Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 2.153.832 φορολογικές δηλώσεις, από ένα σύνολο σχεδόν 6,5 εκατομμυρίων -δηλαδή περίπου το 30%. Εξ αυτών, το 13,93% θα έχει επιστροφή φόρου, το 30,28% των δηλώσεων είναι χρεωστικές -δηλαδή προκύπτει φόρος- ενώ το 55,79% είναι μηδενικές. Να σημειωθεί ότι από τις χρεωστικές ο μέσος φόρος είναι στα 790 με 800 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης είναι τα τέλη Ιουνίου και συγκεκριμένα η Παρασκευή 30 Ιουνίου. Η πρώτη δόση του φόρου που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 29 Ιουλίου 2022. Να σημειωθεί ότι και φέτος υπάρχει η δυνατότητα έκπτωσης κατά 3% στον φόρο, στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης -δηλαδή ολόκληρου του ποσού έως τις 29 Ιουλίου.

Φορολογικές δηλώσεις: Τα σενάρια παράτασης
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο χαμηλός ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην επεξεργασία των σεναρίων για παράταση. Ένα από τα πιο πιθανά σενάρια είναι η παράταση έως τις 27 Ιουλίου 2022 για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Ο φοροτεχνικός Μαρίνος Αμπελιώτης συμβούλευσε τους φορολογούμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη δήλωση των δωρεών και γονικών παροχών που έγιναν το 2021, καθώς αν δεν δηλωθούν σωστά μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με εξαιρετικά «σκληρούς» φόρους.

Υπενθυμίζεται ότι ταυτόχρονα «τρέχει» η διαδικασία εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ.

Πηγή: iefimerida.gr