Πρόκειται για το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο ‐ Λύκειο Τ. Αμπελοκήπων. Αποτελεί το μοναδικό καλλιτεχνικό σχολείο στη Βόρεια Ελλάδα και το ένα εκ των 5 συνολικών καλλιτεχνικών σχολείων της χώρας. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα δημόσιο εξατάξιο ενιαίο σχολείο (Γυμνάσιο‐Λύκειο) γενικής παιδείας, με προσανατολισμό στις καλές τέχνες (εικαστικά, θέατρο‐κινηματογράφο, χορό).

Το καλλιτεχνικό σχολείο αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα

Συγκεντρώνει μαθητές από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, που εδώ και καιρό διεκδικούν αξιοπρεπείς συνθήκες εκπαίδευσης σε κατάλληλο κτίριο.

Το σχολείο ‐έντεκα χρόνια μετά την ίδρυσή του‐ λειτουργεί διαμελισμένο σε δύο κτίρια  που απέχουν δύο χιλιόμετρα μεταξύ τους. Η συνθήκη αυτή γεννά πολλαπλά οργανωτικά προβλήματα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών και, επιπλέον, δεν εξασφαλίζει όχι μόνο τους απαραίτητους χώρους και υποδομές για τη διεξαγωγή των καλλιτεχνικών μαθημάτων (υπόγειες αίθουσες θεάτρου και χορού, εργαστήρια εικαστικών χωρίς αποθηκευτικούς χώρους κλπ), αλλά ούτε και τα αυτονόητα για κάθε σχολείο (εργαστήρια φυσικών επιστημών και πληροφορικής).

Μετά από συνεχείς προσπάθειες και αγώνες όλων των διευθύνσεων του σχολείου, των συλλόγων γονέων και των μαθητών του, μόνη άμεση και ορατή λύση για την ενιαία στέγαση του σχολείου, πέρα από επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις και ανεκπλήρωτα σχέδια ανέγερσης κτιρίου, είναι το ΠΑΠΑΦΕΙΟ, εμβληματικό κτίριο της πόλης με εκπαιδευτική αποστολή. Ωστόσο, οι διαδικασίες εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, παρά τη θετική γνωμοδότηση του Δ.Σ. του Παπαφείου, δεν έχουν προχωρήσει στο ελάχιστο.

Ελάχιστο καιρό πριν τη λήξη μιας ακόμη σχολικής χρονιάς, οι κινήσεις για τη λύση του προβλήματος στέγασης του μοναδικού Καλλιτεχνικού Σχολείου στη βόρεια Ελλάδα στο μηδέν.

Η ανάγκη ανέγερσης του Παπαφείου είναι μεγάλη

Η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος στέγασης ενός σχολείου είναι στοιχειώδης και αυτονόητη.

Η ύπαρξη και λειτουργία ενός οποιουδήποτε σχολείου, και των Καλλιτεχνικών, διασφαλίζεται από την πολιτεία, πέρα και ανεξάρτητα από πολιτικά, ή και προσωπικά, συμφέροντα. Αξίζει ωστόσο να συμπληρώσουμε πώς το Καλλιτεχνικό Σχολείο ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και όχι σε συγκεκριμένο δήμο.

Δείτε το βίντεο που δημιούργησαν Μαθητές και Φίλοι του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης:

Μαθητές και Φίλοι του Καλλιτεχνικού Σχολείου ζητούν:

Στην πλατφόρμα του avaaz.gr, Μαθητές και Φίλοι του Καλλιτεχνικού σχολείου Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργήσει ένα ψήφισμα, με σκοπό να φτάσει το αίτημα αυτό των πολιτών στα αρμόδια όργανα.

Σε αυτό οι ίδιοι αναφέρουν πως ζητούν:

Τη λήψη άμεσων αποφάσεων από το αρμόδιο υπουργείο για την άμεση στέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου στο ιστορικό κτίριο του Παπαφείου, ώστε
«Να αποκτήσει η τέχνη στέγη»
Να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ένα σχολείο παρεμβατικό στην καθημερινότητά της.
Να συνεχίσει το Παπάφειο την ιστορική του διαδρομή.