Προτείνει ο Γιάννης Κωνσταντίνος

Η Cava Wine Law διαπιστώνοντας το ενδιαφέρον όλο και περισσοτέρων για τα ιταλικά κρασιά σας παρουσιάζει εν συντομία τις ιταλικές ποικιλίες σταφυλιών και τις σπουδαίες οινοπαραγωγικές περιοχές της. Στη βορειοανατολική Ιταλία η λευκή ποικιλία που πρωταγωνιστεί είναι το Pinot Grigio, το οποίο δίνει εξαιρετικά δείγματα στην περιοχή Alto Adige και Trentino στους πρόποδες των Άλπεων αλλά και νοτιότερα στο Friuli – Venezia Giulia. Στο Veneto σημαντική είναι η λευκή ποικιλία Garganega, η οποία μας προσφέρει κρασιά με αρώματα αχλαδιού, κόκκινου μήλου και πυρηνόκαρπων φρούτων, αυτά που μάλιστα προέρχονται από τους πρόποδες έχουν ονομασία Soave Classico DOC. Βορειοδυτικά της Βερόνα υπάρχει η περιοχή της Valpolicella. Στους πρόποδες τα εδάφη είναι ασβεστολιθικά, αργιλώδη και ηφαιστειακά με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η ωρίμανση των σταφυλιών και τα κρασιά να έχουν υψηλότερη οξύτητα. Τα κρασιά από εκείνη την περιοχή ονομάζονται Valpolicella Classico DOC και η μαύρη ποικιλία που κυριαρχεί πάντα στο χαρμάνι είναι η Corvina. Στην περιοχή χρησιμοποιείται ευρέως η μέθοδος passito κατά την οποία τα σταφύλια συλλέγονται νωρίς όσο ακόμα έχουν υψηλή οξύτητα και αποξηραίνονται σε κλειστό χώρο. Με τη μέθοδο passito γίνονται τα κρασιά Amaronedella Valpolicella DOCG. Ένα ιδανικό Amaronedella Valpolicella Classico DOCG είναι αυτό του Tomassi που ωρίμασε για 30 μήνες σε βαρέλια σλαβονικής δρυός και χαρακτηρίζεται για το γεμάτο σώμα, το υψηλό αλκοόλ και ταννίνες καθώς και τα έντονα συμπυκνωμένα αρώματα και γεύσεις κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών.

Στη βορειοδυτική Ιταλία, στο Piemonte, κυριαρχεί η μαύρη ποικιλία Nebbiolo. Τα κρασιά Barolo DOCG και Barbaresco DOCG παράγονται αποκλειστικά και μόνο από Nebbiolo. Εξαιρετικό είναι το Barolo DOCG Cerequio του Benidi Batasiolo, το οποίο ωρίμασε για 24 μήνες σε δρύινα βαρέλια και κατόπιν άλλους 12 μήνες στη φιάλη. Πρόκειται για ένα κρασί με μέτριο σώμα, υψηλή οξύτητα και ταννίνες, αρώματα κερασιού, έντονη ανθικότητα και πικάντικο χαρακτήρα σε  συνδυασμό με νότες καπνού και καφέ. Στην περιοχή Alba του Piemonte υπάρχουν δύο ακόμα ενδιαφέρουσες ιταλικές ποικιλίες. Πρόκειται για το Dolcetto, που μας δίνει κρασιά με βαθύ πορφυρό χρώμα και αρώματα μαύρου δαμάσκηνου, κερασιού και αποξηραμένων βοτάνων, και τη Barbera. Εξαιρετική περίπτωση η Sovrana μια Barberad’ Alba DOC του Benidi Batasiolo με αρώματα κόκκινου κερασιού και δαμάσκηνου σε συνδυασμό με αρώματα γλυκόριζας και μαύρου πιπεριού. Η λευκή ποικιλία της περιοχής πέρα από το Μοσχάτο που μας δίνει τα γνωστά σε όλο τον κόσμο Moscatod’ Asti είναι η Cortese όπου τα ανώτερης ποιότητας κρασιά ονομάζονται Gavidi Gavi DOCG με αρώματα εσπεριδοειδών και αχλαδιού. Μια εξίσου ενδιαφέρουσα ποικιλία είναι η Arneis από τους λόφους Alba στην περιοχή Roero. Το Roero  Arneis του Benidi Batasiolo φημίζεται για το λεμονί του χρώμα, τον ορυκτό του χαρακτήρα αλλά και τα αρώματα αχλαδιού, κίτρινου μήλου, αμύγδαλου και μελιού.

Καθώς κατευθυνόμαστε νοτιότερα δεσπόζει η οινοπαραγωγική περιοχή της Τοσκάνης. Εκεί, η ποικιλία που κυριαρχεί είναι το Sangiovese. Βόρεια, υπάρχουν τα Chianti με καλύτερης ποιότητας τα Chianti Classico DOCG. Το Belcanto, το οποίο έχει πραγματικά μια εντυπωσιακή ετικέτα στην οποία αποτυπώνεται η προσωπογραφία του Michangelo, είναι το νεότερο Chianti Classico DOCG του Nittardi. Πρόκειται για ένα χαρμάνι που κυριαρχεί το Sangiovese και προέρχεται από το ιδιαίτερο terroir της περιοχής χάριν των πετρών Galestro. Στην όψη έχει ρουμπινί με αρώματα βατόμουρου και κερασιού σε συνδυασμό με ανθικές νότες. Νότια, υπάρχει η ονομασία Brunello di Montalcino DOCG και παράγονται κρασιά αποκλειστικά από Sangiovese. Το Cassisano του Tomassi μπορεί να σας εισάγει ιδανικά στον κόσμο των Brunello di Montalcino DOCG με την 36μήνη ωρίμανση του στο βαρέλι και την 60μήνη συνολική του ωρίμανση όπου διακρίνονται αρώματα από κόκκινο κεράσι, δαμάσκηνο, βατόμουρο και αποξηραμένα βότανα και λουλούδια. Με την παλαίωση αναπτύσσει τριτογενή αρώματα όπως δέρμα, πίσσα και μαύρη σοκολάτα. Στην Τοσκάνη όσον αφορά τις λευκές ποικιλίες κυριαρχεί το Vermentino, μια λευκή ποικιλία με αρώματα μοσχολέμονου, πράσινου μήλου, γκρέιπφρουτ και αμυγδάλου. Χαρακτηριστικό αυτής της τυπικότητας το Vermentino Tomassi. Ανατολικά υπάρχουν δύο σπουδαίες περιοχές, η Marche γνωστή για το Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC με αρώματα πράσινου μήλου, λεμονιού, μάραθου και αμύγδαλου αλλά και το Abruzzo γνωστό για το Montepulciano D’abruzzo Doc αρώματα μαύρου δαμάσκηνου και κερασιού.

Κατευθυνόμενοι προς τη νότιο,  Ιταλία οι ποικιλίες που εντοπίζονται λευκές Fiano και Greco και οι μαύρες Aglianico, Negroamaroκαι Primitivo. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται ευρέως και η δυναμική της Σικελίας με το ηφαιστειακό της έδαφος. Οι μαύρες ποικιλίες που κυριαρχούν είναι η Nerello Mascalese και η Nerello Cappuccio, οι οποίες αναμειγνύονται δίνοντας μας εξαιρετικά αποτελέσματα όπως το Tenutadelle Terre Nerre Etna Rosso DOC που έχει αρώματα σμέουρου και κράνπμερι που εξελίσσονται σε νότες μανιταριών. Το ίδιο ενδιαφέρων είναι και Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco DOC ένα χαρμάνι από CarricanteCatarrattoGrecanicoInzolia και Minella που παρουσιάζει ανθικότητα, αλμύρα και έντονο ορυκτό χαρακτήρα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η Ιταλία είναι μια σπουδαία οινοπαραγωγική χώρα στην οποία προτιμώνται οι γηγενείς ποικιλίες. Εμείς, προτείνουμε να τις δοκιμάσετε και να επιλέξετε την αγαπημένη σας.

Amarone della Valpolicella Classico DOCG Tommassi, 50% Corvina – 30% Rondinella – 15% Corvinone – 5% Oseleta, 2015, 45,00€.
Barolo DOCG Cerequio Beni di Batasiolo, Nebbiolo, 2010, 55,00€.
Sovrana Barbera D’alba DOC Beni di Batasiolo, Barbera, 2015, 10,70€.
Roero Arneis  DOCG Beni di Batasiolo, Arneis, 2015, 10,70€.
Belcanto Chianti Classico DOCG Nittardi, 90% Sangiovese-10% Canaiolo, Colorino, Malvasia Nera, Ciliegiolo, Mammolo, FogliaTonda, Pugnitello, 2015, 22,80€.
Cassisano Brunello di Montalcino DOCGTomassi, Sangiovese, 2013, 45,00€.
Vermentino Tomassi, IGT Toscana, 2017, 11,40€.
Tenutadelle Terre Nerre Etna Rosso DOC, 95%  Nerello Mascalese -5% NerelloCappucio, 2016, 19,70€.
Tenutadelle Terre Nerre Etna Bianco DOC 70% Carricante- 20% Catarratto- 5% Grecanico-Inzolia- 5% Minnella, 2016, 19,70€.