Κάποιοι την Τετάρτη 16 Ιουνίου, ημέρα ψήφιση του εργασιακού σχεδίου νόμου θα κάνουν 24ωρη απεργία, κάποιοι θα κάνουν στάση εργασίας, κάποιοι θα κάνουν συγκέντρωση το πρωί, κάποιοι άλλοι θα κάνουν συγκέντρωση το απόγευμα.

Κάποιοι άλλοι δεν θα κάνουν τίποτα από αυτά και θα πάνε κανονικά στην εργασία τους γιατί βλέπουν ότι ακόμη και τα συνδικάτα δεν μπορούν να συνεννοηθούν και να αποφασίσουν από κοινού μια κοινή στάση την ώρα που ψηφίζεται, όπως λένε, «ένα νομοσχέδιο που καταργεί, το 8ωρο, τα εργασιακά δικαιώματα και φέρνει το διευθυντικό δικαίωμα».

Έτσι λοιπόν αποφάσισαν για μία ακόμη φορά να διασπαστούν και μέσα σε μία, τόσο κρίσιμη ημέρα, όπως λένε, άλλοι θα κάνουν στάση εργασίας και άλλοι απεργία. Το μόνο σίγουρο είναι η ταλαιπωρία όσων θα θελήσουν να πάνε στην εργασία τους αφού το Σύνταγμα θα είναι κλειστό όπως φαίνεται από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Αναλυτικότερα θα παραλύσει ο δημόσιος τομέας την Τετάρτη 16 Ιουνίου λόγω της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ ενώ η ΓΣΕΕ στήριξε την αρχική απόφαση του ΕΚΑ για στάση εργασίας που είχε πάρει για 13:00 με 17:00. Επίσης 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει οι ναυτεργάτες και έτσι τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια. Απεργία έχουν ανακοινώσει οι δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομείαη Ομοσπονδία θεαμάτων που αφορά θέατρα και θεάματα γενικότερα, οι λογιστές ενώ συμμετέχουν λόγω της ΑΔΕΔΥ οι εργαζόμενοι σε νομαρχίες, υπουργεία, πολεοδομίες, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι.

 

Συγκεντρώσεις

Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 16 Ιουνίου 2021, ώρα 11:00 πμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το ΕΚΑ αν και αρχικά είχε πάρει απόφαση για στάση εργασίας, άλλαξε την απόφασή του μετατρέποντάς την σε 24ωρη απεργία.

Το ΠΑΜΕ εχει ανακοινώσει δύο συγκεντρώσεις μία το πρωί στις 10.30 στο Σύνταγμα και μια στις 5 το απόγευμα στο Σύνταγμα. Τα συνδικάτα καλούν όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το «παρών» τόσο στην απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν εκείνη την ημέρα σε όλες τις πόλεις της χώρας.

 

Πλοία

Nέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 και από τις 00:01 τα ξημερώματα έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα, εξήγγειλε η ΠΝΟ, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται εκείνη την ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταθέσει και πάλι ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της κινητοποίησης στο πρωτοδικείο Πειραιά ο Σύνδεσμος των Ακτοπλόων (ΣΕΕΝ), η συζήτηση των οποίων αναμένεται να προσδιοριστεί πιθανότατα αύριο το πρωί.

 

«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο»

Την απόσυρση του νομοσχεδίου, την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την κατάργηση του νόμου για τις οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων, ζητούν με ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, της Πανελλήνιας Ένωση Μηχανικών Μ.Ε.Κ. Ε.Ν, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων, της Πανελλήνιας Ένωσης Φροντιστών, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Πρακτικών Πλοιάρχων & Κυβερνητών και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών M/S,Π/Κ & Ο/Γ Μικρών Αποστάσεων.

«Το δίκιο του αγώνα κρίνεται στους καταπέλτες των πλοίων και όχι στις αίθουσες δικαστηρίων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) η οποία συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 10 π.μ στην πλατεία Καραϊσκάκη.

 

Λογιστές

Το Διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών αποφάσισε την κλιμάκωση του αγώνα μας εναντία στο αντεργατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, προκηρύσσοντας 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για τον κλάδο μας την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021.

«Οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις των συνδικάτων στις 10 Ιουνίου σε όλες τις πόλεις τις χώρας, δείχνουν την αποφασιστικότητα της εργατικής τάξης να αντιπαλέψει αυτό το νομοσχέδιο – έκτρωμα, κόντρα σε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, στην εργοδοτική τρομοκρατία, στην κυβερνητική ρητορεία που θέλει να κάνει το άσπρο μαύρο, κόντρα στην εργοδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».

 

Προκήρυξη 24ωρης απεργίας σε θέατρα και θεάματα

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 16 Ιουνίου, ενάντια στο αντιλαϊκό και αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας αποφάσισε το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος.

Όπως σημειώνεται το σχέδιο νόμου ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φέρνει μεγάλα εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας, καταργεί το Σ.ΕΠ.Ε. και την αργία της Κυριακής σε πολλούς κλάδους, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες, αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, μειώνει τις αποζημιώσεις απόλυσης, πλήττει τη λειτουργία των Σωματείων.

Η ψήφιση του Νομοσχεδίου θα επιφέρει ραγδαία αύξηση της ανεργίας, τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία αλλά και στην κοινωνία. Η Π.Ο.Θ.Α. θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με την κοινωνία όρθια. «Κι αυτό θα γίνει με κατοχυρωμένες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με τις συλλογικές αντιστάσεις δυνατές και με προστασία και ενίσχυση τόσο των δικαιωμάτων όσο και του εισοδήματος των εργαζόμενων».

 

Πηγή: dikaiologitika.gr