Τα υποπροϊόντα της κάνναβης αρχίζουν και χρησιμοποιούνται καθημερινά όλο και περισσότερο και γίνονται κομμάτι της καθημερινότητάς πολλών ανθρώπων. 

Υπάρχει σήμερα στην ελληνική αγορά και στο διαδίκτυο πλήθος από προϊόντα με βάση την κάνναβη, τα οποία δεν είναι εθιστικά και ψυχοδραστικά, όπως φαντάζονται ίσως κάποιοι, αλλά αντίθετα έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. 

Τον τελευταίο καιρό κάποια τέτοια προϊόντα και κυρίως στο έλαιο CBD έχουν αρχίσει να μπαίνουν και στην κουζίνα και να προστίθεται σε παλιές και σε νέες συνταγές από πολλούς και διάσημους σεφ.

Το CBD ως συστατικό της κουζίνας

Μπορεί σε μερικούς να φαντάζει περίεργη η ιδέα της χρήσης κανναβοειδών και προϊόντων κάνναβης σε μαγειρικές συσκευές και σε τρόφιμα. Ωστόσο, κορυφαίοι σεφ έχουν αρχίσει ήδη να χρησιμοποιούν τις συνταγές τους το CBD, το οποίο κάνεις μπορεί να χρησιμοποιήσει στη μαγειρική πιο εύκολα με τη μορφή του ελαίου. Πέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, η συγκεκριμένη πρακτική προσφέρει και πολύ νόστιμα πιάτα.

Οι σεφ προτείνουν να ξεκινήσουμε από τι σαλάτες στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουμε εύκολα το έλαιο CBD, συμπληρωματικά με το αγαπημένο μας ελαιόλαδο ή τα υπόλοιπα έλαια που μπορούν να χρησιμοποιούμε όταν φτιάχνουμε κάποια σάλτσα ή ντρέσινγκ.

Υπάρχουν έλαια CBD που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη γεύση και τα οποία ουσιαστικά θα περάσουν εντελώς απαρατήρητα γευστικά στο φαγητό. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και έλαια CBD που έχουν συγκεκριμένη γεύση, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με άλλες ουσίες και να αναδειχθεί μαγειρικά σε συγκεκριμένα πιάτα.

Τι ακριβώς είναι το CBD και πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Το CBD δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία ουσία η οποία περιέχεται στο φυτό της βιομηχανικής κάνναβης. Η επιστημονική της ονομασία είναι κανναβιδιόλη. 

Πρόκειται στην ουσία για μια ουσία με ισχυρή δράση που περιέχεται στα διάφορα προϊόντα που προέρχονται από την κάνναβη. Υπάρχουν πολλές ακόμη ευεργετικές ουσίες και πρόδρομα μόρια στα προϊόντα κάνναβης, όπως είναι για παράδειγμα και η CBG (κανναβιγερόλη).

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται συνεχώς έρευνες προκειμένου να μελετηθούν τα θεραπευτικά αποτελέσματα των ουσιών αυτών, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως βοηθούν σε πληθώρα από νοσήματα και παθήσεις. 

Μπορούν παράλληλα να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές θεραπείες, αντικαθιστώντας αλλά τοξικά φάρμακα ή να λειτουργήσουν με δράση παυσίπονη και χαλαρωτική.

Προς το παρόν συνεχίζονται οι έρευνες και οι κλινικές μελέτες και καθημερινά προκύπτει και κάποιο νέο πόρισμα για συγκεκριμένες παθήσεις και για το η κάνναβη έχει θετική δράση, περιορίζοντας τα συμπτώματα ή και ακόμη βοηθώντας τη θεραπεία των παθήσεων αυτών.

Πρακτικές συμβουλές από τους σεφ

Οι σεφ συστήνουν να προσέχουμε ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούμε τη θερμότητα και τονίζουν πως το έλαιο CBD είναι πιο αποτελεσματικό και γευστικό όταν χρησιμοποιείται ωμό. Το αντίθετο συμβαίνει όταν θερμαίνεται σε μεγάλες θερμοκρασίες. 

Θα θεωρήσουμε λοιπόν τα τηγανιτά εντελώς εκτός προγράμματος αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το έλαιο στο φούρνο ή για ένα γρήγορο σοτάρισμα μαζί με ελαιόλαδο, με βούτυρο ή με κάποια άλλη λιπαρή ουσία. 

Το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με τη γεύση, αλλά και με τις υγιεινές ιδιότητες και για αυτό ακριβώς καλό είναι να ενσωματώνουμε το έλαιο CBD τόσο σε υγιή λιπαρά, όσο και να αποφεύγουμε τις μεγάλες θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα.

Ορισμένοι Chef χρησιμοποιούν το έλαιο CBD και άλλα προϊόντα κάνναβης σε μαρινάδες, αλλά ακόμη και την πρωτεΐνη κάνναβης σε γλυκά και σε σμούθι και χυμούς. Οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι και μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει τις δικές του γευστικές προτάσεις, με φαντασία και δημιουργικότητα. 

Το αποτέλεσμα δεν θα είναι μόνο γευστικό, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να απαλλαγείτε από τις συχνές φλεγμονές, από το άγχος και από την κατάθλιψη.