Ποια είναι τα βασικά συστατικά μιας καλής εξόδου για φαγητό; Νόστιμα πιάτα, ευχάριστες εκπλήξεις στο μενού, περιβάλλον με στιλ και φιλόξενη εξυπηρέτηση. Στον «Φανό» τα έχουν όλα αυτά.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος

Στην Αγίου Μηνά με Ίωνος Δραγούμη η chef Ευτυχία Παπαδοπούλου και η κόρη της Μαρία Μάλλη έχουν δημιουργήσει ένα ρουστίκ περιβάλλον, που θυμίζει τραπεζαρία αστικής οικίας και μία κουζίνα που συνδυάζει πιάτα δοκιμασμένα στον χρόνο με τη σωστή δοσολογία δημιουργικότητας. Στη νέα αστική κουζίνα που έχει τόσο ανάγκη η Θεσσαλονίκη, ο Φανός είναι μία από τις κύριες προτάσεις μου.

Το όνομα «Φανός» έχει τη δική του ιστορία καθώς αναφέρεται στο ομώνυμο χωριό του νομού Κιλκίς, όπου η οικογένεια διατηρεί ένα από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή εστιατόρια της ευρύτερης περιοχής με πολλούς φίλους και από τη Θεσσαλονίκη που συνδυάζουν μία εκδρομή με καλό φαγητό στον εκεί «Φανό της Πόλης», στους πρόποδες του Όρους Πάικου. Οι συνταγές της γιαγιάς Ευτυχίας ταξίδεψαν μαζί της πριν 50 χρόνια από την Πόλη στον Φανό του Κιλκίς, γέμισαν τα τραπέζια του εστιατορίου εκεί σ’ ένα εστιατόριο που θυμίζει μεγάλο σπιτικό και το ταξίδι αυτό είχε και επόμενο σταθμό, την Αγίου Μηνά, όπου η εγγονή Ευτυχία, συνεχίζει αυτή την μαγειρική παράδοση, για καλή μας τύχη, και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αγνά υλικά και νόστιμα πιάτα

Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κουζίνας του Φανού. Γεύσεις με παράδοση από την Πόλη, τη Μακεδονία συναντούν δημιουργικούς συνδυασμούς που οφείλονται στη δημιουργική ανησυχία της chef. Φροντίζει να επιλέγει προσωπικά τα υλικά της από σταθερούς συνεργάτες και παραγωγούς αλλά και από την περιήγηση της στην τοπική αγορά προκειμένου να ανακαλύψει ό,τι πιο φρέσκο και ποιοτικό. Θα αναφερθώ ενδεικτικά στο μενού αλλά προτείνω να το ανακαλύψετε οι ίδιοι. Επίσης εκτός από το βασικό μενού υπάρχουν και πιάτα ημέρας αλλά δεν πρόκειται για δύο-τρεις εξτρά επιλογές. Πρόκειται για «μενού ημέρας», καλύτερα.

Το βασικό μενού ξεκινάει με πλούσια ορεκτικά και ιδιαίτερα τυριά. Μοσχαρίσια γλώσσα με πέστο μαϊντανού, πολίτικο σαγανάκι με αυγά, φέτα, παστουρμά και καραμανλίδικο σουτζούκι, πίτες, όπως ο πολίτικος «γκιουζλεμές», η παστουρμαδόπιτα, τα πολίτικα μποχτσαδάκια, ένα πιάτο που έχει διακριθεί ενώ στα αντίστοιχα θαλασσινά δε λείπουν προτάσεις, όπως η λακέρδα Κωνσταντινούπολης, σεσκουλοντολμάδες με τραχανά και γαρίδες, χειροποίητο κεμπάπ χταποδιού και σουπιά φρικασέ. Για το δε φρικασέ με αρνάκι έχουν έχουν επίσης διακριθεί. Όπως είπαμε, στα τυριά οι προτάσεις είναι ιδιαίτερες τόσο από τα νησιά, όπως η Μάνουρα Γυλωμένη Σίφνου και η Παλαιωμένη Γραβιέρα Ίου όσο και από την ηπειρωτική χώρα, όπως η Φέτα Ορεινής Τριχωνίδας ή το «Μπαμποτύρι». Σχετικά με τις διακρίσεις που αναφέραμε, ο Φανός έχει κερδίσει 1ο Βραβείο στον διαγωνισμό Φαγητού που έγινε στα πλαίσια του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και Χάλκινο μετάλλιο στον 10ο Διεθνή διαγωνισμό μαγειρικής της Νότιας Ευρώπης, στην κατηγορία Ελληνικό παραδοσιακό πιάτο.

Οι σαλάτες ακολουθούν τα υλικά της κάθε εποχής, που θα συνδυαστούν με dressings, ξηρούς καρπούς, τυρί, φρούτα ανάλογα με την έμπνευση της chef. Στο κυρίως μενού συναντούμε πιάτα κρεατικών, ριζότο και ζυμαρικά. Τα μοσχαρίσια μάγουλα στη γάστρα με μανιτάρια, το μοσχαρίσιο φιλέτο στη σχάρα με σάλτσα από Ξινόμαυρο, το ψαρονέφρι με σάλτσα κάρδαμου ή το κοτόπουλο με σάλτσα παλαιωμένης γραβιέρας Ίου και παρμεζάνας συναντούν τα παραδοσιακά ψητά κεφτεδάκια της Ευτυχίας και την πολίτικη γιαουρτλού με τις χειροποίητες πιτούλες. Σε ό,τι αφορά ψάρι ή θαλασσινό, τα συναντούμε στα πιάτα ημέρας ώστε να είναι φρέσκα μαζί με άλλα «μαγειρευτά» φαγητά.

Το γεύμα σας θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακά γλυκά, όπως κιουνεφέ, καζάν ντιπί, γλυκιά κολοκυθόπιτα αλλά και προφιτερόλ, που το αγαπάει πολύ η Θεσσαλονίκη.

Προτείνω ανεπιφύλακτα αυτό το είδος κουζίνας, που δοκίμασα στον Φανό, γιατί θεωρώ ότι ανήκει σ’ αυτό που ονομάζω «νέα αστική κουζίνα της Θεσσαλονίκης». Στο σαλόνι αλλά και στη διαμορφωμένη διπλανή στοά μπορείτε να κάνετε από lunch break μέχρι έξοδο για φαγητό ενώ αναλαμβάνει η ομάδα του Φανού να ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο μενού για τον χώρο σας αλλά και private cheffing για εταιρικές ή φιλικές συναντήσεις.

Νέο μενού brunch με πεντανόστιμες προτάσεις

Πλέον ο Φανός διαθέτει τις πιο νόστιμες επιλογές για πρωινό και Brunch στην Vintage ατμόσφαιρα της πόλης.

Καθημερινά, 10:00-13:00 μπορείς να δοκιμάσεις ευφάνταστα, χειροποίητα και πάντα ποιοτικά πιάτα για να ξεκινήσει η ημέρα σου με τον πιο γευστικό τρόπο!

Take Away – Delivery – Μηνιαίο Πρόγραμμα Διατροφής

3 νέες υπηρεσίες από τον Φανό είναι έτοιμες να φέρουν τα πια νόστιμα πιάτα στο σπίτι σας ή όπου και αν είστε!

▪️ Take Away: Καθημερινά από το κατάστημα στην Αγίου Μηνά 8
▪️ Delivery: Τα πιο νόστιμα πιάτα φτάνουν σπίτι σας με ένα τηλέφωνο στο 2313045543
▪️ Μηνιαίο πρόγραμμα διατροφής και εξατομικευμένο στις προτιμήσεις σας με έκπτωση για τον πρώτο μήνα 10%

Επικοινωνήστε με τον Φανό για να φτιάξουν το δικό σας μηνιαίο πρόγραμμα διατροφής ακόμη στον χώρο σας! Καθημερινά, θα μπορείτε να λαμβάνετε τα πιο φρεσκομαγειρεμένα πιάτα, μαζί με κουβέρ και σαλάτα εποχής βασισμένα στην Μεσογειακή κουζίνα σε ειδικές τιμές!

Delivery: 12:00 – 18:00
Take Away: 12:00 – 19:00

Περιοχή
Κέντρο

Διεύθυνση
Αγίου Μηνά 8, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο
2313045543

Ιnstagram

Facebook

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ