Σας παρουσιάζουμε ένα project το οποίο μας καλεί να ψηφίσουμε, αλλά με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτό που έχουμε μάθει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το γόπα project και αφορά τη δημιουργία ενός αστικού σταχτοδοχείου, το οποίο αφενός έρχεται να καλύψει την απουσία δημόσιων σταχτοδοχείων στην Αθήνα και αφετέρου να κινητοποιήσει με ευρηματικό τρόπο τους καπνιστές, έτσι ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα τσιγάρου στον δημόσιο χώρο.

Το σταχτοδοχείο, μέσω ενός συστήματος ψηφοφορίας, ενθαρρύνει τους καπνιστές να το χρησιμοποιήσουν. Κάθε σταχτοδοχείο εμφανίζει μια ερώτηση γενικής θεματολογίας και δύο απαντήσεις. Οι καπνιστές ψηφίζουν με τη «γόπα» του τσιγάρου τους, επιλέγοντας μία από τις δύο απαντήσεις. Τα απορρίμματα στοιβάζονται πίσω από ένα διάφανο μέτωπο σε δύο στήλες, δείχνοντας ποια απάντηση είναι πιο δημοφιλής. Κάθε σταχτοδοχείο περιέχει και ένα διαφορετικό ερώτημα το οποίο αλλάζει κάθε εβδομάδα.

Ουσιαστικά η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει και να «εκπαιδεύσει» τους καπνιστές έτσι ώστε να μην πετούν το τσιγάρο τους στον δημόσιο χώρο, αλλά στον εκάστοτε ειδικό αστικό εξοπλισμό.

Έρευνες από την εφαρμογή παρόμοιων παρεμβάσεων σε πόλεις του εξωτερικού καταγράφουν μείωση των απορριμμάτων τσιγάρου κατά 46%. Προς το παρόν η δράση αυτή γίνεται στην Αθήνα.

Πηγή: Γόπα project

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ