Μήπως ήρθε η ώρα να πετάξεις τους έτοιμους ζωμούς; Βήμα-βήμα με απλά υλικά, η δημιουργία του δικού σου ζωμού κρέατος.

Υλικά:
1 μεγάλο κόκαλο μοσχαρίσιο, κομμένο στη μέση
4 κρεμμύδια στα 4, με την φλούδα
3 καρότα
4 πράσα
4 σκελίδες σκόρδο
2 κλωνάρια σέλινο
2 λεμόνια στα 4
2 λίτρα νερό
½ λίτρο λευκό κρασί
μπαχάρι
δάφνη
χοντρό αλάτι

Εκτέλεση:
Κόβουμε τα λαχανικά μας σε κομμάτια και τα αραδιάζουμε στη γάστρα μας. Δεν χρειάζεται να καθαρίσουμε από φλούδες κανένα. Στη μέση, τοποθετούμε τα 2 κομμάτια κόκαλου. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι, προσθέτουμε την δάφνη και το μπαχάρι. 1 λίτρο νερού για αρχή και φουρνίζουμεγια μια ώρα στους 100 βαθμούς σε αντιστάσεις. Μετά την πρώτη ώρα, προσθέτουμε το μισό λίτρο κρασιού και συνεχίζουμε το φούρνισμα, για άλλη μια ώρα. Τέλος, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και φουρνίζουμε με ανοιχτό καπάκι για την τελευταία ώρα. Το μεδούλι που χρειαζόμαστε για τον ζωμό μας, τώρα πια έχει αδειάσει από το κόκαλο. Επίσης, τα πιθανά λίπη του κόκαλου, έχουν δώσει γεύση στον ζωμό μας.

Οι τρόποι αποθήκευσης είναι 2.
Μπορούμε να ρίξουμε τον ζωμό σε παγοθήκες και έπειτα στην κατάψυξη ή απλά σε ένα βάζο και να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο.
Τα λαχανικά μπορούμε να τα πολτοποιήσουμε και να τα αποθηκεύσουμε, όπως και τον ζωμό.
Σε κάθε μαγείρεμα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε από τους ζωμούς κρέατος ή λαχανικών, για εξτρά γεύση.