[…]Και μείνατε χωρίς μάτια για να βλέπετε, χωρίς αυτιά
ν’ ακούτε, με σφραγισμένα στόματα και δε μιλάτε.
Για ποια ανθρώπινα ιερά μας εγκαλείτε;
Ξέρω: κηρύγματα και ρητορείες πάλι, θα πεις.
Ε ναι λοιπόν! Κηρύγματα και ρητορείες.
Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις
Να μην τις παίρνει ο άνεμος».

Με αυτούς τους στίχους Ποιητικής του Μανόλη Αναγνωστάκη επέλεξε η διοίκηση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε» σε συνεργασία με την Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης προκειμένου να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Οι στίχοι τυπώθηκαν και αναρτήθηκαν σε δύο πανό, μήκους 8 μέτρων και πλάτους 1.30, από τον γερανό του σταθμού «Αγίας Σοφίας», λίγα μόλις μέτρα από τη «γειτονιά» των παιδικών και εφηβικών χρόνων του ποιητή.

Σήμερα, η πόλη μας τιμάει, με το δικό της τρόπο, όλους εκείνους τους ποιητές που συνέβαλαν με τέτοιο τρόπο στην τέχνη της ποίησης και μας κληροδότησαν το πλούσιο έργο τους. Όλους εκείνους τους περίφημους ποιητές που τα ποιήματά τους θαρρείς πως γράφτηκαν σήμερα.

Πιο αναλυτικά, σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι οι εξής:

Ποιήματα και κείμενα του Φερνάντο Πεσσόα

Ποιήματα και κείμενα του Φερνάντο Πεσσόα θα διαβάσουν η μεταφράστρια του έργου του Μαρία Παπαδήμα, οι συγγραφείς Δημήτρης Δημητριάδης και Βασίλης Αμανατίδης και η ποιήτρια Σταυρούλα Γάτσου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Κενανίδου.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της πορτογαλικής πρεσβείας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Τετάρτη 21 Μαρτίου, ώρα 18.00, στο καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης).

Συναυλία με τίτλο «Χρόνια σαν τα φτερά»

Την εκδήλωση διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 19.30.

Στο πρόγραμμα, ο στοχαστικός λόγος του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, γεμάτος ιστορικές μνήμες και έναν ιδιαίτερο αφηγηματικό λυρισμό, συνδυάζεται με τη μουσική του Αργύρη Κουνάδη («Σχέδια για ένα Καλοκαίρι») και του Γιώργου Κουρουπού («Δεκαέξι Χάικου», «Το φύλλο της λεύκας», κομμάτια για πιάνο). Τα τραγούδια ερμηνεύει η Μάιρα Μηλολιδάκη, στο πιάνο συνοδεύει ο Τίτος Γουβέλης, ενώ ποιήματα απαγγέλει η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

13η Γιορτή Ποίησης – Γιορτή των Ποιητών

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, με ελεύθερη είσοδο, στις 19.00, στον χώρο της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Κέντρο Μουσικής – Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κουντουριώτου 17, απέναντι από το λιμάνι).

Εκεί, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ Νεφέλη Ανθοπούλου και Δημήτρης Τσιλινίκος θα διαβάσουν αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο» του Β. Κορνάρου, ενώ θα πάρουν μέρος και μαθητές που έχουν διακριθεί στον Πανελλήνιο Ποιητικό Μαθητικό Διαγωνισμό που πραγματοποιεί ο Σ.ΕΚ.Β.Ε. κάθε χρόνο με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Παράλληλα, συμμετέχουν καλλιτέχνες και σχήματα χορωδιών, που ερμηνεύουν τραγούδια μεγάλων ποιητών και μουσικών.

Εγκαίνια έκθεσης και δράση λόγου-μουσικής

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, από το περιοδικό «ΕΝΕΚΕΝ«, στις 20.00, εγκαινιάζοντας το νέο του πολυχώρο επί της οδού Πρ. Κορομηλά 37.

Στην έκθεση, με τίτλο «Το καρφί στο μάτι: Τραύμα και ιστορία σε αναπαράσταση», φιλοξενούνται έργα 42 καλλιτέχνων, εικαστικών και φωτογράφων, Ελλήνων και ξένων, τα οποία όλα αυτά τα χρόνια κόσμησαν τα εξώφυλλα του περιοδικού «ΕΝΕΚΕΝ». Των εγκαινίων της έκθεσης θα ακολουθήσει ανάγνωση ποιημάτων σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά και τουρκικά), με μουσική συνοδεία. Συμμετέχουν οι μουσικοί Μαλίνα Ηλιοπούλου και Onour Senturk.

Πολιστιστικά Νέα Επικαιρότητα Θέματα