25η Μαρτίου χωρίς μπακαλιάρο σκορδαλιά δε γίνεται. Το έθιμο κρατά αιώνες και σχετίζεται με την ορθοδοξία. Κατά την περίοδο της Σαρακοστής η εκκλησία επιτρέπει διαφοροποίηση της αυστηρής νηστείας σε τρεις περιπτώσεις: 25η Μαρτίου (επιτρέπονται κρασί, λάδι, ψάρι), Κυριακή των Βαΐων (επιτρέπονται κρασί, λάδι, ψάρι), Μ. Πέμπτη (επιτρέπεται το λάδι).

Επειδή, λοιπόν, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μια χαρμόσυνη γιορτή, καθιερώθηκε να μπορούν οι πιστοί να κάνουν ένα διάλειμμα από τη νηστεία για να δυναμώσουν και να χαρούν. Και επειδή τα παλιά χρόνια, με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθιερώθηκε ο παστός μπακαλιάρος κατά τον 15ο αιώνα, μια εύκολη και φθηνή λύση, που εξελληνίστηκε με τη συνοδεία της ελληνικής σκορδαλιάς.

Η Θεσσαλονίκη τιμά το έθιμο του Μπακαλιάρου Σκορδαλιά

Από τα βάθη της ελληνικής παράδοσης, λοιπόν, μέχρι και σήμερα οι Έλληνες τη συγκεκριμένη μέρα τρώμε μπακαλιάρο. Στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, που φημίζεται για το καλό της φαγητό συναντάμε την αγαπημένη συνταγή σε πολλές αγαπημένες ταβέρνες και εστιατόρια. Σχεδόν σε όλη την πόλη θα βρείτε το διάσημο πιάτο, αλλά, αν δυσκολεύεστε να καταλήξετε, σας έχουμε προτάσεις για μπακαλιάρο σκορδαλιά μπουκιά και συχώριο!

Μπακαλιαράκια στο Λιμάνι

Λαδάδικα – Φασιανού 1
Λιμάνι – Κουντουριώτου 15

Εδώ, ο Μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι καθημερινή υπόθεση και σερβίρεται όλο το χρόνο. Αν ψάχνετε, λοιπόν, κάποιον ειδικό της συνταγής, μόλις τον βρήκατε.


Τα Μπακαλιαράκια του Αρίστου

Κατούνη 2, Λαδάδικα

Τα λόγια είναι περιττά. Ο Αρίστος ξέρει από καλό μπακαλιάρο και την ημέρα αυτή σημειώνει ρεκόρ πωλήσεων. Μπορείτε να καθίσετε στο κατάστημα, στο πλακόστρωτο ή απλά να πάρετε το μπακαλιάρο στο σπίτι σας, πάντα φρεσκοτηγανισμένο και τραγανό.


Frutti di Mare

Κομνηνών 20

Ένα από τα πιο αγαπημένα fish bar του κέντρου μάς καλεί να γευτούμε τις αυθεντικές του γεύσεις σε μια πολύ cosy και comfort μορφή. Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά ετοιμάζεται καθημερινά στο χώρο τους, με τα αγνότερα υλικά.


Το Δίχτυ

Δραγούμη και Δήμητσα 18, Πλατεία Άθωνος

Στο Δίχτυ μένουν πιστοί στην παράδοση. Γευστικότατοι και οικονομικοί μεζέδες, πιάτα θαλασσινών και κρεατικών, αλλά και όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά για το ουζάκι σας, θα τα βρείτε στον πλήρως ενημερωμένο κατάλογό τους. Την 25η Μαρτίου δεν θα μπορούσαν να μην σας προσφέρουν τον πεντανόστιμο και ολόφρεσκο μπακαλιάρο τους.


Αναντάμ Παπαντάμ 

Πολυτεχνείου 13, Πυλαία

Φημίζονται για το νόστιμο ψάρι τους, πάντα προσεκτικά διαλεγμένο, άρα ο μπακαλιάρος που θα σας προσφέρουν θα είναι σίγουρα απολαυστικός.


Ιχθυοπωλείο ‘Πσαράς’

Μητροπολίτου Γενναδίου 7, Άθωνος

Στο ιχθυοπωλείο «Πσαράς», ζωντανό από το 2014, θα σου προσφέρουν τα πιο φρέσκα και ποιοτικά ψάρια. Χρόνια τώρα, βρέξει χιονίσει, μικρά καΐκια βγαίνουν καθημερινά στα πέλαγα και με σεβασμό στη φύση φέρνουν για σένα αυτό που θα τους δώσει η θάλασσα την εκάστοτε στιγμή. Γι’αυτό θα απολαύσεις μόνο ψάρια εποχής, που μοσχοβολάν αλμύρα.

Ο ολόφρεσκος μπακαλιάρος τους μπορεί να έρθει και στον χώρο σας, καθώς διαθέτουν και υπηρεσία delivery. Αλλά, μπορείτε και να τον παραλάβετε από το κατάστημα έτοιμο και ψημένο την ώρα που το θέλετε.


Μαύρη Χήνα

Προφήτη Ηλία 49, Πυλαία

Στη «Μαύρη Χήνα» θα απολαύσετε μία ποικιλία γεύσεων της ελληνικής κουζίνας, με δημιουργικούς συνδυασμούς και ευφάνταστα στημένα πιάτα. Οι επιλογές σε ψάρι προσφέρονται χωρίς εκπτώσεις στην ποσότητα και με οικονομικές τιμές, ώστε να είναι προσιτές σε όλους. Ο μπακαλιάρος τους θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω.


Μεζεδοπωλείο Μασσαλία

Μανουσογιαννάκη 6 και Φιλικής Εταιρείας

Το παραδοσιακό μεζεδοπωλείο – τσιπουράδικο συναντά τη δημιουργική ελληνική κουζίνα και το αποτέλεσμα πρέπει να το ζήσετε και να το δοκιμάσετε. Πρέπει να δοκιμάσετε, όμως, και τον μπακαλιάρο τους, που θα ταξιδέψει τον ουρανίσκο σας σε μοναδικά γαστρονομικά ταξίδια.


Θυμάρι μεζές και άλλα

Θεμιστοκλή Σοφούλη 26

Το Θυμάρι έχει διαμορφώσει έναν ευρύχωρο και προσεκτικά διακοσμημένο χώρο, όπου δεν επιτρέπετε το κάπνισμα και μας περιμένει για νόστιμες στιγμές με πολλές επιλογές. Την 25η Μαρτίου σάς περιμένουν να σας προσφέρουν τον ολόφρεσκο και γευστικό μπακαλιάρο τους με σκορδαλιά.


Ιχθυοπωλείο-ιχθυοταβέρνα «μαρίνα»

Αριστοτέλους 10, Ωραιόκαστρο

Η Θεσσαλονίκη φροντίζει να κρατάει αμείωτο το γευστικό ενδιαφέρον των κατοίκων της, με τους πολλούς γαστρονομικούς προορισμούς που προσφέρει. Ένας από αυτούς είναι και το γνωστό ιχθυοπωλείο-ιχθυοταβέρνα, «μαρίνα», για τους λάτρεις του φρέσκου και νόστιμου ψαριού. Φρέσκος και νόστιμος θα είναι και ο μπακαλιάρος που θα σας προσφέρουν και να είστε σίγουροι ότι θα γλείφετε τα δάχτυλά σας.


Το Παραδοσιακό στη Νεάπολη

Φλογητών 11 (Περιοχή Μαύρος Γάτος), Νεάπολη

Στο «Παραδοσιακό» συναντιούνται αρμονικά γεύσεις μικρασιάτικες και παραδοσιακές, με την σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Εδώ θα βρείτε τους βασικούς ουζομεζέδες, κρεατικά και θαλασσινά, αλλά με τη διαφορά ότι έχουν γεύση από σπιτικές συνταγές. Ο μπακαλιάρος τους θα είναι σαν να βγήκε από την κουζίνα της μαμάς.


Η Κουζίνα της Αγλαΐας

Φραγκίνη 5, Λουλουδάδικα

Νόστιμοι και αυθεντικοί μεζέδες θαλασσινών και κρεατικών βρίσκουν τη θέση τους στο μενού, χωρίς όμως να αφήνει πίσω την παράδοση. Στην Κουζίνα της Αγλαΐας θα γευτείτε τους πιο νόστιμους μπακαλιάρους και αυτό σας το εγγυόμαστε. Γιατί η κυρία Αγλαΐα ξέρει!


Ουζερί Λόλα

Αγαπηνού 10 με Εγνατία 150

Απέναντι από την Καμάρα στο στενάκι της Αγαπηνού, το Ουζερί Λόλα ετοιμάζει νόστιμα πιάτα με ψάρι και θαλασσινά, τα οποία θα τα βρείτε πάντα φρέσκα. Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι ένα ακόμα πιάτο που δεν θα σας απογοητεύσει.


Ψαροταβέρνα Βράχος

Μικράς Ασίας 2, Καλαμαριά

Νόστιμοι μεζέδες για κρασί και τσίπουρο, χορταστικές σαλάτες, μυδοπίλαφο, γαρίδες σαγανάκι, αλλά και φρέσκα ψάρια που ψήνονται στα κάρβουνα, συνθέτουν ένα χορταστικό μενού που το απολαμβάνετε με το βλέμμα στη θάλασσα. Στον χώρο τους θα καταλάβετε τι σημαίνει νόστιμος μπακαλιάρος.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Valeria Boltneva from Pexels

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ