Το παξιμάδι ως τεχνική συντήρησης από την αρχαιότητα θα μπορούσε να το συγκρίνει κανείς με τον πηλό για την καθημερινότητα και την εξέλιξη στον τρόπο μαγειρέματος. Αγαθά της γης που έχουν διάρκεια, αμφότερα.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος

Η αρχετυπική αυτή μορφή της ανθρώπινης διατροφής, το ψωμί, που δημιουργείται όταν το νερό ενώνεται με το αλεύρι αλλάζει τη σχέση της με τον χρόνο διατηρώντας τα θρεπτικά συστατικά της όταν εκ των υστέρων το νερό θα αποχωρήσει αφού πρώτα έχει δημιουργήσει το μικρό θαύμα στο οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Στην ελληνική διατροφή ο άρτος και τα αρτοσκευάσματά είναι τόσο θεμελιώδη ώστε πολιτιστικά είναι φορτισμένα με πολλούς συμβολισμούς. Η Κρήτη είναι μία εμβληματική περιοχή για τα παξιμάδια και τις κουλούρες της με παράδοση αιώνων, την οποία διατηρεί και την αναδεικνύει χρησιμοποιώντας και νέα μέσα της σύγχρονης αρτοποιίας.

Μόλις δαγκώσετε ένα παξιμάδι από τον σφακιανό φούρνο Ντουρουντούς, θα νιώσετε αυτήν ακριβώς τη διαδρομή στο χρόνο και το τι σημαίνουν αυτοί οι μικροί θησαυροί στην καθημερινή μας διατροφή.

Η συμβουλή της γιαγιάς Άννας

«Αν θες παιδάκι μου να κανείς κάτι κάλο, κάντο με τα χεράκια σου…»

Η ιστορία του Φούρνου Ντουρουντούς ξεκινάει όταν η γιαγιά Άννα έφτασε από το φαράγγι της Σαμαριάς στα Σφακιά για να παντρευτεί φέρνοντας μαζί και τα μυστικά της μαγειρικής της. Αυτά τα πολύτιμα μυστικά ζυμώνονται μέχρι και σήμερα από τα εγγόνια της που φροντίζουν η καλύτερη πρώτη ύλη να συναντά το μεράκι και τις σύγχρονες εφαρμογές τις αρτοποιίας για να απολαμβάνουμε τα παξιμάδια και τα αρτοσκευάσματα του Φούρνου Ντουρουντούς καθημερινά.

 

ΝΤΟΥ…στη γεύση και τη θρέψη

Τα προϊόντα Ντουρουντούς είναι χειροποίητα, παραδοσιακά και βιολογικά. Επίσης, εκτός από τα διάφορα και διαφορετικά παξιμάδια, διαθέτουν ποικιλία από κριτσίνια, μπισκότα και super healthy προϊόντα χωρίς αλάτι, ζάχαρη ή μαγιά. Έτσι, μιλάμε για κάτι παραδοσιακό που ταυτόχρονα μπορεί να εμπλουτίσει τη σύγχρονη διατροφή μικρών και μεγάλων και θα μιλήσω με παραδείγματα.

Πρόκειται, πρώτα απ’ όλα για ένα καθημερινό snack που μπορείτε να έχετε μαζί σας στην εργασία, τα παιδιά στο σχολείο, στον περίπατό σας ή στη γυμναστική, δε χρειάζεται ψυγείο και «στέκεται», όπως λέμε, μόνο του διατροφικά. Τα κριτσίνια, που μπορείτε να επιλέξετε ακόμη και με αλεύρι οσπρίων ή χαρουπιού, με σπόρους, με κανέλλα ή γραβιέρα Κρήτης είναι μια ιδανική λύση ως ενδιάμεσο μικρο-γεύμα ή συμπλήρωμα στη σαλάτα σας. Οι μικρές μπουκιές παξιμαδιών και τα μπισκότα επίσης είναι ένα διαφορετικό και σίγουρα υγιεινό σνακ, με ξεκάθαρα ποιοτική πρώτη ύλη σε σύγκριση με άλλα τυποποιημένα προϊόντα χαμηλής διατροφικής αξίας. Όπως είπαμε υπάρχει ολόκληρη σειρά βιολογικών προϊόντων για ακόμη περισσότερες γευστικές εξερευνήσεις καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παξιμάδια και τα ντακάκια μπορούν να γίνουν ο θρεπτικός συνεργός σε γεύματα και συνταγές. Ένα παξιμάδι βρώμης ή χαρουπιού για παράδειγμα μπορεί να αντικαταστήσει τα κρουτόν στη σαλάτα, να ανακατευτεί με τα φρούτα και το μέλι στο γιαούρτι, να κάνει πιο τραγανή την ομελέτα και να συνδυαστεί σε αρκετές ακόμη ιδέες μας σε όλα τα γεύματα της ημέρας. Η σειρά Super Healthy, μάλιστα, συμπληρώνει τις προτάσεις με ό,τι καλύτερο για τις διατροφικές συνήθειες όσων έχουν ελαχιστοποιήσει το αλάτι ή τη ζάχαρη ενώ ταυτόχρονα τους ενισχύει με συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας.

Τα άλευρα οσπρίων, που προέρχονται από συνδυασμό φαγόπυρου, φακής και φάβας και το χαρουπάλευρο, το συστατικό με την «ολική επαναφορά» στην καθημερινή διατροφή έπειτα από δεκαετίες, δίνουν το στίγμα των προϊόντων Ντουρουντούς. Παράδοση που για να συνεχιστεί χρειάζεται σύγχρονη αντίληψη και νέα προϊόντα. Έτσι γράφονται οι νέες σελίδες στην ιστορία της γιαγιάς Άννας και του Φούρνου από τα Σφακιά. Φυσικά, όλα τα προϊόντα είναι διαθέσιμα και στο ηλεκτρονικό κατάστημα Ντουρουντούς και έρχονται στην πόρτα μας.

Μετά από όλα αυτά, δε μένει παρά να κάνουμε ένα «Ντου…στη γεύση» και να ανακαλύψουμε τους θησαυρούς της μεσογειακής διατροφής.

Φούρνος Ντουρουντούς – info

Website: ntourountous.gr

E-shop: ntourountous.gr/e-shop

Facebook: Ντουρουντούς Φούρνος

Instagram: ntourountous_bakery