Το κίνημα της πατάτας εξαπλώνεται! Τόσα κιλά πατάτας πως θα τα μαγειρέψουμε για να μην βαρεθούμε; Ας την γνωρίσουμε καλύτερα…

Η πατάτα είναι μία άριστη πηγή αμυλούχων υδατανθράκων, που μπορεί να καλύψει σημαντική ποσότητα των ενεργειακών μας αναγκών. Περιέχει σημαντικά ιχνοστοιχεία και θεωρείται πιο εύπεπτη από το ψωμί επειδή δεν περιέχει γλουτένη. Είναι νόστιμη, οικονομική και πολυχρηστική! Η βραστή πατάτα είναι και η πιο αδικημένη, επειδή θεωρείται άνοστη! Γι΄ αυτό θα ασχοληθούμε με αυτήν! Το μυστικό είναι να την ντύνεις γευστικά με σωστούς συνδυασμούς. Δεν χρειάζεται να την φας σκέτη!

Ο χρόνος βρασμού της πατάτας εξαρτάται από το μέγεθος της. Είναι καλό όλες οι πατάτες που θα πάρεις να είναι πάνω κάτω ίδιο μέγεθος. Αν έχεις καμία τεράστια, είναι καλύτερο να την κόψεις στα 2.

Καλύτερα να μην καθαρίσεις την πατάτα, να την πλύνεις καλά και να την βράσεις με την φλούδα, η οποία περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αν δεν σου αρέσει η φλούδα βγάλε την μετά το βράσιμο.

Τις έτοιμες βραστές πατάτες μπορείς να τις φυλλάξεις ολόκληρες στο ψυγείο για 3-4 μέρες. Κάθε μέρα φτιάξε και ένα διαφορετικό πιάτο!

Μπορείς να τις βάλεις στο μούλτι με λάδι, λεμόνι, λίγο νερό και σκόρδο για να φτιάξεις μία τέλεια πατατοσκορδαλιά. Αν βάλεις γάλα και δεν βάλει σκόρδο έχεις έναν ωραίο πουρέ.

 Μπορείς να τις κόψεις και να τις σοτάρεις για ένα λεπτό με λίγο βούτυτο ή λάδι. Αν θές προσθέτεις και άλλα πράγματα στο τηγάνι (μέχρι και αβγό!) και έχεις στη στιγμή ένα θρεπτικό γεύμα.

Τέλος, μην αγνοείς ότι η σκέτη βρασμένη πατάτα είναι ένας αμυλούχος υδατάνθρακας με ουδέυτερη γεύση όπως το ψωμί. Κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσες να την συνδοέψεις και με κάτι γλυκό! Πως βάζεις βούτυρο και μέλι στο ψωμί, δοκίμασε το ίδιο και με την πατάτα! Ταιριάζει πολύ και με γιαούρτι ή και με λιωμένη σοκολάτα!! Δεν αστειεύομαι καθόλου! Πρόσφατα δοκίμασα να φιτάξω και γλυκιά τηγανητή πατάτα! Τέλεια βγήκε. Μπορείς να δεις τη συνταγή στο κανάλι μου στο youTube (www.youTube.com/ftbletsas) ή στο site bletsas.gr

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής Οικονομίας», και της «Θετικής Ενέργειας» παρουσιαστής στην «Κουζίνα της Μαμάς» και στο «Food IQ», και δημιουργός της παράστασης «Μουσικομαγειρέματα» που προάγει την Υγεία με Εκπαιδευτική Ψυχαγωγία. Βρείτε τον Ευτύχη στο bletsas.gr