Απλή συνταγή, που κρατάει 4 γενιές. Ξεκίνησε από τα Μουδανιά της Μικράς Ασίας, όταν η γιαγιά της γιαγιάς μου έκοβε κυδώνια από τον μπαξέ της και περίτεχνα δημιουργούσε γλυκό του κουταλιού. Όσα ήτα ψωμωμένα, όπως έλεγε, έμπαιναν στον φούρνο με μαυροδάφνη και γαρύφαλλο. Μύρισε Παράδοση…

Υλικά:
2 κιλά κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα στο χέρι σε σπιρτόξυλα
2 κιλά ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
φλούδα από 1 λεμόνι
χυμό από 1 λεμόνι
2 βανίλιες
2 κ.σούπας γλυκόζη

Εκτέλεση:
-Τοποθετούμε τα σπιρτόξυλα κυδωνιού σε κατσαρόλα και καλύπτουμε με την ζάχαρη. Αφήνουμε όλο το βράδυ για να βγάλουν όσα υγρά έχουν.
-Την επόμενη ημέρα, δίνουμε μια βράση στα κυδώνια με τη ζάχαρη. Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα καλό σιρόπι για το γλυκό μας και τα κυδώνια να κρατήσουν το πορτοκαλί καραμελένιο χρώμα.
-Προσθέτουμε τη φλούδα λεμονιού(να προσπαθήσουμε να μην έχουμε πάρει πολύ από το άσπρο της φλούδας για να μην πικρύσει), την κανέλα και τις βανίλιες.
-Μετά από 45 λεπτά, προσθέτουμε την γλυκόζη και τον χυμό λεμονιού.
-Βράζουμε σε μέτρια φωτιά και μέχρι το σιρόπι να «στέκεται» στο νύχι.

Καλά θα είναι να χρησιμοποιούμε κουτάλες οργανικές ή ξύλινες στα γλυκά κουταλιού, αλλά και γενικότερα στην κουζίνα μας.

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο
Κόστος: 4,50 ευρώ
Μερίδες: 2,800 κιλά γλυκό κυδώνι