«…Η σκέψη μου συχνά φτερουγίζει στα παλιά και να που προβάλλουν πάντα ολοζώντανα − εικόνες όμορφες και πρόσωπα αγαπημένα, σκηνές και περιστατικά της καθημερινής ζωής, χαρές και λύπες, βιώματα λογής-λογής και μαζί ολόκληρο το πανόραμα της μακρινής εκείνης πόλης του Ευξείνου Πόντου, όπου έζησα τα παιδικά μου χρόνια. Σαν όνειρο. Άλλοτε ευτυχισμένο και χαρούμενο κι άλλοτε φοβερό − ένας σωστός βραχνάς…» (Δημήτρης Ψαθάς).

Μουσική, νοσταλγία, άρωμα εποχής, παιδικές αναμνήσεις αλλά και συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα ζωντανεύουν στην κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα του Πόντου, την Τραπεζούντα, μέσα από την θεατρική μεταφορά του μνημειώδους αυτοβιογραφικού, ιστορικού αριστουργήματος του Δημήτρη Ψαθά, «Γη του Πόντου», σε δραματοποίηση-θεατρική διασκευή Πάνου Αμαραντίδη, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Ένα συγκινητικό υπερθέαμα με ζωντανή μουσική και τραγούδια από τους Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη και 40 ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς επί σκηνής θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο RADIO CITY της Θεσσαλονίκης στις 23 Δεκεμβρίου.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Η μυθιστορηματική ζωή του συγγραφέα ζωντανεύει για πρώτη φορά στην σκηνή, στην γενέτειρά του, την κοσμοπολίτικη Τραπεζούντα, το μεγάλο αστικό και πολιτιστικό κέντρο του Πόντου όπου συμβίωνε αρμονικά ένα μωσαικό διαφορετικών πολιτισμών, Ελλήνων, Αρμένιων και Τούρκων. Ο θεατής μεταφέρεται πίσω στο χρόνο στις αρχές του 1900 σε μια γιορτή στην Τραπεζούντα όπου ο νεαρός οινοπαραγωγός και έμπορος κρασιών από την Τένεδο Γιάννης Ψαθάς, πατέρας του Δημήτρη Ψαθά, γνωρίζει και ερωτεύεται την όμορφη Τραπεζούντια Μαρία Χαραλαμπίδου και παίρνει την απόφαση να την ζητήσει από τους γονείς της. Το κοινό παρακολουθεί μέσα από τα μάτια του μικρού Δημήτρη και της οικογένειάς του την καθημερινή ζωή στον Πόντο, τις σχέσεις των ανθρώπων στις γειτονιές, τις χαρές και τις λύπες, τα γλέντια, τους χορούς αλλά και τον πόνο την δύσκολη ώρα του ξεριζωμού από την γενέθλια γη. Μαζί με τον ήρωα μπαίνει στο «Οινοπνευματοπωλείον η Ωραία Τένεδος», το μαγαζί του πατέρα του στο μειντάνι, προσκυνά την Παναγία Σουμελά, κάθεται στα θρανία του «Φροντιστηρίου Τραπεζούντος», χαζεύει στους δρόμους τα χανουμάκια, τις καμήλες και τους σεβάσμιους Τούρκους να τραβούν τους ναργιλέδες τους και ζει από κοντά τα γεγονότα στα γραφεία της εφημερίδας «Η Εποχή» του δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη όπου εκεί πιάνει την πρώτη του δουλειά. Μέσα από το έργο ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή που σημαδεύτηκε από τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα: αυτά της σφαγής των Αρμενίων, της θηριωδίας των Τούρκων απέναντι στον Ποντιακό πληθυσμό με τα θανατηφόρα τάγματα εργασίας αλλά και την ηρωική ένοπλη αντίσταση των Πόντιων αγωνιστών στα βουνά του Πόντου που δημιούργησαν αντάρτικο και κλεφτουριά αντίστοιχα με του 21…

Η «Γη του Πόντου» γράφτηκε από τον Δημήτρη Ψαθά το 1966 στην ωριμότητά του σε μια προσπάθεια να κάνει γνωστή την ζωή και τον πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας του και το έπος της αντίστασης των ηρώων της «σε μία περίοδο που η ιστορία και ο όλεθρος της Σμύρνης παρέμεναν γνωστά στο πλατύ κοινό αλλά όχι αυτή του Πόντου που παρέμενε άγνωστη» όπως ο ίδιος ομολογούσε…

«Το έργο αυτό αποτελεί τη Βίβλο του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού αξίζει την εθνική ευγνωμοσύνη, γιατί πρόβαλε τόσο παραστατικά τα πάθη και τα κλέη των ακριτικών αυτών εκπροσώπων της ελληνικής ευψυχίας, ανθρώπων θρυλικής ηθικής αντοχής». (Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, 1993)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Δραματοποίηση-Θεατρική διασκευή: Πάνος Αμαραντίδης
Ζωντανή μουσική και τραγούδι: Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης
Μια μεγαλειώδης παραγωγή: με 40 ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς επί σκηνής
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
Φωτισμοί: Στέλλα Καλτσου
Βίντεο προβολές: Παντελής Μέκκας
Κινησεολογία Στεφανία Σωτηροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη Ρέα Σαμαροπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Ελίνα Δράκου
Φιλική Συμμετοχή στο video: Γρηγόρης Βαλτινός

 

Οι Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης μιλάνε στο biscotto.gr

  1. Ποιες είναι οι μνήμες που σας μετέφεραν οι άνθρωποί σας, οι δικοί σας, οι οικογένειές σας από τον Πόντο;

Πολλές και πολυδιάστατες… Πολλοί από τους παλιούς βέβαια δεν ήθελαν/θέλουν να αναφέρονται στα θλιβερά γεγονότα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, άλλοι πάλι διατηρούν τη φλόγα της μεταλαμπάδευσης. Ωστόσο, εμείς σταθήκαμε τυχεροί μιας και ο κώδικας επικοινωνίας μας με το «παλιό» ήταν ο ήχος, ο οποίος, ξέρετε, δε χρειάζεται τη λογική για την επεξήγησή του. Μάθαμε τη διάλεκτο και την ιστορία μέσα από τα τραγούδια του ακριτικού κύκλου. Το βίωμα στην τέχνη της μουσικής είναι μια σημαντική έννοια και συνάμα αίσθηση ταυτότητας! Αυτό θα αναδείξουμε σε αυτήν τη μοναδική παράσταση!

  1. Θεωρείτε πως πρέπει να διατηρήσετε ζωντανή μια παράδοση, μια ιστορία που δεν πρέπει να ξεχαστεί;

Δε «θεωρούμε» κάτι το οποίο γίνεται ούτως ή άλλως ενστικτωδώς από γενιά σε γενιά μέρος της οποίας είμαστε και εμείς και όλοι μας. Όταν βέβαια σου δίνεται βήμα να βροντοφωνάξεις με παχιά φωνή, με τον πιο όμορφο τρόπο, αυτόν της τέχνης, την ιστορία σου… τότε αυτό γίνεται απόλυτη διαδήλωση, απόστημα… όπως έλεγε και ο μεγάλος μας Μίκης σε ένα τραγούδι του που τιμήσαμε στο project «Μίκης ο Ευξείνιος» (ίσως το τελευταίο project του Μίκη, πριν μας αφήσει…).

3. Έχετε μία ιστορία που σας έχει κάνει να ανατριχιάσετε, που σας έχει μείνει αξέχαστη; Και ποια είναι αυτή;

Προτού κάποια χρόνια είχαμε επισκεφθεί τη νότια Ρωσία, εκεί όπου είχανε εγκλωβιστεί (τότε) και παρέμειναν μέχρι σήμερα χιλιάδες Έλληνες του Πόντου μετά τον ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές εστίες. Φανταστείτε ότι είχε απαγορευτεί ακόμα και η μετακίνησή τους στην μητροπολιτική Ελλάδα… κοινώς κλείσανε τα σύνορα. Ένας ηλικιωμένος, ο οποίος δεν είχε κουράγιο καν να ταξιδέψει πλέον στην Ελλάδα, ήρθε και μας άγγιζε τα χέρια, μας τα χάιδευε λέγοντας: «εσείς παιδία έρθατε ασήν Ελλάδαν ασήν πατρίδαν εμούν (εσείς παιδιά ήρθατε από την Ελλάδα από την πατρίδα μου…), ας παίρω ολίγον μυρωδία… (ας πάρω λίγο μυρωδιά…). Είχαμε ανατριχιάσει…

  1. Γιατί είναι ένα θέαμα που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο αυτοί που έχουν καταγωγή από τον Πόντο;

– Γιατί απλά μέσα σε δύο ώρες ο θεατής εισπράττει όλο το «μήνυμα» του ποντιακού ελληνισμού… αυτή είναι και η μαγεία της τέχνης… τόσος όγκος πληροφοριών συμπυκνωμένος και ευκολοκατανόητος…

– Γιατί επίσης οι Έλληνες του Πόντου, ως Μικρασιάτες, έφτιαξαν μια καινούρια Ελλάδα με τα γονίδιά τους και μόνο!

– Γιατί η παραγωγή αυτή είναι μεγαλειώδης! 40 και πλέον ηθοποιοί και μουσικοί… ένα υπερθέαμα επί σκηνής!

– Γιατί η παράσταση προσφέρει αισθητική απόλαυση, ψυχαγωγία!

– Τέλος, γιατί όπως λέει και ο αγαπημένος μας Μίμης Πλέσσας, το θέατρο είναι: Κάνε με να πιστέψω και άσε με να ονειρευτώ!

  1. Τι νιώθετε επί σκηνής από το κοινό που βρίσκεται κάτω σας; Ή έστω από τις πρόβες; Υπάρχουν γηραιότεροι που ξαναζούν χρόνια υπερβολικά δύσκολα;

Νιώθουμε χρέος αλλά και αισθητική απόλαυση…. Οι πρόβες μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά στην ψυχική «κάθαρση» που παράγει για εμάς αυτή η παράσταση. Από την άλλη, η ιστορία έχει πάντα σπειροειδή μορφή… λίγο πολύ επαναλαμβάνεται και αν δε διδαχθείς από αυτήν τότε θα ξεπέσεις και θα ξαναπέσεις στα ίδια συμβάντα με άλλη μορφή… τι πιο σημαντικό λοιπόν από την απόκτηση της αίσθησης του «υπάρχω» και του «συζώ» με άλλους ανθρώπους, λαούς, κουλτούρες, κτλ. Φυσικά και υπάρχουν ακόμα γηραιότεροι για τους οποίους η παράσταση είναι μια αναπαράσταση. Ευχόμαστε να νιώσουν όλοι αυτό που νιώθουμε εμείς…

info
Από 23 Δεκεμβρίου 2022
Radio City Theatre
Κάθε Παρασκευή – Σάββατο & Κυριακή (Εκτός 24 & 31/12)
Extra Παραστάσεις: Δευτέρα 26/12 & Πέμπτη 29/12
Επικοινωνία Δημόσιες Σχέσεις: Αλεξάνδρα Σαμπανιώτη
Διεύθυνση Παραγωγής: Φανή Χάραρη
Παραγωγή: People Entertainment
Πληροφορίες – Κρατήσεις Ομαδικών Εισιτηρίων: Τηλ. 6946126051

Κερδίστε προσκλήσεις!
Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Κερδίστε δωρεάν προσκλήσεις!

Δήλωσε Συμμετοχή!
Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου (Επίθετο, όνομα, τηλέφωνο, email) στην παρακάτω φόρμα μέχρι και την Πέμπτη 22/12 στις 10:00 και θα λάβεις μέρος στην κλήρωση των τυχερών που θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση. Θα κληρωθούν 5 διπλές προσκλήσεις!

Τα ονόματα των τυχερών θα ανακοινωθούν κάτω από τη φόρμα συμμετοχής!

Όνομα*

Επώνυμο*

Εmail*

Τηλέφωνο*

Αποδέχομαι τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων που καταχωρώ για τους σκοπούς του παρόντος σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.*

Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Οι τυχεροί είναι οι εξής:
Γαλάνη Αθηνά
Πέλκα Ευαγγελία
Παγώνη Δήμητρα
Μαλίνης Κωνσταντίνος
Σπυριδόπουλος Ευστάθιος

Οι νικητές δίνουν το όνομά τους στην είσοδο όπου θα υπάρχει guest list από το biscotto.gr.