Είναι κάποια εστιατόρια που φημίζονται για τον τρόπο με τον οποίο μετατρέπουν παραδοσιακές συνταγές σε σύγχρονες γευστικές gourmet απολαύσεις, με αποτέλεσμα να κερδίζουν πλήθος βραβεύσεων και τίτλων. Είναι τα εστιατόρια που προσφέρουν άριστη εξυπηρέτηση στους επισκέπτες τους και τους χαρίζουν μοναδικά γαστρονομικά ταξίδια. Είναι τα εστιατόρια που πρέπει έστω και μία φορά να τα επισκεφτούμε και να μάθουμε την άποψή τους για τη μεσογειακή, την ελληνική και άλλες κουζίνες. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε αγαπημένες μας προτάσεις για gourmet απολαύσεις σε εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.

Προτείνει η Λυδία Κοκκινά

«Το Μανιτάρι»

Θεμ. Σοφούλη 57, στον 2ο όροφο του εμπορικού κέντρου Sofouli Center, Καλαμαριά

Στα ανατολικά, και συγκεκριμένα στη Σοφούλη, ένα urban chic εστιατόριο συνδυάζει την ελληνική δημιουργική κουζίνα με τη φιλοσοφία της ελληνικής φιλοξενίας και δεν είναι τυχαίο που έχει ξεχωρίσει ως ένα από τα αγαπημένα των φίλων της γαστρονομίας.

Το Μανιτάρι, διακεκριμένο σε γαστρονομικά βραβεία, όπως τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας,  FNL Awards και τα Estia Awards, παραμένει ανήσυχο τόσο ως προς το μενού του που ανανεώνει συχνά όσο και ως προς τον χώρο του, όπου η ήρεμη και ζεστή ατμόσφαιρα είναι χαρακτηριστική.


«Salonica Restaurant & Bar»

Makedonia Palace, Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2

Πως ορίζεται μία γαστρονομική εμπειρία; Αυτή θα μπορούσε να είναι η αφετηρία μιας μεγάλης συζήτησης αλλά μην ανησυχείτε, δε θα το αναλύσουμε τόσο. Υπάρχουν όμως κάποια βασικά χαρακτηριστικά που ισχύουν σε όλες τις περιπτώσεις. Νόστιμο φαγητό, ευγενικό και ενημερωμένο προσωπικό και ένας χώρος που δεν είναι απρόσωπος.

Στο Salonica Restaurant & Bar ισχύουν όλα τα παραπάνω. Η ανοιχτή κουζίνα και η casual chic διακόσμηση αμέσως καταρρίπτει τα κλισέ περί «βαριάς» ή «αδιάφορης» ατμόσφαιρας των ξενοδοχειακών εστιατορίων. Την πρώτη εντύπωση ενισχύει η υποδοχή από τον μαιτρ και την ομάδα του service. Ευγένεια, απλότητα και ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σας για να ενημερώσουν και να βοηθήσουν στις επιλογές σας.


«Ciel Bar Restaurant»

Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 12, Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

To Ciel σε μαγνητίζει, αρχικά, με τη διακόσμηση του χώρου και τη θέα στη θάλασσα, αλλά δε μένει σ’ αυτό. Μια ιδιαίτερη πρόταση για καφέ, ποτό αλλά και υψηλή γαστρονομία, με την υπογραφή ενός από τους καλύτερους chef στη χώρα, του Ettore Botrini.


«Dome Real Cuisine»

Ασκληπιού 16-18, Hotel Nikopolis

Μια ευχάριστη έκπληξη για τον γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης μάς περιμένει στα ανατολικά και συγκεκριμένα στο Hotel Nikopolis και το εξαιρετικό εστιατόριό του. Το Dome Real Cuisine μάς υποδέχεται για να μας μυήσει στη φιλοσοφία του και να ανταποκριθεί και στις πιο υψηλές απαιτήσεις.


«Τα Τρία Γουρουνάκια»

Καποδιστρίου 7, Κέντρο

Στο κέντρο της πόλης, σ’ ένα πανέμορφο διατηρητέο κτίριο των αρχών του αιώνα, τα τρία γουρουνάκια σάς ανεβάζουν καθημερινά στην κορυφή της γεύσης και γράφουν τη δική τους νόστιμη ιστορία στον ουρανίσκο της πόλης.


«Clochard»

Προξένου Κορομηλά 4

Yποδειγματική κομψότητα, διακριτική πολυτέλεια, γοητευτική ατμόσφαιρα, διαχρονική αξία. Το Clochard έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του καλού κλασικού εστιατορίου. Βραβευμένο για έξι συνεχόμενες χρονιές με «Χρυσό Σκούφο» από το 2008 έως και σήμερα αποτελεί μία αναμφισβήτητα εξαιρετική επιλογή για τους απαιτητικούς στη γεύση, αλλά και την απόλαυση.

Το σικάτο περιβάλλον, το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, η επιμελώς ενημερωμένη κάβα με μια ποικιλία επιλογής ανάμεσα σε 120 περίπου ετικέτες, τα πιάτα με την εντυπωσιακή παρουσίαση, εξαίσια μαγειρεμένα, με καθαρές ισορροπημένες γεύσεις, άψογα εκτελεσμένες συνταγές, με μεράκι και φαντασία είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που καθιστούν το clochard στην συνείδηση των γευσιγνωστών ως μια διαχρονικά εξαιρετική επιλογή.


«Grada Nuevo»

Καλαποθάκη 14 & Κομνηνών

Τα Γράδα αποτελούν στη Θεσσαλονίκη του σήμερα έναν από τους λιγοστούς φάρους που αναζητούν το ωραίο, το νόστιμο, το ζουμερό και το θαυμάσιο σε αυτό που ονομάζουμε φαγητό. Ετοιμαστείτε για μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία υψηλών προδιαγραφών.


«THRIA»

Μαρία Κάλλας 1 

Φτιαγμένο από ανθρώπους που αγαπούν το φαγητό, κέρδισαν τις καρδιές των καλοφαγάδων της Θεσσαλονίκης και η φήμη τους ταξίδεψε πολύ μακριά από την Ελλάδα. Από την πρώτη τους κιόλας δουλειά ανέβασαν τον πήχη της ποιότητας και της απόλαυσης.

Στην Ανατολική μεριά της πόλης, κοντά στο μέγαρο μουσικής, ένωσαν τις δυνάμεις τους με καταξιωμένους δημιουργούς και ειδικούς, προκειμένου να συνδυάσουν την απόλαυση του καλού φαγητού με την προσεγμένη αισθητική, την άνεση, την φροντισμένη φιλοξενία. Με θέα τη θάλασσα και διαλεχτές μουσικές, το thria «φλερτάρει» μια θέση στην καρδιά σας.


«MAREA Sea Spirit»

Λώρη Μαργαρίτη 13

Ο χώρος minimal, με ήπια classy αισθητική και σύγχρονη διακόσμηση στην πιο urban γωνία της πόλης, παίζει με μάρμαρο και ξύλο και αφήνει τις πελώριες τζαμαρίες να δίνουν όλο το φως.

Προτείνει μια μικρή κάρτα με γευστικούς συνδυασμούς, που ξυπνούν μνήμες παλιές και δικαιώνουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Διαχρονικά, αστικά πιάτα, ιδωμένα, όμως, μέσα από μια δημιουργική, φρέσκια ματιά, η οποία επικεντρώνεται πάντα σε φρέσκες πρώτες ύλες και μοντέρνες τεχνικές και την άριστα ενημερωμένη οινική λίστα σε συνδυασμό με υψηλή ποιότητα και άψογο service.


«7 Θάλασσες»

Καλαποθάκη 8-10

Ένα υπέροχο ταξίδι γευστικών απολαύσεων σε ένα εστιατόριο θαλασσινών που κατέχει επάξια κορυφαία θέση στην κατηγορία του, αφού οι υψηλές γαστρονομικές δημιουργίες, η προσοχή στη λεπτομέρεια και η ανάδειξη της φρεσκάδας των πρώτων υλών, με σεβασμό πάντα στη μαγειρική σοφία της Μεσογείου, έρχονται να δέσουν με την ξεχωριστή ατμόσφαιρα ενός χώρου που σας μεταφέρει σε ένα ατελείωτο ταξίδι γεύσεων.

Συνδυάζοντας το εκλεπτυσμένο μενού με υπέροχα ορεκτικά και μία ενημερωμένη κάβα, οι «7 Θάλασσες» μπορούν να φιλοξενήσουν ταυτόχρονα τόσο προσωπικές όσο και επαγγελματικές συναντήσεις, καθώς το εστιατόριο διαθέτει ξεχωριστό ειδικά διαμορφωμένο χώρο με οπτικοακουστικά μέσα που μπορεί να μετατρέψει κάθε είδους συγκέντρωση σε αξέχαστη εμπειρία φιλοξενίας.


«Duck Private Cheffing»

Χάλκης 3, Πατριαρχικά Πυλαίας

Το Duck Private Cheffing άνοιξε τον Μάρτιο του 2014 και προκάλεσε πολύ θόρυβο στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Ένας μικρός, αλλά προσεγμένος χώρος, όπου η  κουζίνα του βρίσκεται στο κέντρο και όλα τα πιάτα μαγειρεύονται μπροστά στα γεμάτα όρεξη μάτια σας. Το μενού αλλάζει συνεχώς, καθώς όλα τα πιάτα μαγειρεύονται με προϊόντα εποχής.


«UMA Chefs Home Experience»

Ελευθερίας (Θέρμη-Πανόραμα)

Ο σεφ Ανδρέας Κλαυδιανός αποφάσισε μαζί με την σύζυγό του Σίσσυ, η οποία είναι pastry chef, να μετατρέψουν το σπίτι τους σε εστιατόριο και να φιλοξενούν άτομα που αναζητούν μια εμπειρία διαμορφωμένη αποκλειστικά για εκείνους. Το Uma στη Θεσσαλονίκη είναι η νέα πρόταση που θ’ αλλάξει τον τρόπο που τρώμε. Εσείς το ονειρεύεστε, αυτοί το υλοποιούν.


«The Aficionados Restaurant»

Νικολάου Πλαστήρα 105

Το The Aficionados Restaurant στεγάζεται στην ‘Επαυλη Αχιλλέα Βαρσαμή, ένα πανέμορφο τριώροφο νεοκλασικό στην Καλαμαριά, που συνδυάζει τη νεοκλασική αρχιτεκτονική του κτιρίου με την σύγχρονη αισθητική αντίληψη και ατμόσφαιρα ενός χώρου αφιερωμένου στην απόλαυση των αισθήσεων (αρχιτέκτονας διακοσμητής ο Δημήτρης Δήμου).


«Ambrosia Restaurant»

13ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Περαίας, ξενοδοχείο Hyatt Regency

Στο εστιατόριο Ambrosia, σε μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων, μεσογειακές και διεθνείς συνταγές ετοιμάζονται σε ανοιχτή κουζίνα με παραδοσιακό φούρνο. Την άνοιξη και το καλοκαίρι το εστιατόριο στο Hyatt Regency Thessaloniki λειτουργεί και στη βεράντα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ