Με μεγάλη χαρά η Thessaloniki Walking Tours εγκαινιάζει το project «Αόρατες Πόλεις» με πρώτο σταθμό το Μόναχο σε μια πενθήμερη εξόρμηση από τις 25 μέχρι τις 29 Μαρτίου του 2020.

Προσπαθώντας να σκάψουμε κάτω από την επιφάνεια, περιηγούμαστε στη βαυαρική πρωτεύουσα ανασύροντας ιστορίες τόσο από το ένδοξο, όσο και από το σκοτεινό παρελθόν της.

Μια Αθήνα στον ποταμό Ίζαρ…
Αυτό οραματίστηκε για την πόλη του ο Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας και φαίνεται ότι μάλλον τελικά το πέτυχε. Μια πόλη βόρεια των Άλπεων στην οποία το πνεύμα θα συνοδοιπορούσε χέρι-χέρι με την τέχνη, μια νεοκλασική κοσμόπολη εμπνευσμένη από τα ιδανικά της Αθήνας και της Ρώμης, ένα εργαστήρι τέχνης και αρχιτεκτονικής που συγκέντρωσε μερικά από τα καλύτερα μυαλά του καιρού του.

Από τα μνημειακά Προπύλαια έως την Παλαιά Πινακοθήκη και από τον Μονόπτερο ναό του Aγγλικού Kήπου μέχρι την περίφημη Γλυπτοθήκη, το Μόναχο διεκδίκησε εύγλωττα τον τίτλο της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας του νεοκλασικισμού.

Ο Όθωνας, ο Leo von Klenze, o Friedrich von Gärtner, η Αμαλία, ο Karl Fuchs, που εξελληνίστηκε ως Κάρολος Φιξ, αποτελούν μερικούς μόνο από τους συνδετικούς κρίκους ανάμεσα στο Μόναχο και το νεότευκτο Βασίλειο των Ελλήνων. Οι σπουδές των πιο σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου αι. στη βαυαρική Ακαδημία επιβεβαιώνουν με τον πιο απτό τρόπο αυτόν τον πάντα επίκαιρο διάλογο μεταξύ Βορρά και Νότου.
Στην Παλιά πινακοθήκη θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά έργα των πιο σημαντικών δημιουργών της ευρωπαϊκής τέχνης. Μποτιτσέλι, Ντίρερ, Ραφαήλ, Γκρίνεβαλντ, Μπρέγκελ, Τισιανός, Ρούμπενς, καθώς και ο μοναδικός Λεονάρντο ντα Βίντσι που βρίσκεται σε γερμανικό έδαφος αποτελούν μερικούς μόνο από τους σταθμούς μας στο συναρπαστικό αυτό ταξίδι στην ιστορία της παγκόσμιας τέχνης. Στην ιδιαίτερη βίλα του Φραντς φον Στουκ γνωρίζουμε έναν παράδοξο Γερμανό συμβολιστή και θαυμάζουμε από κοντά μερικά από τα αριστουργήματά του.

Το Μόναχο όμως είναι διάσπαρτο και από τις σκοτεινές μνήμες που συνδέονται με τη γέννηση του κτήνους του ναζισμού. Γωνιές του θα ζωγραφίσει ένας άσημος αυστριακός καλλιτέχνης, δεκανέας του Μεγάλου Πολέμου, ο οποίος μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας θα περιφέρεται ψάχνοντας ένα ρόλο στις μεγάλες μπυραρίες της πόλης. Ο άνθρωπος αυτός θα ξεκινήσει την πολιτική του δράση εκεί με ένα αποτυχημένο πραξικόπημα και λίγο αργότερα ως καγκελάριος της Γερμανίας θα αιματοκυλήσει όλο τον κόσμο οδηγώντας στον αφανισμό εκατομμύρια ψυχές.

Για τον Χίτλερ το Μόναχο ήταν η Ιερά Πόλη του Ναζισμού και η Πρωτεύουσα του Κινήματος, ήταν η πόλη που τον ανάθρεψε και του έδωσε απλόχερα χώρο για να γεννηθεί το τέρας που έγινε.

Εκτός όμως από τις διαδρομές του ναζισμού θα διερευνήσουμε και τις διαδρομές της Αντίστασης, όπως αυτές ορίστηκαν από μια ομάδα νέων παιδιών που ύψωσαν το ανάστημα τους και την πράξη τους αυτή την πλήρωσαν κυριολεκτικά με το κεφάλι τους. Το Λευκό Ρόδο και οι περίφημες προκηρύξεις τους θα αποτελέσουν έναν σημαντικό σταθμό της περιήγησής μας.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Μονάχου βρίσκεται το μέρος που για πρώτη φορά γράφτηκε στις σιδερένιες πύλες του το απάνθρωπο σύνθημα Arbeit Macht Frei. Το διαβόητο Νταχάου, ο τόπος μαρτυρίου χιλιάδων ανθρώπων, το στρατόπεδο συγκέντρωσης που λειτούργησε σαν μοντέλο για όλα τα υπόλοιπα, το εγκληματικό εργαστήριο στο οποίο εκπαιδεύθηκαν οι διοικητές του Άουσβιτς, θα αποτελέσει ακόμα μία στάση στη διαδρομή μας.

Στο παλαιό κοιμητήριο του Μονάχου περιηγούμαστε ανάμεσα στα εντυπωσιακά ταφικά μνημεία και συναντάμε μερικές προσωπικότητες οι οποίες μας συνδέουν άμεσα με την Ελλάδα με έναν ευθύ αλλά και απρόσμενο συνάμα τρόπο.

Ιστορία και τέχνη, ναζισμός και αντίσταση, μπυραρίες και τοπική κουζίνα, κοιμητήρια και μνημειώδης αρχιτεκτονική, λογοτεχνία και μουσική, φως και σκοτάδι, συνδέσεις και ασυνέχειες, ολοκληρωτισμός και απολύτρωση αποτελούν κάποιους από τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούμε αναζητώντας την Αόρατη Πόλη του Μονάχου και τα φαντάσματά της. Με ξεναγό τον Τάσος Παπαδόπουλος και τη συμβολή της Evi Karkiti επιχειρούμε να σκάψουμε βαθιά κάτω από την επιφάνεια του ιδιαίτερου αυτού τόπου.

 

info
25- 29 Μαρτίου 2020
Θέσεις περιορισμένες
Συμμετοχή 790 ευρώ με εξόφληση σε τρεις δόσεις: προκαταβολή: 250 ευρώ μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2019
δεύτερη δόση: 300 ευρώ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020
εξόφληση: 240 ευρώ μέχρι 6 Μαρτίου 2010

Στην τιμή περιλαμβάνονται: εισιτήρια με την Aegean Airlines με βαλίτσα απευθείας από τη Θεσσαλονίκη, διαμονή στο ξενοδοχείο Mirabell στο κέντρο του Μονάχου με πρωινό, μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο, εισιτήρια σε όλους τους χώρους και στα μέσα μεταφοράς.
Κρατήσεις αποκλειστικά με email στο: [email protected]
Η κράτηση καταχωρείται με την προκαταβολή των 250 ευρώ μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ