Λίγες μέρες πριν από το main event του TEDxAUTH 2022 που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, η Ελένη Αμπράζη, Curator της διοργάνωσης μίλησε στο biscotto.gr για το θέμα του φετινού tedx αλλά και τη φιλοσοφία του. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε όλα αυτά που δίνουν στην ομάδα κίνητρο και έμπνευση, ώστε να συνεχίσουν να δημιουργούν.

Συνέντευξη στη Χριστίνα Μισιρλή

Θα ήθελα να μας πείτε μερικά πράγματα για τη φιλοσοφία του TEDxAUTH και τι πρεσβεύει, προκειμένου να το γνωρίσουμε καλύτερα.

Το TEDxAUTH είναι μια φοιτητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έχει ως όραμα να φέρει ένα νέο κύμα ιδεών τόσο στην κοινότητα του πανεπιστημίου, όσο και σε ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης. Έχοντας ως βάση την τεχνολογία, την ψυχαγωγία και το design, που είναι και το ακρωνύμιο του TED, αλλά παίρνοντας έμπνευση και από την ζωή γύρω μας από την οπτική των φοιτητών, διοργανώνουμε κάθε χρόνο το event του TEDxAUTH με σκοπό να ακουστούν ιδέες που αξίζει να διαδοθούν.

Ποια είναι η θεματική του φετινού tedxauth και πού εστιάζει;

Θέμα μας φέτος είναι το IRIS, εμπνευσμένο από τη θεά Ίριδα της αρχαιοελληνικής μυθολογίας. Όταν έπεσε στο τραπέζι η ιδέα, συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι το φως και η επικοινωνία που συμβολίζει η θέα είναι οι βασικοί άξονες που θέλαμε να προσεγγίσουμε φέτος στο TEDxAUTH. Μας συνάρπασε, επίσης, πόσες διαφορετικές, αλλά συνεκτικές μεταξύ τους πτυχές και μορφές μπορεί να πάρει, από την ίριδα του ματιού μέχρι το ουράνιο τόξο. Εξάλλου αυτό είναι και το TEDx. Μια γιορτή της πολυφωνίας και των ιδεών.

Σε τι ξεχωρίζει το φετινό tedxauth από τα προηγούμενα;

Από το 2018 που ξεκινήσαμε την διοργάνωση του TEDxAUTH, είχαμε 2 δια ζώσης events και ένα διαδικτυακό. Φέτος ερχόμαστε πιο δυνατοί, έχοντας περισσότερη γνώση από αυτές τις διοργανώσεις σε μια επετειακή εκδοχή του TEDxAUTH, επιστρέφοντας εκεί που ξεκίνησαν όλα. Στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου μας, λοιπόν, θα φιλοξενήσουμε ανθρώπους που μας εμπνέουν, ο καθένας με έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο και ανυπομονούμε να συναντηθούμε ξανά, μετά από δύο χρόνια με την κοινότητα που μας αγκάλιασε τόσο. Αν έπρεπε, λοιπόν, να εντοπίσω αυτή την ειδοποιό διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις είναι το βήμα προς την κανονικότητα στην μετά-COVID εποχή με αισιοδοξία ότι βρίσκουμε σιγά σιγά τον πρότερο ρυθμό της καθημερινότητας, κρατώντας ταυτόχρονα τα μικρά μαθήματα της πανδημίας.

Κάθε χρόνο παρακολουθούμε ανθρώπους να μας διηγούνται τη δίκη τους προσωπική ιστορία. Πιστεύετε ότι αυτές οι ομιλίες κάνουν το κοινό να σκεφτεί βαθύτερα για θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας;

Η σύντομη απάντηση είναι σίγουρα ναι! Η πιο λεπτομερής απάντηση είναι ότι από τη στιγμή που ο ίδιος ο θεσμός επικροτεί τις διαφορετικές ιδέες και οπτικές, είναι στην πραγματικότητα αναπόφευκτο το κοινό να μην προβληματιστεί ή να εμπνευστεί από οποιαδήποτε ομιλία. Κάθε ομιλητής πρεσβεύει κάτι διαφορετικό και πολλές φορές άτομα που έρχονται από χώρους που φαινομενικά δεν βρίσκονται στα ενδιαφέροντα κάποιου ανθρώπου, η μοναδική προσέγγιση που του δίνουν οι ομιλητές, καθώς και το πάθος που μιλάνε για το αντικείμενό τους ή για κάποιο βίωμά τους, παρακινεί το κοινό σε μια βαθύτερη σκέψη.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη φορά που παρακολούθησα από κοντά μια TEDx ομιλία, στην οποία ένας προγραμματιστής ξεκίνησε μιλώντας για το δάσος του Κονγκό. Μια ιδιότητα και ένα θέμα που, εκείνη τη στιγμή, δε βρίσκονταν ιδιαίτερα στη σφαίρα των δικών μου ενδιαφερόντων. Συνεχίζοντας, όμως, έδωσε στο κοινό, μια διαφορετική ιδέα του πόσο ωφέλιμη μπορεί να είναι η τεχνολογία, όταν σχεδιάζεται με επίκεντρο τον άνθρωπο, προς το περιβάλλον και κοινότητες ιθαγενών, με τρόπο μαεστρικό. Εκεί, κάπου ανάμεσα στον νέο ενθουσιασμό και την επεξεργασία όλων των νέων πληροφοριών, συνειδητοποίησα την μαγεία των ομιλιών TEDx, τη διαφορά τους από από οποιαδήποτε άλλη ομιλία μπροστά σε κοινό. Είναι ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο καταφέρνουν να καθηλώσουν μέχρι και τον πιο «δύσκολο» ακροατή.

Τι είναι αυτό που σας δίνει κίνητρο και έμπνευση, ώστε να δημιουργείτε κάθε χρόνο το TEDxAUTH;

Σε προσωπικό επίπεδο, μετά από 5 χρόνια στη διοργάνωση, αυτό που με κινητοποιεί είναι ότι κάθε χρόνο ανακαλύπτω και εκτιμώ καινούρια πράγματα, τόσο για τον εαυτό μου, όσο και για τον κόσμο γύρω μου. Σίγουρα, η συνεχής επαφή με νέο κόσμο και η ποικιλομορφία της κάθε ομάδας μου δίνει έναυσμα να συνεχίσω. Στη θέση της Curator, με συναρπάζει περισσότερο η διαχείριση ομάδας 30 διαφορετικών ατόμων και προσωπικοτήτων. Στα πρόσωπα αυτών των 30 βρίσκω έμπνευση και θάρρος να συνεχίσω.

Φυσικά, το TEDxAUTH δεν είναι μόνο ένα άτομο. Πιστεύω πολύ βαθιά, ότι η κινητοποίηση της ομάδας σαν σύνολο είναι αυτή που κάνει την διοργάνωση να προχωράει μπροστά κάθε χρόνο. Από τη βάση του το TEDx μας δίνει πρόσφορο έδαφος για να φέρουμε καινοτόμες ιδέες, τις οποίες αναπτύσσουμε δημιουργικά. Έπειτα έρχεται η ικανοποίηση από τη βήμα προς βήμα μεταμόρφωση της ιδέας σε απτή πραγματικότητα και τέλος η ηθική ανταμοιβή από το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης. Ακριβώς επειδή αυτή είναι η επίγευση όλης της διοργάνωσης, ξεχνάς κάθε δυσκολία που προέκυψε στην πορεία των μηνών προετοιμασίας, κάθε διαφωνία και ένταση και αρχίζεις να σκέφτεσαι το «του χρόνου».

Πως μπορεί να έρθει κάποιος να παρακολουθήσει το main event;

Τα εισιτήριά μας έγιναν sold out σε λιγότερο από 24 ώρες, κάτι που μας γέμισε περισσότερο ενθουσιασμό για την μέρα του event! Είναι πραγματικά συγκινητικό, το πόσο ζεστά μας αγκαλιάζει το κοινό κάθε χρόνο. Όλοι μαζί θα συναντηθούμε στις 10 Απριλίου στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ για να εξερευνήσουμε τις πτυχές της Ίριδας.