Αν τρως κρέας αυτή είναι μία πολύ καλή είδηση. Το “Horns”, ένα Urban Smokehouse BBQ, όπως αυτά που βλέπεις στο Netflix και στο YouTube από τον Αμερικανικό Νότο, σου φέρνει τις καπνιστές νοστιμιές στο πιάτο. Οι ιδιοκτήτες του, έχοντας επαγγελματική εμπειρία λόγω του εστιατορίου που διατηρούσαν στο Houston την ΗΠΑ και βρίσκοντας τον chef και συνιδιοκτήτη Παναγιώτη Καραφουλίδη ως συνοδοιπόρο έχουν καταφέρει να μας ταξιδεύουν με κάθε μπουκιά στη μεγάλη αυτή παράδοση του καπνίσματος που δίνει ιδιαίτερη γεύση, υφή σε εκλεκτά κομμάτια κρέατος διατηρώντας τα ζουμερά.

Στην ουσία πρόκειται για το μοναδικό στο είδος του με αποκλειστικά καπνιστό κρέας και μάλιστα ένα κατάστημα στο κέντρο της πόλης καθώς τέτοιου είδους χώρους και στις ΗΠΑ βρίσκονται περιφερειακά των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ποια είναι η διαδικασία για να απολαύσεις καπνιστό κρέας;

Η προετοιμασία, η τεχνική, το κάπνισμα και το μαγείρεμα του κρέατος είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο, από 4 έως 14 ώρες (ανάλογα με το είδος), προσήλωση στην ποιότητα και προσοχή σε κρίσιμες λεπτομέρειες στη διαχείρισή του. Δεν είναι κάτι που ετοιμάζεται σε μερικά λεπτά αλλά ένα είδος ψησίματος του κρέατος που είναι ολόκληρη επιστήμη και απαιτεί από τους μάγειρες εξειδίκευση.

Η “διαδρομή” μέχρι να σερβιριστεί ξεκινάει με την προετοιμασία του κρέατος, την τοποθέτησή του στο καπνιστήριο, όπου καπνίζεται με κομμάτια φυσικού ξύλου για πολλές ώρες, όπως προείπαμε, με τη λογική του “Low and Slow Cooking”. Αφού ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο τοποθετείται, τυλιγμένο σε ειδικό χαρτί, για περίπου δύο ώρες σε coolbox ώστε να έρθει στη θερμοκρασία εκείνη που θα μπορεί να κρατήσει την υγρασία του. Έπειτα και από αυτή την τελική φροντίδα, το κρέας είναι έτοιμο να σερβιριστεί.

Στο “Horns” επιλέγουν αποκλειστικά Prime Black Angus μοσχάρι από τις ΗΠΑ, όπου είναι μοιρασμένο το ενδομυϊκό λίπος ιδανικά (η μαρμάρωση όπως λέμε) κάτι που βοηθάει το κρέας να έχει την ελαστικότητα που χρειάζεται και να παραμένει ζουμερό.

Πολύ σημαντικό, επίσης στοιχείο, είναι ότι όλες οι παρασκευές από τις σάλτσες, τα συνοδευτικά, τις σαλάτες γίνονται εντός του χώρου και όλες οι προτάσεις βασίζονται στην παράδοση του Αμερικανικού Νότου. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που θεωρούμε το “Horns” κάτι ξεχωριστό στον γευστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης.

Το μενού με μια ματιά

Η γευστική εμπειρία στο “Horns” μπορεί να ξεκινήσει και με ορεκτικά ή σαλάτα πριν περάσετε στο κρέας. Κλασσικά πιάτα, όπως το Mac & Cheese, τα nachos με pico de galo και guacamole και cheddar sauce, το ολόκληρο παναρισμένο τηγανιτό κρεμμύδι ή καπνιστές φτερούγες κοτόπουλου όπου επιλέγετε πόσο καυτερό θέλετε να είναι το γλάσο της σάλτσας που θα βουτήξουν, συναντούν σαλάτες, όπως τη Caesar’s που αξίζει να δοκιμάσετε επίσης. Ο λόγος; Η Caesar’s φτιάχνεται με την αυθεντική συνταγή του Caesar Cardini, του δημιουργού της, με το dressing να είναι χειροποίητο ενώ, αν το επιθυμείτε μπορείτε να προσθέσετε κοτόπουλο. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, η αυθεντική Caesar’s Salad δε σερβίρεται με κοτόπουλο.

Ας περάσουμε, όμως, κυριολεκτικά στο ψητό. Μία επιλογή είναι τα Smoked Platters, όπου θα σας τα σερβίρουν όπως αν ήσασταν στον αμερικάνικο Νότο. Μισό κοτόπουλο, πικάντικο χωριάτικο μοσχαρίσιο λουκάνικο, χοιρινή στηθοπλευρά (pork ribs), χοιρινή πανσέτα (pork belly) και μοσχαρίσιο brisket από Black Angus Omaha που σιγομαγειρεύεται για 13 ώρες. Όλα έχουν τα μπαχαρικά και το γλάσο που τους ταιριάζει και σερβίρονται με φέτες φρυγανισμένου ψωμιού, καλαμπόκι, πίκλες αγγουριού και κρεμμυδιού και επιλογή από δύο sauces, όλα χειροποίητα. Και στις sauce, ισχύει ο κανόνας ότι παρασκευάζονται εντός του καταστήματος με συνταγές του chef. Γι’ αυτό μπορούν να πετύχουν ένα εξαιρετικό φάσμα γεύσεων, μια γαστρονομική εμπειρία.

Δεν είναι λίγες, βέβαια, και οι επιλογές σε sandwiches και burgers. Και επειδή σας είπαμε ότι εδώ παίζουν ρόλο οι λεπτομέρειες, σημειώνουμε ότι κάθε sandwich ή burger σερβίρεται με το ψωμί που “δένει” καλύτερα τις γεύσεις. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Έτσι το Dirty Bird με το καπνισμένο κοτόπουλο και τη sauce cheddar συναντά μια μπαγκέτα καλαμποκιού, το Long John με το καπνισμένο χωριάτικο λουκάνικο περιβάλλεται από ένα soft bun, το Dixie Pig με την καπνιστή παντσέτα και τη σάλτσα ψητού με μήλο γεμίζει ένα αφράτο προζυμένιο ψωμάκι ενώ το Slim Jim με το σιγοκαπνισμένο μοσχαρίσιο Brisket φιλοξενείται σε μια μπαγκέτα πρέτζελ. Επίσης για τους λάτρεις των burgers το μενού έχει τρεις προτάσεις με 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι 190γρ.

Το “Horns Smokehouse BBQ” δεν είναι απλά μια νέα πρόταση για τους φίλους του καλού κρέατος αλλά ουσιαστικά είναι αυτό που λέμε “μια κατηγορία από μόνο του”.

Περιοχή
Κέντρο

Διεύθυνση
Αγ. Μηνά

Τηλέφωνο

Facebook: Horns Smokehouse BBQ

Instagram: horns_smokehouse_bbq