Η Λίνα Μπίκου είχε ως όνειρό της να σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις. Όταν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις την οδήγησαν στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να ολοκληρώσει τις σπουδές της αλλά όχι και να εγκαταλείψει το όνειρό της. Έτσι αποφάσισε να φοιτήσει στο πρόγραμμα BA in International Relations του State University of New York που προσφέρει το New York College στις εγκαταστάσεις του στη Θεσσαλονίκη. Μέσω των συγκεκριμένων σπουδών είχε την ευκαιρία να διευρύνει τους ορίζοντες της μέσα από ένα περιβάλλον παρότρυνσης και συνεργασίας, που ενίσχυσε την αγάπη της για το αντικείμενο που επέλεξε. Καθηγητές και διοικητικό προσωπικό ήταν πάντα εκεί για να λύσουν τις απορίες της, να της δώσουν καινούριες ιδέες, να προβληματιστούν μαζί της και να τη βοηθήσουν να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλα όσα μπορούσε να της προσφέρει η φοίτησή της στο New York College και το State University of New York. Μένοντας πιστή στους στόχους της, η Λίνα, θέλησε να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό και με τη συνεργασία και του Συμβούλου Καριέρας του New York College έστειλε αιτήσεις σε ορισμένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Μεγ. Βρετανίας. Οι θετικές απαντήσεις δεν άργησαν να έρθουν. Τα πανεπιστήμια του Kent, του Warwick και τελικά, το London School of Economics έκαναν δεκτή τη Λίνα στα προγράμματά τους. Η επιλογή, πλέον, ήταν δική της και ήταν το London School of Economics. Μέσα από τη σκληρή δουλειά και την επιμονή της, ένα όνειρο ήταν πλέον πραγματικότητα. Εμείς επικοινωνήσαμε με τη Λίνα Μπίκου και μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί αναφερθήκαμε στη διαδρομή προς την πραγματοποίηση των στόχων αλλά και των προσδοκιών της για τις νέες της σπουδές.

Τι ήταν αυτό που σου άρεσε περισσότερο κατά την φοίτηση σου στο New York College;
Κατά την διάρκεια των σπουδών μου στο New York College πέρασα 4 χρόνια δημιουργικά, εποικοδομητικά, γνώρισα ανθρώπους που κατέληξα να θαυμάζω αλλά κυρίως απέκτησα μια μεγάλη δεύτερη οικογένεια. Μου είναι οπότε εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσω μια απλή στιγμή ή να πω πως κάτι μου άρεσε περισσότερο, απλά επειδή κάθε στιγμή, κάθε μέρα που περνούσα στο κολέγιο, ήταν ξεχωριστή. Σε αυτό φυσικά καθοριστικό ρόλο είχαν οι καθηγητές του New York College οι οποίοι ήταν γνώστες του αντικείμενου τους, επιστημονικά καταρτισμένοι, πάντα πρόθυμοι και δεκτικοί να συζητήσουν όποιο θέμα μας απασχολεί και το μέλλον των σπουδών μας και να μας γεμίσουν γνώσεις που αργότερα θα αποτελέσουν γερές βάσεις για την μετέπειτα πορεία μας. Στο NYC είχα την ευκαιρία να σπουδάσω και να αποφοιτήσω από ένα Αμερικάνικο πανεπιστήμιο ζώντας στη χώρα μου και ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην καριέρα μου και αυτό είναι κάτι που δε θα ξεχάσω ποτέ!

Πέρα από την ίδια τη διδασκαλία με ποιους άλλους συμβουλευτικούς τρόπους σε βοήθησε το προσωπικό του New York College να δώσεις στις σπουδές τις κατευθύνσεις που ήθελες;
Αρχικά το πρόγραμμα σπουδών του New York College είναι έτσι δομημένο ώστε να εκθέτει τους φοιτητές σε ένα ευρύτερο φάσμα γνώσεων πέρα από το αντικείμενο που έχουν καταλήξει να σπουδάζουν, μέσα από τα μαθήματα γενικής εκπαίδευσης. Έχοντας την επιλογή να διαλέξεις κάποια μαθήματα ανακαλύπτεις πτυχές των σπουδών σου που σου ανοίγουν νέους ορίζοντες και βρίσκεις τις κλίσεις σου. Καθοριστικό επίσης ρόλο έπαιξε για μένα και το γεγονός πως στο campus της Θεσσαλονίκης βρισκόταν εκπρόσωπος του Empire State College, η κ. Blatsas, η όποια ήταν πάντα εκεί για να μας βοηθήσει, να ακούσει τις ανάγκες μας και να προσαρμόσει πάνω στον κάθε φοιτητή ξεχωριστά το πρόγραμμα του. Τέλος όλοι οι άνθρωποι του New York College, κάλυψαν το κενό που οι γονείς μου λόγω έλλειψης γνώσης, δεν μπορούσαν να μου προσφέρουν. Μέσα από το Career Counseling και την πολύτιμη βοήθεια του κ. Μιχαηλίδη αρχίσαμε μαζί να ψάχνουμε τις επιλογές μου και τα μελλοντικά μου βήματα. Ο κ. Μιχαηλίδης μου στάθηκε σαν πατέρας, με πήρε από το χέρι και με βοήθησε στην φάση των δηλώσεων. Όλοι οι άνθρωποι του κολεγίου ήταν πάντα πρόθυμοι να συζητήσουν μαζί μου για τις επιλογές μου, να ακούσουν τους προβληματισμούς μου, τους φόβους μου και τα όνειρα μου. Από την διευθύντρια του New York College την κ. Ελευθεριάδου και την κ.Blatsas, μέχρι την Μπέτυ , την Εύη και την Άννα, τα κορίτσια στην γραμματεία και το λογιστήριο, τον κ. Αριστοτελίδη που δεν υπήρξε ποτέ καθηγητής μου. Όλο το προσωπικό του New York College μου στάθηκε, με βοήθησε, γέλασε και έκλαψε μαζί μου. Με δάκρυα χαράς όταν γινόμουν δεκτή στο κάθε πανεπιστήμιο που έκανα αίτηση.

Έχοντας σπουδάσει και στο ΑΠΘ, ποιες πιστεύεις ότι είναι οι βασικότερες διαφορές ανάμεσα στο Ελληνικό και το Αμερικάνικο πανεπιστήμιο;

Πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους. Από τη μία το ενδιαφέρον και η ζεστασιά του προσωπικού του NYC, η αίσθηση ότι ανήκεις σε μία οικογένεια με κοινό στόχο τη δική μου επιτυχία, από την άλλη αδιαφορία και ψυχρότητα του δημοσίου πανεπιστημίου. Γενικά το πρόγραμμα του Αμερικάνικου πανεπιστημίου είναι πιο σύγχρονο, εστιάζει στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων και της κριτικής σκέψης, ενώ η αξιολόγηση του κάθε μαθήματος είναι μία αδιάβλητη διαδικασία που δεν εξαρτάται μόνο από τον καθηγητή του μαθήματος αλλά από δεύτερους και τρίτους ανεξάρτητους βαθμολογητές. Στη διάρκεια της φοίτησής μου, κάθε χρόνο είχαμε την ευκαιρία να αξιολογούμε εγγράφως το κολλέγιο, παραθέτοντας και τις προτάσεις μας, οι οποίες λαμβάνονταν υπόψιν από τη διοίκηση.

Πότε και πως άρχισες να αναζητάς και να ενημερώνεσαι για μεταπτυχιακά προγράμματα στις Διεθνείς Σχέσεις;
Ο προσωπικός μου “μαραθώνιος” για την αναζήτηση μεταπτυχιακών ξεκίνησε μαζί με το τελευταίο έτος των σπουδών μου, με αποκορύφωμα το τελευταίο εξάμηνο. Το αποκαλώ μαραθώνιο γιατί για μένα ήταν ένας διαρκής αγώνας με τον εαυτό μου να αποφασίσω με ποιον τομέα θα ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο. Έτσι λοιπόν στο 4ο έτος μου στο Κολέγιο ξεκίνησα το Career Counseling με τον κ. Μιχαηλίδη. Μέσα από διάφορα test προσωπικότητας και επαγγελματικού προσανατολισμού, και ενώ είχα ήδη “εκτεθεί” στον τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από μαθήματα και εργασίες στο Κολέγιο, αποφάσισα πως θα ήθελα να ασχοληθώ περαιτέρω με την ΕΕ. Έτσι λοιπόν με την βοήθεια του κ. Μιχαηλίδη αναζήτησα μεταπτυχιακά καταλήγοντας να γίνομαι δεκτή στο London School of Economics όπου θα σπουδάσω EU Politics.

Ποιες είναι οι κύριες προσδοκίες σου από τις σπουδές που θα ξεκινήσεις στο London School of Economics;
Για να είμαι ειλικρινής ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει πως σε λίγες μέρες θα σπουδάζω στο LSE! Σίγουρα όμως θέλω να συνεχίσω να είμαι καλή στις σπουδές μου και να έχω την δυνατότητα μετά να επιλέξω την πορεία που θέλω, είτε αυτό θα περιλαμβάνει μια δουλειά είτε ένα διδακτορικό.

Υπάρχει κάποια εμπειρία, συμβουλή, κάτι που αποκόμισες μέσα από τις σπουδές σου που θα σε συνοδεύει και σε επόμενες φάσεις της ζωής σου;
Αν και έχω αποκομίσει περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι ήλπιζα όταν ξεκινούσα τις σπουδές μου, παρόλα αυτά το να έχεις στόχους και να παραμένεις πιστός στους στόχους σου θεωρώ πως τελικά είναι το πιο σημαντικό. Και αν ποτέ στην πορεία εμφανίζονται εμπόδια, θα πρέπει να τα ξεπερνάμε γιατί στην τελική ο στόχος μας είναι πολύ πιο μεγάλος και σημαντικός.