Για την εξέλιξη της πανδημία μίας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας πως «το καλοκαίρι θα είμαστε πολύ κοντά σε μια κανονικότητα». Όμως, οι μάσκες, ειδικά στους κλειστούς χώρους, είναι ένα μέτρο που μάλλον θα παραμείνει για καιρό.

«Έχουμε αποσυμπίεση στο ΕΣΥ και περιμένουμε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που έχει ήδη αρχίσει. Θα υπάρξουν οι εισηγήσεις των ειδικών. Έχουμε καλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και αρκετό κόσμο που έχει νοσήσει. Φέτος το καλοκαίρι, με την Ομικρον και με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε σε μια κανονικότητα», είπε μιλώντας στο Mega και συνέχισε:

«Οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους θα είναι από τα τελευταία πράγματα που θα φύγει. Η Ομικρον έχει αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο».

Ανεμβολίαστοι σε κλειστούς χώρους στην εστίαση

«Κάποιος που είναι ανεμβολίαστος τώρα δεν μπορεί να μπει σε κλειστό χώρο στην εστίαση. Αυτό θα είναι από τα τελευταία πράγματα που θα σταματήσουν, αλλά είμαστε αρκετά μακριά από αυτό. Κάποιος εμβολιάζεται για τη δική του ασφάλεια. Το πιστοποιητικό έχει αποδώσει», ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η πρόβλεψη για το καλοκαίρι

«Σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι θα είμαστε πολύ κοντά στην κανονικότητά μας. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, δεν θα εξαφανιστεί με μαγικό ραβδί. Η εξέλιξη της Ομικρον, αν δεν έχουμε κάποια άλλη μετάλλαξη, τότε πάμε πολύ κοντά στην καθημερινότητά μας από Σεπτέμβρη. Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι το καλοκαίρι θα είμαστε πολύ κοντά σε μια κανονικότητα», σημείωσε ακόμα ο κ. Θεμιστοκλέους ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί θέμα για 4η δόση εμβολίου.

Δημόπουλος: Θα είμαστε διαφορετικά

Πριν από μερικές μέρες, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, είχε περιγράψει τις συνθήκες που θα επικρατούν, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ:

«Στους επόμενους μήνες με δεδομένη την αλλαγή του καιρού, την έκθεση σχεδόν όλων στον ιό, και την μικρή επιφύλαξη ότι δεν θα προκύψει κάποιο νέο στέλεχος που δεν θα ανατρέψει τις προγνώσεις, πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούμε να είμαστε τελείως διαφορετικά».

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, έχει ήδη κάνει την πρόβλεψή της για το τέλος της μάσκας. Όπως είχε δηλώσει στο MEGA:

«Το Πάσχα θα είναι πολύ καλό, στο χωριό, με μάσκες. Προς το καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά, μπορούν να βγουν και οι μάσκες».

Χθες, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε ότι όλα τα μέτρα θα έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος Μαρτίου. Για τη μάσκα συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είπε ότι ενδεχομένως μέσα στην Άνοιξη θα καταργηθεί για τους ανοιχτούς χώρους.

Πηγή: ieidiseis.gr