Συναρπαστικοί προορισμοί, πολιτιστικές διαδρομές με καινοτόμο χαρακτήρα, νέες συνεργασίες και συνεργάτες, αλλά κι ένα λογοτεχνικό εργαστήριο συνθέτουν το καινούργιο πρόγραμμα της Thessaloniki Walking Tours

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου
«Τα τείχη της Θεσσαλονίκης»
Στρώματα ιστορίας, άγνωστα σημεία, μυστικές ιστορίες, επιγραφές, θραύσματα μνήμης συνθέτουν μια συναρπαστική αφήγηση. Περπατώντας κατά μήκος των δυτικών κυρίως τειχών αναζητούμε τα σημαντικά εκείνα γεγονότα που καθόρισαν την ιστορία της Θεσσαλονίκης αλλά και τη μικροϊστορία που διαμόρφωσε την ταυτότητά της διατρέχοντας πολλούς αιώνες ιστορίας. Η διαδρομή μας, έξω από τον ξεναγικό χάρτη, είναι διάσπαρτη από σημεία που ενώνουν το χθες με το σήμερα, το σημαντικό με το φαινομενικά ασήμαντο, το ένδοξο με το σκοτεινό, τα μεγάλα αφηγήματα με την περιπέτεια των ανθρώπων.
(με τον αρχαιολόγο & ξεναγό Τάσο Παπαδόπουλο)
Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου
«Οψόμεθα εις Φιλίππους»
Ταξιδεύουμε σε Αμφίπολη, Φιλίππους, Καβάλα, Θάσο
Περιηγούμαστε σε μνημεία, σημεία και τόπους που συνδέονται με σημαντικές περιόδους και μεγάλα γεγονότα τα οποία καθόρισαν την εξέλιξη του αρχαίου κόσμου. Ξεκινάμε την διαδρομή μας από τον Λέοντα της Αμφίπολης και μοιραζόμαστε τη μεγάλη περιπέτεια της αναστήλωσής του. Το μουσείο της Αμφίπολης και η θέα προς τον τύμβο στο λόφο Καστά τροφοδοτούν μια μεγάλη και σπουδαία αφήγηση.και αποτελούν σημαντικό σταθμό στην περιήγησή μας. Επισκεπτόμαστε ακόμη την αρχαία Γέφυρα της Αμφιπόλεως και το Βόρειο Τείχος. Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και το αρχαίο θέατρο συναντάμε Μακεδόνες, Ρωμαίους αλλά και χριστιανούς ενώ περιγράφουμε τη μάχη που άλλαξε την πορεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και συναντάμε το φάντασμα του Ιούλιου Καίσαρα στο επιβλητικό αρχαίο θέατρο της πόλης. Ένας κολοσσικός κούρος μας υποδέχεται στο ανακαινισμένο αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου με τις υπέροχες συλλογές του και περπατάμε στην αρχαία αγορά μιας σπουδαίας αποικίας συζητώντας για τον Αρχίλοχο και τις περιπέτειές του στη Μακεδονία και τη Θράκη. Τέλος, προσεγγίζουμε τα αρχαία λατομεία του νησιού και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μοναδικό θέαμα. Πώς οι αρχαίοι λατόμοι εξόρυσσαν το φημισμένο Θασιακό μάρμαρο, από πού έρχονταν για να το παραλάβουν οι παλιοί ναυσιπλόοι, πώς φορτώνονταν στα ξύλινα καράβια τους; Η παραλία της Αλυκής μας αποκαλύπτει τα αρχαία της μυστικά σε ένα μυστικό τόπο που όμοιός του δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
(με τον αρχαιολόγο και ξεναγό Τάσο Παπαδόπουλο)
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου
« Σελανίκ το Ρόδο του Σουλτάνου»
Ένας σουλτάνος που ονειρεύεται ένα τριαντάφυλλο λίγο πριν πέσει μια πόλη στα χέρια του, ιστορία και θρύλοι, μνημεία εμβληματικά, μνημεία ξεχασμένα, μνημεία παραγνωρισμένα και μερικά σχεδόν άγνωστα, ένα κίνημα που άλλαξε την πορεία της αυτοκρατορίας, ο Κόμης Δράκουλας, ένας ποιητής του οποίου η ζωή συνδέθηκε με τη Θεσσαλονίκη, ένας διάσημος συγγραφέας που βρέθηκε εδώ και φεύγοντας πήρε μαζί του πολύτιμα ενθύμια, οι τρεις ταφές που έκαναν σε έναν πασά.
Αναζητούμε τα ίχνη της οθωμανικής περιόδου της πόλης και φέρνουμε στο φως περιστατικά που κοντεύουν να γλιστρήσουν από τη μνήμη της.
Τα μεγάλα γεγονότα αλλά και οι πολυάριθμες ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω τους, δίνουν τον τόνο σε μια πρωτότυπη διαδρομή, με αναπάντεχους σταθμούς και καινοτόμα προσέγγιση για μια σύνδεση με την πόλη έξω από τα καθιερωμένα.
(με τον αρχαιολόγο & ξεναγό Τάσο Παπαδόπουλο)
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου- Κυριακή 1 Οκτωβρίου
Φθινοπωρινό Λογοτεχνικό Εργαστήριο στην Αρναία Χαλκιδικής
δημιουργική γραφή * αφήγηση και photoshooting * θεατρικό workshop * κριτικές αναγνώσεις
Μακριά από το θόρυβο της πόλης, σε ένα από τα ωραιότερα χωριά της Χαλκιδικής αφιερώνουμε ένα τετραήμερο στη δημιουργία, τη λογοτεχνία, την επικοινωνία.
Με ορμητήριο δύο παραδοσιακούς ξενώνες, αλλά και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, εισχωρούμε στη γοητεία της λογοτεχνικής συγγραφής και τα μυστικά της αφηγηματικής τέχνης.
Μέσα από δημιουργικές ασκήσεις λογοτεχνικής γραφής, θεατρικού παιχνιδιού, σκηνοθετημένης και αυθόρμητης φωτογραφίας, αναζητούμε τη δική μας αφηγηματική φωνή γράφοντας ο καθένας τις δικές του ιστορίες σε μια διαρκή διάδραση με τον άλλον.
Με τον διδάκτορα δημιουργικής γραφής, Αλέξανδρο Μυροφορίδη, βάζουμε τις βάσεις για τη δημιουργία χαρακτήρων και πλοκής και μοιραζόμαστε τα βασικά μυστικά της αφηγηματικής δημιουργίας.
Με τη συγγραφέα και φωτογράφο Χριστίνα Δεμερτσίδου, αναζητούμε το σημείο που οι εικόνες τροφοδοτούν τις αφηγήσεις ή και το αντίστροφο.
Με την ηθοποιό Μαρία Κατσιά και το θεατρικό της workshop, δραματοποιούμε τις ιστορίες μας και ανακαλύπτουμε τις δημιουργικές διαστάσεις του θεατρικού αυτοσχεδιασμού.
Με τη δημοσιογράφο Εύη Καρκίτη, εισχωρούμε στις αρχές της κριτικής ανάγνωσης και το πώς μέσω αυτής μπορεί να ενισχυθεί η γραφή μας.
(με τους Αλέξανδρο Μυροφορίδη, Χριστίνα Δεμερτσίδου, Μαρία Κατσιά, Εύη Καρκίτη
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου
«Μια πεταλούδα στο Γενί Τζαμί»
Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι ακόλουθοι του Σαμπετάη Σεβή, οι περίφημοι Ντονμέ της Θεσσαλονίκης, ανέθεσαν στον Σικελό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλλι, την ανοικοδόμηση του Γενί Τζαμί. Το καλαίσθητο αυτό κτήριο παραμένει μέχρι τις ημέρες μας το πιο σημαντικό οικοδόμημα των Ντονμέ παγκοσμίως, καθώς σε αυτό συγκεράστηκε με θαυμαστό τρόπο η επιφανειακή τους πίστη στο Ισλάμ, με μια πλειάδα συμβολισμών που αντανακλά τις ενδότερες πεποιθήσεις αυτής της μοναδικής εθνοθρησκευτικής ομάδας που άκμασε στην πόλη μας. Παράδοξα χωρία από το κοράνι, τεκτονικοί συνειρμοί, στηθαία κατάστικτα με το αστέρι του Δαβίδ, ρολόγια που μας καλούν να γυρίσουμε πίσω το χρόνο, και μια εντέχνως κρυμμένη πεταλούδα, αποτελούν μερικά από τα στοιχεία που καθιστούν το Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης τον μεταβατικό χώρο της θρησκευτικής ετεροτοπίας των Ντονμέ. Η αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου, βασισμένη σε δική του έρευνα προσεγγίζει με ξεχωριστό τρόπο τους συμβολισμούς, τα κρυμμένα νοήματα και το θρησκευτικό κοσμοείδωλο των οπαδών του Μεσσία της Θεσσαλονίκης. Αυτά θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε στο μυστηριακό Γενί Τζαμί της συνοικίας των εξοχών.
( με τον αρχαιολόγο & ξεναγό Τάσο Παπαδόπουλο)

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου
«Ηλιοβασίλεμα στο Θερμαϊκό»
Σαλπάρουμε με την υπέροχη «Αλκυόνη» από τον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης για να μοιραστούμε ένα ξεχωριστό απόγευμα. Ο καπετάνιος μας Νίκος Κούβακας και ο ξεναγός μας Τάσος Παπαδόπουλος είναι έτοιμοι για μια θαλάσσια διαδρομή γεμάτη από άγνωστες ιστορίες από την πόλη. Βυθισμένα τείχη, ένα ναυάγιο, εμπορικά πλοία που μόλις ανάβουν τα φώτα, η σχέση της Θεσσαλονίκης με το υδάτινο στοιχείο βρίσκονται στο κέντρο μιας απολαυστικής αφήγησης που συνοδεύεται από καλό κρασί, ελαφρύ δείπνο και γλυκό. Η Καλαμαριά, το Ντεπώ, το Λιμάνι, η αγκαλιά της Αριστοτέλους έτσι όπως προσεγγίζονται από τη θάλασσα συνθέτουν μια γοητευτική εικόνα λουσμένη στο φως του ηλιοβασιλέματος.
(με τον αρχαιολόγο και ξεναγό Τάσο Παπαδόπουλο και καπετάνιο τον Νίκο Κούβακα)
Κυριακή 8 – Παρασκευή 13 Οκτωβρίου
«Ταξίδι στο φως»
Ταξιδεύουμε στην Τοσκάνη και την Ούμπρια
Μεσαιωνικά χωριά, ατέλειωτοι αμπελώνες, κυπαρίσσια, καθεδρικοί ναοί που κόβουν την ανάσα με τους καλλιτεχνικούς τους θησαυρούς, πέτρινες αγροικίες στη μέση μιας ήπιας και γαλήνιας φύσης, όλοι οι μύθοι που συνδέονται μέσα στους αιώνες με τις θρυλικές πόλεις και τα χωριά της Τοσκάνης και της Ούμπρια μας εμπνέουν και μας χαρίζουν το πολύτιμο υλικό για το δεύτερό μας ταξίδι στην Ιταλία.
Με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, επιχειρούμε τη δική μας εκδοχή ταξιδιών που αποτελούν μια στοχαστική περιήγηση σε ιδρυτικούς μύθους και μεγάλα αφηγήματα του δυτικού κόσμου. Ενάντια σε κάθε τουριστική λογική δίνουμε έμφαση στην ανθρώπινη εμπειρία και περιπέτεια αναζητώντας εκείνο που διέφυγε της προσοχής, την αθέατη όψη των μεγάλων και σημαντικών πραγμάτων ή ακόμη και μια νέα προσέγγιση πάνω σε τόπους, χώρους και μνημεία που κατέστησαν μια ολόκληρη περιοχή παγκόσμιο προορισμό.
Παρά το γεγονός ότι ταξιδεύουμε σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς ολόκληρου του κόσμου, το ταξίδι μας σχεδιάστηκε έτσι ώστε η εμπειρία των συναρπαστικών μεσαιωνικών πόλεων της περιοχής να συνδυάζεται με την απόλυτη γαλήνη της εξοχής, το βίωμα της σύνδεσης με τη φύση.
(με τον αρχαιολόγο και ξεναγό Τάσο Παπαδόπουλο και την σύμπραξη της Εύης Καρκίτη)
Σάββατο 21 Οκτωβρίου
«Η ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης μέσα από τη Βασιλική του Αγίου Δημητρίου.»
Από την ίδρυση της στα τέλη του 4 ου προχριστιανικού αιώνα, μέχρι το σήμερα, η Θεσσαλονίκη δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί μία μεγάλη πόλη, πρωταγωνίστρια στην Ιστορία. Περνούν Ρωμαίοι, Άραβες, Νορμανδοί, Βενετοί, Βυζαντινοί, Οθωμανοί και άλλοι και όλοι αφήνουν το σημάδι τους χαραγμένο στο σώμα της πόλης. Τα μνημεία της φυσικά είναι σαφείς μάρτυρες της ιστορίας της. Η πόλη βέβαια από τον 4 ο μ.Χ. αιώνα ταυτίζεται με τη μορφή του Αγίου Δημητρίου και ιδιαίτερα με το σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η Βασιλική του Αγίου. Ο ναός κρύβει γνωστές και άγνωστες πτυχές της μακραίωνης ιστορίας της πόλης, αποτυπωμένες υλικά αλλά και άυλα. Αυτές θα διερευνήσουμε.
(τον ιστορικό, υπ. Διδάκτορα στην ηθική φιλοσοφία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ & ξεναγό με τον Δημήτρη Σαρμανιώτη)

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Σάββατο 4 Νοεμβρίου
«Από τον Σάραπι στον Άγιο Δημήτριο. Μεταμόρφωση και μετάβαση από την αρχαία θρησκεία στο χριστιανισμό. Ανάγνωση μέσα από μνημεία και μουσεία της πόλης»
Τον 4ο μεταχριστιανικό αιώνα μία τεράστια αλλαγή πρωτοφανούς σημασίας λαμβάνει χώρα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο χριστιανισμός, μία μικρή καινούρια θρησκεία που είχε γεννηθεί τρεις αιώνες πριν στη ρωμαϊκή επαρχία της Ιουδαίας νομιμοποιείται για πρώτη φορά από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και μόλις δεκαετίες αργότερα γίνεται η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η Θεσσαλονίκη ως μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τότε αποτελεί σημαντικό θέατρο των εξελίξεων. Οι αρχαίοι θεοί ‘’πεθαίνουν’’ και χάνονται στη λήθη. Ή μήπως όχι; Οι σαρωτικές αλλαγές που επέρχονται από τα σπουδαία και σημαντικά ως την καθημερινότητα των ανθρώπων αλλά και τα ‘’δάνεια’’ του παλιού κόσμου στο νέο μελετώνται μέσα από μνημεία και μουσεία της πόλης.
( Η διαδρομή είναι διάρκειας 6 περίπου ωρών, με τον ιστορικό, υπ. Διδάκτορα στην ηθική φιλοσοφία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ & ξεναγό με τον Δημήτρη Σαρμανιώτη)
Κυριακή 5 Νοεμβρίου
«Από το αρχαίο Δίον στο Κάστρο του Πλαταμώνα»
Ταξιδεύουμε στο Δίον τον Πλαταμώνα και τον Παλαιό Παντελεήμονα
Κάτω από τη σκιά του δεσποτικού Όλυμπου, ανάμεσα σε κελαρυστά ρυάκια και πλατύφυλλα δέντρα, κείτονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Δίου. Οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν θα μπορούσαν να βρουν ιδανικότερο τόπο για να ιδρύσουν την Ιερή τους Πόλη. Υπό την υψηλή εποπτεία του Δία, συναντάμε τον Ορφέα και τη Δήμητρα, τον Ασκληπιό και την οικογένεια του, τον Αλέξανδρο και τον Βεσπασιανό, σε έναν μαγικό τόπο σπάνιου φυσικού κάλλους, όπου το λυκόφως του αρχαίου κόσμου διαδέχθηκε η αυγή του πρώιμου Χριστιανισμού και η λατρεία του Χριστού συνυπήρξε με αυτή της Ίσιδας. Το Κάστρο του Πλαταμώνα, το μνημειακό τοπόσημο της Πιερίας, έχει πλέον χαθεί από το οπτικό πεδίο των ταξιδευτών που ανεβοκατεβαίνουν την Εθνική, όμως έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί. Βυζαντινοί και σταυροφόροι, ναζί εισβολείς και αμυνόμενοι σύμμαχοι, ο Βονιφάτιος Μομφερατικός και ο Θεόδωρος Τετραγωνίτης καθώς και ο αρχιλήσταρχος του Ολύμπου Φώτης Γιαγκούλας, ο οποίος επέβαλε στην περιοχή το δίκαιο της Παρδάλας, αποτελούν μερικές από αυτές. Η μέρα ολοκληρώνεται με φαγητό ή καφέ και ξεκούραση στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα.
(με τον αρχαιολόγο και ξεναγό Τάσο Παπαδόπουλο)
Παρασκευή 10 – Κυριακή 12 Νοεμβρίου
«Άπειρη Ήπειρος»
Ταξιδεύουμε σε Μέτσοβο, Πρέβεζα, Νεκρομαντείο Αχέροντα, Πάργα, Γιάννενα, Νήσο Ιωαννίνων
Ξεκινάμε από την Θεσσαλονίκη νωρίς το πρωί για να επισκεφτούμε το Μέτσοβο και την εξαιρετική Πινακοθήκη των Αβέρωφ, γνωρίζοντας καλύτερα μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους. Ανακαλύπτουμε την Πρέβεζα του Κώστα Καρυωτάκη με μια περιήγηση στα σημεία που έζησε και κινήθηκε μέσα στη πόλη αλλά και στον τόπο της αυτοκτονίας του και αφηγούμαστε τα τελευταία συνταρακτικά 24ωρα της ζωής του. Επισκεπτόμαστε το Νεκρομαντείο του Αχέροντα και τη σκοτεινή στοά του με τη Νέκυια κατά νου αλλά συναντάμε και τον Λουκιανό στον πιο σοφό όσο και ξεκαρδιστικό Νεκρικό του Διάλογο. Κάνουμε βαρκάδα στον ποταμό της αιώνιας λήθης, τον Αχέροντα, επισκεπτόμαστε την Πάργα μέσα στους ράθυμους φθινοπωρινούς της ρυθμούς και γνωρίζουμε τα Ιωάννινα και τη μεγάλη και δύσκολη ιστορία τους. Επισκεπτόμαστε στο Νησί το σπίτι του Αλή Πασά αλλά και τη Μονή Φιλανθρωπηνών που έχει καθηλωτικές ιστορίες να μας μεταφέρει. Πριν φύγουμε συναντάμε τους ανθρώπους της ξεχωριστής Ρωμανιώτικης συναγωγής των Ιωαννίνων και μαθαίνουμε την συνταρακτική ιστορία της εβραϊκής κοινότητας, που ζούσε στη περιοχή από την αρχαιότητα και δοκιμάστηκε σκληρά στα χρόνια της Ναζιστικής Κατοχής. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας συναντάμε ακόμη τον Μάντη Τειρεσία, τον Λόρδο Μπάυρον, την Μαρία Πολυδούρη, τις πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες και, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο – για μια σύντομη στιγμή- τον Τζέιμς Μποντ.
(με τον αρχαιολόγο και ξεναγό Τάσο Παπαδόπουλο και τη σύμπραξη της Εύης Καρκίτη)
Πέμπτη 16 Νοεμβρίου
«Σκοτεινή Μνήμη»
Μυστήριο, δολοφονίες, μυστικές γωνιές και σημεία που κρύβουν τις δικές τους ιστορίες, απώλειες και τραύματα, γίνονται η βάση της πυκνής αφήγησης για μια διαδρομή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ένας δολοφονημένος βασιλιάς, Βούλγαροι αναρχικοί, η Φεντερασιόν, εξεγερμένοι καπνεργάτες, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, ο Πολκ, ο Λαμπράκης, συμβάντα που άλλαξαν την ταυτότητα της πόλης γίνονται σταθμοί σε αυτή τη διαδρομή μνήμης με τις σκοτεινές πλευρές και τις γκρίζες ζώνες. Από την Πλατεία Αριστοτέλους έως το Διοικητήριο και από τη Συναγωγή των Μοναστηριωτών έως τον Φραγκομαχαλά και το Λιμάνι της πόλης μοιραζόμαστε αυτά που άφησε πίσω του ο συγκλονιστικός 20ος αιώνας της Θεσσαλονίκης.
( με τον αρχαιολόγο και ξεναγό Τάσο Παπαδόπουλο)
Κυριακή 19 Νοεμβρίου
«Σταυροφόροι στη Θεσσαλονίκη: Η Δ΄ Σταυροφορία και η έλευση των Δυτικών»
Η ιστορία των ανθρώπινων πολιτισμών βρίθει από μεγάλες λεηλασίες και καταστροφές, λίγες όμως μπορούν να συγκριθούν με την αγριότητα και την βαρβαρότητα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, το 1204. Οι υποτιθέμενοι στρατιώτες του Χριστού, τυφλωμένοι από απληστία και μισαλλοδοξία, κατέστρεψαν την μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη του Μεσαίωνα, ένα πραγματικό λίκνο της Χριστιανικής Ευρώπης και αφάνισαν, σχεδόν, οτιδήποτε όμορφο και θαυμαστό έπεσε στα χέρια τους. Μέσα από την αστική περιπλάνηση, ακολουθούμε τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν σ’ αυτήν την πολιτιστική τραγωδία και διατρέχουμε μαρτυρίες σχετικά με τα χιλιάδες έργα τέχνης που καταστράφηκαν ή κλάπηκαν για να κοσμούν την Δυτική Ευρώπη. Παράλληλα, «ταξιδεύουμε» στον λατινοκρατούμενο ελλαδικό χώρο και, ειδικότερα, στο βραχύβιο και «ξεχασμένο» Βασίλειο της Θεσσαλονίκης όπου ιππότες, δεσποσύνες και τροβαδούροι συνθέτουν ένα αξιομνημόνευτο και άγνωστο εν πολλοίς παρελθόν.
(με την ομάδα Έρευνας και Δημόσιας Ιστορίας, με τον ιστορικό, υπ. Διδάκτορα στην ηθική φιλοσοφία στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, και ξεναγό Δημήτρη Σαρμανιώτη και τους τελειόφοιτους φοιτητές στο Ιστορικό- Αρχαιολογικό ΑΠΘ, Θοδωρή Καραμάτσογλου και Γιώργο Κατσιά)
Παρασκευή 24 – Κυριακή 26 Νοεμβρίου
«Στην Ανατολή της Δύσης»
Ταξιδεύουμε στην Ανατολική Μακεδονία & τη Θράκη. Καβάλα, Δράμα, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη
Ένας Καβαλιώτης που έγινε ο ηγεμόνας της Αιγύπτου, ένας σεβαστοκράτορας που μας κληροδότησε το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο της Θράκης και ένας σουλτάνος που γεννήθηκε στο Διδυμότειχο. Σε αυτό το πολιτιστικό ταξίδι εξερευνούμε το αιώνιο σταυροδρόμι στο οποίο η Δύση αγγίζει την Ανατολή στην εσχατιά της ελληνικής επικράτειας.
(με τον αρχαιολόγο και ξεναγό Τάσο Παπαδόπουλο, τον συγγραφέα Κυριάκο Συφιλτζόγλου και ερευνητή και συγγραφέα Νίκο Κοσμίδη. Οι κρατήσεις για την συγκεκριμένη εξόρμηση δεν έχουν ακόμη ανοίξει. Θα ενημερωθείτε με σχετικό email μέσα στις επόμενες μέρες.)

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
« Οι αγορές της Θεσσαλονίκης»
Μέσα στο σύνθετο τοπίο της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης οι αγορές ήταν πάντα κάτι περισσότερο από κομμάτι μιας οικονομικής αστικής δραστηριότητας. Ήταν τα σημεία εκείνα όπου διασταυρώνονταν αντιλήψεις, θρησκευτικές πεποιθήσεις, κοινωνικές τάξεις, άνθρωποι με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές ακόμη και με διαφορετικές γαστρονομικές αρχές και προτιμήσεις. Μερικές από αυτές τις αγορές χάθηκαν στο χρόνο, άλλες εξακολουθούν να λειτουργούν ως σήμερα, κάποιες από αυτές ανοιχτές, άλλες σκεπαστές, όλες έχουν τη δική τους διαδρομή στην ιστορία και συνθέτουν με το δικό τους τρόπο ένα ακόμη αφήγημα για την Θεσσαλονίκη.
Με ξεναγό μας τον Δημήτρη Σαρμανιώτη επιχειρούμε να διερευνήσουμε τις διαστάσεις της έννοιας της αγοράς διαχρονικά, τις συγκλίσεις και τις αποκλείσεις των διαφορετικών κοινοτήτων στις αγορές της Θεσσαλονίκης και ακολουθώντας ορατά και αόρατα ίχνη να αφηγηθούμε την ιστορία τους αναζητώντας τα νήματα εκείνα που συνδέουν το χθες με το σήμερα.
(με τον με τον ιστορικό, υπ. Διδάκτορα στην ηθική φιλοσοφία στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, και ξεναγό Δημήτρη Σαρμανιώτη)
Κυριακή 3 Δεκεμβρίου
«Thessalonica Romana»
Αναζητούμε τα ίχνη μιας αυτοκρατορίας που σημάδεψε τον αρχαίο κόσμο. Αυτοκράτορες και μάρτυρες, αρχαίοι θεοί και καινά δαιμόνια, αρχαιολόγοι και αρχαιοκάπηλοι, “μαγεμένα” αγάλματα και “καταραμένοι” τόποι αποτελούν σταθμούς σε αυτή την περιήγησή μας στο χώρο και τον χρόνο. Βαδίζουμε πάνω στα ρωμαϊκά κατάλοιπα της πόλης και αποκαλύπτουμε τα κρυμμένα τους μυστικά. Η ρωμαϊκή αγορά, η μυστηριακή Ροτόντα, η θριαμβική αψίδα του Γαλερίου και το ανακτορικό του συγκρότημα του, ο χαμένος ιππόδρομος της Θεσσαλονίκης έχουν να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες, δόξας και σκότους, δύναμης και ήττας μιας εποχής που άφησε πίσω μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης. Η διαδρομή μας ολοκληρώνεται σε επιλεγμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου συνδέουμε τα ευρήματα με τους τόπους στους οποίους βρέθηκαν, ανατροφοδοτώντας τη σύνδεση μας με την τοπογραφία της ρωμαϊκής πόλης.
(με τον αρχαιολόγο και ξεναγό Τάσο Παπαδόπουλο)
Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου
«Βραδινή διαδρομή στο Ντεπώ»
Περπατάμε στην περιοχή του Ντεπώ με φόντο το φωτισμένο αστικό τοπίο. Στην διαδρομή συναντάμε την αποθήκη των τραμ και διάσημα εκλεκτικιστικά κτήρια με την υπογραφή τριών διαφορετικών αρχιτεκτόνων που κρύβουν συναρπαστικές ιστορίες. Διασχίζουμε μια συνοικία που δεν έχασε ως σήμερα τον χαρακτήρα της και στεκόμαστε μπροστά από ένα σπίτι με παράξενους θορύβους και φώτα που αναβοσβήνουν μέσα στην νύχτα. Μοιραζόμαστε ιστορίες για κάποια λουτρά, χειμερινά και θερινά σινεμά που δεν υπάρχουν πια και προπολεμικά καταστήματα που υπάρχουν ακόμη. Επίσης συναντάμε τον ποιητή Γιώργο Βαφόπουλο, τον Γιώργο Ιωάννου, τον Νίκο Μπακόλα, για μια στιγμή τον Γάλλο μηχανικό Ζοζέφ Πλεϋμπέρ και ένα ζευγάρι που κάποτε ένωσε ένας παράφορος έρωτας.
( με τον Τάσο Παπαδόπουλο, Εύη Καρκίτη, Λάζαρο Κατσιά)
Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Δεκεμβρίου
Πόλεις στη λογοτεχνία
«Γιάννενα: γυάλινα και μαλαματένια»
Διήμερη λογοτεχνική περιήγηση με τον νεοελληνιστή Χρήστο Δανιήλ
Ξεκινώντας τη διερεύνηση για τη λογοτεχνική αποτύπωση των πόλεων τα Γιάννενα μοιάζουν ένας σχεδόν αυτονόητος πρώτος σταθμός. Ποίηση ή πεζογραφία που γράφτηκε για τα Γιάννενα ή που γράφτηκε στα Γιάννενα, τοπόσημα που επανανοηματοδήτηκαν μέσα από τη γραφή, σημαντικά μνημεία ή μυστικές γωνιές που γέννησαν ιστορίες, πρόσωπα ιστορικά και φανταστικά με τις δικές τους διαδρομές μέσα στις σελίδες, αφηγήσεις, γραπτές αλλά και προφορικές, συνθέτουν ένα πολύπλευρο λογοτεχνικό τοπίο.
Με οδηγό μας τον Χρήστο Δανιήλ, διδάκτορα της νεοελληνικής λογοτεχνίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, μελετητή και ερευνητή του δημοτικού τραγουδιού, του έργου της Μάτσης Χατζηλαζάρου, του Νίκου Καββαδία κι άλλων, καθώς και συγγραφέα του τόμου Τα Γιάννενα στη νεοελληνική πεζογραφία, περιηγούμαστε για ένα Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα, αναζητώντας τη λογοτεχνική τους ταυτότητα.
Ένα corpus κειμένων που έχει συγκεντρωθεί από τον ίδιο, χώροι που συνδέθηκαν με την ανάπτυξη των γραμμάτων, αλλά και συναντήσεις με πρόσωπα που κατοικούν στα Γιάννενα και παίζουν το δικό τους ρόλο στη λογοτεχνική και πολιτισμική πραγματικότητα της περιοχής, αποκαλύπτουν μια πόλη όχι μόνο με μεγάλη ιστορία αλλά και με ένα ιδιαίτερο αποτύπωμα στα ελληνικά γράμματα.
Την περιήγησή μας συμπληρώνει κινηματογραφικό υλικό, από ταινίες μυθοπλασίας αλλά και τεκμηρίωσης που συνδέονται με τα Γιάννενα, συμβάλλοντας σε μια διαφορετική σύνδεση με μια ολοζώντανη πολιτιστικά πόλη, σε έναν διαχρονικά σημαντικό προορισμό.
(με τον νεοελληνιστή Χρήστο Δανιήλ)
Τρίτη 12 Δεκεμβρίου
«Από την Μπάρα στον Βαρδάρη»
Οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους, τα πάθη και οι επιθυμίες τους τροφοδοτούν συναρπαστικές αφηγήσεις και δένονται με το νυχτερινό αστικό τοπίο.
Περπατάμε σε δρόμους, στεκόμαστε σε πλατείες και σημεία, σκοτεινές γωνιές και μυστικά περάσματα ανασύροντας τις αναμνήσεις και τα γεγονότα που έστησαν το μύθο της ερωτικής πόλης.
Ιστορία και μικροϊστορία εμπλέκονται διαρκώς σε μια διαχρονική προσέγγιση της συναρπαστικής ερωτικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης που τροφοδότησε τη φαντασία των ποιητών, των πεζογράφων, των ερευνητών, των ιστορικών, των περιπατητών.
Από το άγαλμα του Κωνσταντίνου στην πλατεία Δημοκρατίας μέχρι τη θρυλική οδό Αφροδίτης, την πλατεία Μοριχόβου και τις άλλες γωνιές στον Βαρδάρη επιχειρούμε την σύνθεση της εικόνας ενός μυστικού κόσμου εντοπίζοντας τα ίχνη και τα νήματα που ενώνουν το χθες με το σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διαδρομής μας θα έχουμε την ευκαιρία να ρίξουμε ένα διαφορετικό βλέμμα σε γνωστές περιοχές, να ανακαλύψουμε άγνωστες γωνιές και εκείνες τις ιστορίες που έπλεξαν τον μύθο της ερωτικής πόλης.
Στο τέλος της διαδρομής έχουμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με την Κρίστυ Αλεξίου.
(με τον Τάσο Παπαδόπουλο και τη συμμετοχή της Κρίστυς Αλεξίου)
Κυριακή 17 Δεκεμβρίου
«Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: μια αναδρομή στην ιστορία του και τα πρόσωπα που την καθόρισαν»
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα μεγάλο ορόσημο για την ιστορία της πόλης κατά τον ταραχώδη 20ο αιώνα, με πλούσια κληρονομιά που εκτείνεται μέχρι τις μέρες μας. Η ίδρυση του, το 1925, σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής για την Θεσσαλονίκη. Μέσα από την περιπλάνηση στον πανεπιστημιακό χώρο, αναδεικνύουμε ιστορίες και πρόσωπα που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στη πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. Σπουδαίοι καθηγητές αλλά και φοιτητές-ήρωες, πράξεις αντίστασης και αμφισβήτησης απέναντι σε κατακτητές και φασιστικά καθεστώτα και μια τεράστια συνεισφορά στον επιστημονικό και πολιτιστικό χώρο είναι μερικές μόνο από τις πτυχές που θα εξετάσουμε μέσα από την περιήγησή μας σ’ ένα σημείο που χτυπάει έντονα η καρδιά της πόλης και των ανθρώπων της.
( με την ομάδα Έρευνας και Δημόσιας Ιστορίας, με τον ιστορικό, υπ. Διδάκτορα στην ηθική φιλοσοφία ΑΠΘ, και ξεναγό Δημήτρη Σαρμανιώτη και τους τελειόφοιτους φοιτητές στο Ιστορικό- Αρχαιολογικό ΑΠΘ, Θοδωρή Καραμάτσογλου και Γιώργο Κατσιά)
Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου
Το χριστουγεννιάτικο πάρτι της Thessaloniki Walking Tours

Πληροφορίες και κρατήσεις: [email protected]