα, σως και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου τύλιγε δύο σουβλάκια. Επίσης, στην αρχή υπήρχε δυσπιστία για την επιτυχία του όχι λόγω της γεύσης αλλά λόγω του χρόνου για να «στηθεί», που πλησίαζε τα 3 με 4 λεπτά. Μετά από διάφορες δοκιμές και αλλαγές, έφτασε να χρειάζεται μόνο 12 δευτερόλεπτα για να το απολαύσεις. Εκτός από το Ντερλικατέσεν στην Κούσκουρα, θα το συναντήσεις και στην Καντίνα Ντερλικατέσεν στην Πυλαία, στην έξοδο του περιφερειακού.

Το Δικάβαλο είναι, δικαίως, ένα θρυλικό «τυλιχτό» με την υπογραφή του Ντερλικατέσεν που έχει πιστούς φίλους όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από άλλες περιοχές.