Μία από τις πιο θρυλικές όπερες που έχουν γραφτεί ποτέ, η Τόσκα του Τζιάκομο Πουτσίνι ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από την Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος (Skull of Yorick Productions) σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας και την Γερμανική εταιρία Opera Classica Europa.

Η Τόσκα και η Μαρία Κάλλας

Βασισμένη στο θεατρικό έργο του Victorien Sardou La Tosca, ένα έργο που αποτελούσε μία από τις μεγάλες επιτυχίες της σπουδαίας ηθοποιού Sarah Bernhardt, η Τόσκα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους της Μαρίας Κάλλας, με αποκορύφωμα την μαγνητοσκοπημένη παράσταση στην Βασιλική Όπερα, Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο, 1964 σε σκηνοθεσία Τζεφιρέλλι να αποτελεί σταθμό στην ιστορία του έργου.

Ένα λυρικό θρίλερ

Η Τόσκα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “θρίλερ”, απεικονίζοντας στη σκηνή έντονες σκηνές ψυχολογικής και σωματικής βίας. Είναι όπερα που διακατέχεται έντονα από τα χαρακτηριστικά του Βερισμού, αλλά και τις τεχνικές leitmotif του Richard Wagner, με τη μουσική ιδιοφυΐα του Πουτσίνι στα καλύτερα της, δημιουργώντας ίσως την πιο έντονη αγωνιώδη μουσική ατμόσφαιρα στο οπερατικό ρεπερτόριο.

Υπόθεση

Ο φυγάς Αντζελόττι κρύβεται στην εκκλησία του Σαν Αντρέα στη Ρώμη όπου βρίσκει τον ζωγράφο και παλιό του σύμμαχο Μάριο Καβαραντόσσι. Ο Καβαραντόσσι αποφασίζει να βοηθήσει τον Αντζελόττι να ξεφύγει από τα χέρια του αρχηγού της αστυνομίας, του διαβόητα διεφθαρμένου βαρόνου Σκάρπια, ενώ παράλληλα αποκρύπτει τις προθέσεις του και από την ερωμένη του, την διάσημη τραγουδίστρια Φλόρια Τόσκα.

Ο Σκάρπια μετά από έρευνα συλλαμβάνει τον Καβαραντόσσι για να τον ανακρίνει για την τοποθεσία του Αντζελόττι. Παράλληλα καλεί και την Τόσκα και εκβιάζει με διάφορους τρόπους το ζευγάρι, ώστε να αποσπάσει την πληροφορία που θέλει, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αποσπάσει και την ερωτική εύνοια της Τόσκα.

Πληροφορίες και συντελεστές

Σκηνοθεσία/Φωτισμοί: Φίλιππος Μοδινός

Μουσική Διεύθυνση: Χρήστος Κτιστάκης

Σκηνικά: Γιώργος Λεπίδας

Κοστούμια: Opera Classica Europa/Ελένη Ψύρρα

Μακιγιάζ:  Απόστολος Μαρινόπουλος

Βοηθός Σκηνοθεσίας:  Αθανάσιος Μαργούτας

Μουσική Προετοιμασία/Βοηθός Μουσικής Διεύθυνσης:  Κωνσταντίνος Γκαρίπης

Ερμηνεύουν:

Τόσκα: Κασσάνδρα Δημοπούλου

Καβαραντόσσι: Φίλιππος Μοδινός

Σκάρπια: Αλέξανδρος Γάβαρης

Σακριστάνο/Σιαρρόνε:  Γιάννης Νάκος

Αντζελόττι/Φύλακας:  Βασίλης Ασημακόπουλος

Σπολέττα: John Rownan

Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας

Χορωδία Συλλόγου Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια

Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου

Μουσική προετοιμασία χορωδίας: Γιάννα Αθανασιάδου

Μουσική προετοιμασία παιδικής χορωδίας: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου / Γλυκερία Ροηλίδη

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

40€ (25€*), 35€ (20€*), 30€, (15€*), 25€ (10€*), 20€ (5€*)

* φοιτητικό, παιδικό, κάρτα ανεργίας, πολύτεκνοι-τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ, κάρτα αλληλεγγύης)

ΠΟΤΕ

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 στις 20:30

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα των Φίλων της Μουσικής (Μ1)

Στο επισυναπτόμενο βίντεο θα ακούσετε τον Placido Domingo να μιλάει για την Κασσάνδρα Δημοπούλου και τον Φίλιππο Μοδινό αναφέροντας  σημαντικά γεγονότα για το έργο τους.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ